Кордон з Росією очима тернопільського журналіста з інтернет-газети “Про все”

Поділитися

У рамках прес-туру у Харківську область тернопільські журналісти мали можливість дізнатись, коли прийде весна в Україну під час “Дня бабака”, як місцеві волонтери допомагають воїнам АТО.

Також журналіст інтернет-газети “Про все” мав можливість ознайомитись з тим, як облаштований україно-російський кордон на одному з найбільших автомобільних переходів на Харківщині. На власні очі кореспонденти з різних областей побачили пародію імені Арсенія Яценюка, яка на кордоні з північним агресором називається “Стіна”. Насправді це – “клітка для курей” аби шкоду не робили. Саме так характеризували журналісти цю убогу конструкцію, на яку планують витратити 4 мільярди гривень.

Звісно, там не лише ця примітивна огорожа, але й вишки з відеокамерами, які обладнані тепловими датчиками, рови, сигнальний кабель, який реагує на вагу 50 кілограм і більше. Про те, прикордонники раді й такому оснащенню. Вони розуміють, що спинити ворога у разі військової агресії ця горе-інженерна споруда не зможе. Проте, дозволить помітити ворога за 5-7 кілометрів від кордону, дасть нашим військам 15-20 хвилин часу підготуватись до відсічі.

У 2015 році на реалізацію цього примітивного проекту планувалося виділити 900 млн гривень, але вділили лише 400 мільйонів. У 2016 року мали дати вже 1 мільярд 200 мільйонів гривень, але отримали тільки 200 мільйонів. Згідно плану у 2017 році прикордонникам мали дати на “Стіну” 1 мільярд 300 мільйонів гривень, але в бюджеті виділено тільки 200 мільйонів. Прикордонники скаржаться на недофінансування – 2,5 мільярди гривень.

Помічник начальника регіонального управління Держприкордонслужби підполковник Едуард Марков хвалився, що на території Харківської області інженерно-технічне облаштування держкордону виконано на 70 відсотків: на ділянці 166 кілометрів споруджено оборонний вал заввишки 2 метри і рів розміром 2,5 метри на 4 метри. Облаштовано чотири суперсучасні системи відео- і сенсорного спостереження: в Дворічанському, Золочівському, Дергачівському та Великобурлуцькому районах. Окрім того облаштовано 12 спостережливих веж, 8 з яких працюють на сонячних батареях, а всього таких веж заплановано 22. У стані повної готовності – чотири бойових модулів “Тритон”, оснащених не лише системами відео- і сенсорного спостереження та космічним зв’язком, але і бойовими розрахунками.

У 2017 році облаштують три з п’яти  опорних пунктів для особового складу прикордонної служби, і це при тому, що на 2017 рік Харківщині виділено близько 166 млн гривень, а потрібно 800 мільйонів.

Загалом же для реалізації проекту облаштування держкордону з РФ Держприкордонслужбі до 2018 року планувалося виділити 4 млрд гривень.

Зрозуміло, що прикордонники люди підзвітні: що дала влада, тому й раді. Офіційно критично коментувати “клітки Яценюка” відмовляються. Неофіційно кажуть, що добре, що хоч щось поставили. Раніше було просто голе поле. Тернопільський журналіст дивувався, що українська влада діє досі за радянською методологією і планує створювати військові частини на Тернопільщині, ніби готуюсь відбивати агресію із заходу, замість того, щоб будувати їх на Сході та Центрі України.










У тернопільському театрі шукають зірку

В українських прикордонників все зелено чи фіолетово?