Тернополян закликали більше цікавитися не Пугачовою і Кіркоровим, а справжніми героями України

Поділитися

Із презентацією історичних книг про визвольну боротьбу до Тернополя вчора завітали представники історичного клубу «Холодний Яр». Про зміст та значення цих видань для українців в ефірі «Ух-радіо» розповіли президент клубу Роман Коваль та кобзар Тарас Силенко.

– Книжка «Чорні перемагають» – це спогади про прадідів 72-ї бригади, про чорних запорожців, які були непереможною формацією в добу Української Народної Республіки, – розповів ведучому Ігору Костюку гість програми Роман Коваль. – Ця книжка передусім адресована воякам 72-ї бригади, які зараз б’ються під Авдіївкою і які також називають себе «чорними». Ми хочемо відродити зв’язок між поколіннями борців, щоб сьогоднішнє покоління відчуло, що воно не є без роду-племені, перекотиполем, а що є нащадками великих попередників, таких, як чорні запорожці, чорношличники, січові стрільці, вояки Галицької армії, вояки ОУН УПА.

Представили гості тернополянам також нову книгу «Український календар Визвольної боротьби». За словами членів клубу, це «неповний календар дат життя творців української культури та вояків, які захищали в усі часи її зі зброєю в руках».

– Ми повинні пам’ятати своїх найкращих синів і дочок. У нас на устах прізвища чужих людей – Алла Пугачова, Кіркоров – всі про них знають. А не знаємо от про якогось рядового сотника галицького армії, усусуса, стрільця, який загинув, наприклад, на Маківці, і можливо, лежав, листям прикритий стікаючи кров’ю і думав, «чи згадає хто мене», – зазначив Роман Коваль, який написав і впорядкував близько 60 книг на тему визвольної боротьби.

Згадуючи про чорних козаків, Роман Коваль зауважив, що вони вели бої і на території Тернопільщини.

– Москалі як правило, не приймали бою з чорними запорожцями, оскільки знали, що їх перемогти неможливо. І червоні полки були биті запорожцями, і білі денікінські полки. Вони, до речі, билися і на території Тернопільщини, у Лановецькому районі. У книзі, яку я видав у 2010 році, – спогади Петра Дяченка «Чорні запорожці», є чимало сторінок, присвячених захисту Тернопільщини від червоних москалів.

Історичні видання представники клубу «Холодний Яр» презентували студентам та гостям вчора, 12 травня, у приміщенні Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола.

Неймовірні мелодії почули на тернопільській сцені

Пристрасті навколо “Березолю” або Хто виконує замовлену музику?