Фонтани та парки Тернополя: ейфорія на фоні системної кризи

Поділитися

Громада Тернополя та його гості у захваті від кольорових «фонтанів» на набережної нашого ставу. Звичайно мені теж подобається ця ідея, дуже гарно виглядає. Багато хто у стані ейфорії від цього дива.
Хочу громаді пояснити причину його появи.
З початку каденції п. Надала екологічна громадськість та вчені екологи попереджали що став у крайньому стані забруднення, треба вживати заходи. Але 6 років ні чого не робилося. Наш відомий вчений по водних проблемах Грубінко Василь Васильович (доктор біологічних наук, професор) разом з іншими вченими ще у 2013 році видав наукову працю «Екосистема зарегульованої водойми в умовах урбонавантаження» на прикладі Тернопільського водосховища. Дослідження стану води та придонного намулу проводилися у Канаді, тому їм можна вірити. Один приклад – у придонному намулі рівень забруднення по деяких показниках перевищує гранично допустиму норму у сотні разів.
Після того як останні два роки вода у ставі почала цвісти та смердіти почались рухи щодо спасіння нашої перлини.
На замовлення міської ради була розроблена «Комплексна Програма розвитку водосховища «Тернопільський став» на 2017 – 2019 роки.
Один з заходів Програми є « аерація як процес вилучення з води шкідливих домішок (газів, йонів заліза, колоїдів тощо) та для забезпечення киснем аеробних бактерій способом перемішування – системою фонтанів. Це те що зараз ми бачимо. Звичайно дуже гарна ідея підсвітки.
Але я хочу сказати про інше. Порівняти рівень громадської активності по захопленню фонтанами з відношенням до нищення парків Тернополя. Багато хто знає, що почалася чергова спроби забудови у парку «Національного відродження» Екоготелю, або Спортивної академії.
Громадські активісти та небайдужі двічі збиралися , щоби перешкодити будівництву. Оголошення розповсюджувалися кожен раз протягом тижня.
Збиралося у межах ста людей. У явити собі важко яка то байдужість, пофігізьм, заляканість, політична гнучкість, що з 200 тисяч населення – 100 людей!!!.
Шкода але там ні побачили наших партійних лідерів. Депутати Верховної Ради Тернопілля п. Пастух, п. Заставний, Побер, О. Барна , та інші решта жодного разу не зайняли свою позицію стосовно подій у Тернополі .
Реагувати є на що. Забудови у парках, зелених зонах стали масовим явищем. Усі парки перетворюються у площадку суцільної забудови.
А громада мовчить. Ось дали нам фонтан, та ще кольоровий і всі задоволені. Шановна громада це нагадує лохотрон влади з громадою. Чомусь влада завжди має супер – приз – мовчазну згоду громади на нищівні дії самої влади.
У світі інакше, на приклад у Турції, Анкарі захотіли забудувати парк, уся країна піднялася. Прем’єр пішов у відставку. У нас вкрали 25 гектарів парків, а ми мовчимо, чекаємо кращого життя.
Шкода, що так є. Ми самі маємо захищати свої інтереси, своє життєве середовище. Інакше у тому лохотроні завжди будемо програвати.

Голова Громадської організації
«ЕКОАЛЬЯНС» О.Філь
21.10.2017р.

Поліцейські встановили шахрая, який через сайт ОЛХ обдурював людей

Впустив до хати злодія