Репортаж із зали суду: продовжили тримання під вартою підозрюваного у вбивстві Ірини Мукоїди

Поділитися


Вчора у Тернопільському міськрайонному суді відбулось засідання у ході якого розглядали питання можливості відпустити під цілодобовий домашній арешт підозрюваного у вбивстві Ірини Мукоїди з Вишнівця – Василя Гнатюка. Ця нашуміла справа відома на всю Україну.

Проте, ажіотаж у справі вже спав і у залі суду були лише з десяток родичів підозрюваного та троє журналістів. Розгляд розпочався о 17 годині і тривав понад 5 годин з перервами. На винесення ухвали суддя Анна Мостецька витратила понад 2 години.

У ході засідання троє адвокатів – Олександр Слабий, Вадим Бондарчук та Андрій Русин виглядали значно переконливіше від сторони обвинувачення – представників прокуратури Мар’яни Ковальчук та Марини Чудопалової. Причому на стільки переконливіше, що в журналістів вже не залишилось сумнівів – Василя Гнатюка відпустять під цілодобовий домашній арешт з електронним засобом контролю.

Проте, суддя знайшла для себе причини, які для неї виявились більш вагомими, ніж аргументи захисту. Юна працівниця в мантії продемонструвала характер, коли змусила позакривати роти емоційним родичам підозрюваного. Вона чимось нагадувала героїню фільму “Нє радісь красівой” (звісно, Анна Андріївна виглядає стильною красунею, порівняно з москалячею кіногероїнею) – дуже толерантно та уважно слухала всі сторони. Можливо, це вплив у залі онлайн-трансляції. Проте, схоже це добре виховання та якісна освіта продемонстрували громадськості новий еталон судді європейського зразка. Звісно, це ми говоримо про форму роботи, не вникаючи у змістовну частину, яка значно важливіша.
За підсумками засідання виявилось, що у тернопільському суді є працівниця, яка має чітку дикцію. Її голос можна було нормально почути під час зачитування ухвали. До цього моменту у Тернополі вважалось, що всі судді у файному місті мають якісь поліпи в носі, які починають швидко рости і дусити працівників феміди, коли ті зачитують вироки і ухвали, тому ніхто не може чітко почути що вони там швидко бубнять.

Швидкість же читання вироків жартівливо пояснювалась негативним енергетичним полем суду, тому завжди супроводжується нападами поносу чи якоїсь зарази в людей у мантіях. Суддя ж Мостецька Анна не просто чітко прочила ухвалу, але й не втекла від присутніх у залі і відповіла на уточнюючі питання. Навіть сама запитала чи все зрозуміло. Це був приємний шок.

Якщо послухати виступи адвокатів, то вони фактично розмазали прокурорів: документація фальшується, підозрюваного били, залякували, він вже захворів (температура 37 градусів та кашляє), експертизи затягуються без офіційних пояснень причин, свідків і підозрюваного нібито не опитується, прокуратура на скарги не реагує.

Словом, якщо послухає пересічна людина, то відчує “мєнтовський бєспрєдєл”, який з перейменування у поліцію не відійшов в історію. Прокурори виглядали ж як учні, які не підготувались до уроку. Називали формальні причини, чому підозрюваного необхідно тримати під вартою ще 60 діб. Дівчата з пагонами згодом відверто говори: кінець дня, змучені, вдома діти хворі. Але для журналістів це був не аргумент… Перед зачитуванням ухвали преса була переконана – відпустять Василя додому.

Всі ж готувались до справи, так само відпрацювали десь до 17 години, перш ніж прийти до суду. Тому поки суддя писала ухвалу (також кудись від’їздила на таксі, залучала до нарадчої кімнати слідчого – про ці порушення в залі суду відверто говорили родичі підозрюваного, які все це спостерігали), родина Василя Гнатюка фактично святкувала перемогу. Це було помітно по щасливих очах, усмішках. Журналісти ж були шоковані беззубістю сторони обвинувачення і лише прослухані раніше записи телефонних розмов підозрюваного у вбивстві та його родичів залишились найпереконливішим аргументом у винуватості хлопця.

Суддя відхилила прохання адвокатів, склад яких змінився, у порівнянні з останніми судовими засіданнями і став надзвичайно потужним.

В ухвалі суду йдеться – Василь Гнатюк має залишатись під вартою до 30 листопада. На апеляцію сторона захисту має 5 днів.

Різдво очікує на мешканців краю з надзвичайно кримінальним присмаком розгляду найгучнішої справи.




Половые скрепы: сеть смеётся над питерским митингом против онанизма

На Бучачині через дитячі пустощі шестикласник потрапив в реанімацію