Дотримуйтесь правил безпеки під час перебування на льоду

Поділитися

Асоціація рибалок України звертається з проханням дотримуватися Правил безпеки під час перебування на льоду і не ризикувати своїм здоров’ям і життям.

У цьому році погода явно мінлива … То відлига, то мороз. Це дуже небезпечно при виборі надійного льоду для зимової риболовлі.

– Риболовля гірше грипу. На неї хворі мільйони наших співгромадян – каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков – Рибним ловом захоплюються круглий рік. І зима не виняток. Любителів зимової підлідної риболовлі жартома називають «пінгвінами». Перший лід і останні його дні деякі рибалки чекають, як «свято». Дійсно в цей період риба більш активна. Але не слід забувати при цьому Правила безпеки поведінки на льоду. Адже саме незміцнілий лід, самовпевненість і зневага до власної безпеки стають часом причиною трагедії.

Щорічно по країні на зимових водоймах гине понад 100 людей. І цей рік не є винятком … З різних куточків країни надходять тривожні повідомлення про трагедії на льоду.

Для рибного лову зараз благодатна пора. Ні холод, ні вітер – не лякають затятих рибалок. А в сонячні дні лід річкових заток «чорний» від кількості рибалок на ньому.

– Досвідчені рибалки дбають про свою безпеку, і мають при собі спорядження, за допомогою якого в разі біди вони зможуть врятуватися самі або допомогти товаришеві, який потрапив в біду – сказав Олександр Чистяков – Не можна забувати, що Вода – це стихія! І до неї потрібно ставитися з повагою.

Зимова риболовля – це хобі! І воно не повинно перетворюватися в екстремальну ситуацію. Особливо обережними потрібно бути сьогодні, при підвищенні температури, так як лід може стати тонким і крихким.

Так само необхідно пам’ятати, що в зв’язку з відлигою на ряді річок України очікується підйом рівня води:
– рiчках басейнiв Сяну, Днiстра (Львiвська, Iвано-Франкiвська обл.) на 0,2-0,8 м;
– рiчках басейну Захiдного Бугу на 0,1-0,5 м.
Очікується руйнування льодового покриву, місцями льодохід, при цьому можливе формування заторів льоду з різким коливанням рівнів води.

Рятувальники і громадськість стурбовані непідготовленістю деяких любителів зимової риболовлі. Для цього в профілактичних цілях було прийнято рішення про проведення попереджувальної Акції «Увага! Небезпечний лід ».

Організаторами цього заходу виступили: Управління з питань надзвичайних ситуацій при КМДА, Асоціація рибалок України та Громадська організація «Стоп корупції».

– Цей захід, інструктаж, навчання з рибалками, роздача їм Пам’яток допоможе багатьом уникнути екстремальних ситуацій на льодовій водоймі в майбутньому – каже куратор громадської організації «Стоп корупції» Богдан Хмельницький. – Головне, що на Акцію запрошені діти. Не можна допускати, щоб незнання елементарних Правил безпеки послужило загрозою для їхнього життя. Скільки завгодно в класі можна говорити про це, але наочні приклади на водоймі в стократ ефективніше.

Дітки, запрошені на Акцію з нелегкою долею. Багато з них з малих років зіткнулися з болем втрати близьких людей – серед них діти, чиї батьки загинули в зоні АТО, діти воїнів-ветеранів, діти переселенці і дітки з малозабезпечених багатодітних сімей.

Водолази повідомили, що дуже велика кількість трагічних випадків в цьому році. Люди гинуть на воді практично кожен день. Загальні цифри по Україні за зиму вражають – понад 60 загиблих. Дуже боляче, коли гинуть діти, а в цьому році вже 9 юних життів забрали зимові водойми. При цьому врятовані 83 людини, в тому числі 19 дітей.

– Такі заходи є дійсно важливими, в першу чергу для тих, хто не уявляє своє життя без рибалки. Це захоплення може змусити людину забути про власну безпеку. Рибалки – екстремали, самі того не помічаючи, піддаються ризику. Такі навчання необхідні, щоб нагадати кожному, що ніяке хобі не коштує людського життя. Ми намагаємося вберегти людей від необдуманих вчинків, або хоча б навчити, як врятувати себе і товариша в надзвичайній ситуації. Звичайно ж, самостійно рятувальникам Управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА з усіма екстреними випадками впоратися дуже складно, тому це ще одна чудова нагода відпрацювати прийоми порятунку громадян, що потрапили в небезпеку на воді спільно з громадськими організаціями, а так само у вигляді Уроку розповісти про це дітям. Ми дуже хочемо сподіватися на те, що ці навички знадобляться тільки на тренуваннях, а екстремальних випадків на льоду з кожним роком ставатиме все менше, – сказав начальник Управління з питань надзвичайних ситуацій при КМДА Роман Ткачук.

У вирубаної спеціально для цього ополонці рятувальники Управління з питань надзвичайних ситуацій при КМДА показали наочно, як необхідно рятувати людину яка провалилася під лід. Пояснили, як потрібно діяти за допомогою підручних засобів: палиці і мотузки. А потім продемонстрували професійне обладнання для цих цілей. Показали прийоми і дії з надання першої медичної допомоги людині, що побувала в крижаній воді.

– Не захоплюйтеся на водоймах спиртним. Намагайтеся не виходити на лід на самоті. Пам’ятайте, що в крижаній воді людина може бути не більше десяти хвилин. Ознайомтеся з Правилами поведінки на льоду. Будьте уважні до себе і до сусіда! Якщо стали свідком екстремального випадку відразу ж телефонуйте в службу порятунку – закликали в Асоціації рибалок України.

Акція закінчилася традиційної рибальського юшкою. Після якої ГО «Стоп корупції» подарувала дітям смачний солодкий стіл з різноманітними соками і ароматним фруктовим чаєм

Учасники Акції нагадують:

Якщо товщина льоду менше 5-7 сантиметрів, то виходити на нього небезпечно. Надійний лід має синій або зеленуватий відтінок.

Ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду, стрибаючи на ньому або ударами ноги. Якщо від удару по льоду пешнею на ньому з’являється вода, то негайно йдіть з того місця.

Також не слід йти на водойму поодинці і в нічний час. Вирушаючи на риболовлю, обов’язково необхідно попередити рідних, куди ви йдете.

Крім того, категорично забороняється вживати алкогольні напої до і під час перебування на льоду.

Верхній зимовий одяг, бажано, щоб був на блискавки, а рюкзак і ящик з снастями одягайте тільки на одне плече, щоб в разі необхідності від них можливо було б швидко звільнитися.

Обходьте ділянки, покриті товстим шаром снігу – під снігом лід завжди тонший.

– Не робіть поруч багато лунок;
– Не збирайтеся великими групами на одному місці;
– Не буріть лунки на переправах;
– Не ловіть рибу поблизу вимоїн та занадто далеко від берега, який би кльов там не був;
– Завжди тримайте під рукою міцну мотузку довжиною 12-15 метрів;
– Покладіть поруч з лункою дошку або велику гілку.

Не виходьте на лід в темну пору доби. Не залишайтеся один на льоду (особливо небезпечний “перший” і “останній лід»). Подбайте, щоб з Вами завжди був товариш, готовий допомогти в разі провалювання під лід.

Подбайте, щоб Ви мали при собі “рятувалки” – загострені штирі зі зручним захватом, з якими Ви зможете в разі необхідності витягти себе з ополонки (без них руки будуть ковзати по льоду і Вам буде важко зачепитися за слизький лід).

Друзі! Будьте обережні на зимовій водоймі! Дотримуйтесь Правил безпеки поведінки на льоду! Людське життя безцінне, і не варто ризикувати ним заради улову в пару окунців! – Асоціація рибалок України, повідомляє прес-служба Асоціації рибалок України

До Тернополя їде гурт “Rockoko”

Найсмачніші тістечка: скуштуй в кафе “Цукерка”