У Тернополі прочитають лекцію про дивізію СС “Галичина”

Поділитися

12 квітня у тернопільському краєзнавчому музеї кандидат історичних наук Роман Пономаренко прочитає лекцію “Дивізія СС “Галичина” в українській історії”.

Дивізія військ СС «Галичина» – підрозділ у складі військ Ваффен-СС Німеччини укомплектований з українців. Створений у квітні 1943 р. У період 1943 – 1945 рр. брав участь у бойових діях на Східному фронті. 19 квітня 1945 р. переукомплектований у підрозділ та отримав новий статус та назву – 1-ша Українська Дивізія УНА.
З часу завершення Другої світової війни і до сьогодні немаємо однозначної оцінки українських добровольчих підрозділів військ Ваффен СС, зокрема, Дивізії СС “Галичина”. Частина науковців, політикуму, громадськості вважають вояків колаборантами, що вчиняли воєнні злочини проти поляків та євреїв. Для інших – такі звинувачення необгрунтовані, а самі дивізійники є патріотами, що намагались вибороти своїй країні місце у “Новій Європі”. Детальніше про Дивізію СС “Галичина” та про оцінку її діяльності сучасниками дізнаємось від Романа Пономаренка.

Роман Пономаренко – український військовий історик, кандидат історичних наук, харків’янин, живе та працює у Львові. Автор 64 наукових статтей, публікацій з військової історії, історії науки і техніки, а також 13 книг, зокрема, “Бойова група “Байєрсдорф”, “Галицькі добровольчі полки СС. 1943 – 1944 рр.”
Коло наукових зацікавлень: Друга світова війна в Європі, СС та війська СС, іноземні добровольці на боці Третього Райху, Українська дивізія “Галичина” та її роль у військах СС.

Оновлення iOS “вбило” екрани деяких iPhone 8

Міркування з приводу останніх оприлюднених документів обласної ради