Торік на доставці підручників в Україні вкрали 10 мільйонів гривень

Поділитися

Уперше проведені цього року аукціони на «Прозорро» відкрили масштаби розкладань бюджетних коштів на доставці підручників в області – близько 10 мільйонів гривень щороку.

«Шкільний інспектор» уже розповідав, яким чином структури Міністерство освіти і науки України «Об’єднання по торгівлі та постачанню», «Луганськучторгпостач» та «Івано-Франківське державне підприємство по торгівлі» отримали цьогоріч право відвезти перші партії підручників і посібників до місць зберігання в обласних центрах та Києві. При цьому вартість перевезення одного підручника знизилася вдвічі – до 1,02 грн. Але навіть така ціна виявилася далекою від межі рентабельності.

Переможець останніх торгів – компанія «Укрвидавполіграфія» – запропонувала 88 коп. за перевезення підручника. Це на 55 коп. дешевше, ніж очікувана середня вартість доставки одного примірника навчальної літератури. Результат аукціон засвідчив: тільки на одних цих торгах організатор – Інститут модернізації змісту освіту – планував покласти до кишені близьких до міністра освіти і науки Liliia Hrynevych компаній не менше 2 мільйонів «маржі».

Більшою частиною «тендерного пирога» улюбленцям міністра довелося поділитися із ДАК «Укрвидавполіграфія». За Василем Проданом, який очолює це підприємство, тягнеться шлейф скандальних оборудок з друком навчальної літератури в часи міністра освіти і науки Дмитра Табачника.

Та схеми Продана, вочевидь, влаштовують як нинішнє керівництво Державного комітету телебачення та радіомовлення, якому «Укрвидавполіграфія» підпорядкована з 2014 року, так і Міністерства освіти і науки.

Отже, ІМЗО порахував, що за розвезення понад 11 мільйонів підручників потрібно заплатити 17 174 757,24 грн. На аукціон «Прозорро» виставили три лоти.
«Укрвидавполіграфія» запропонувала найнижчу ціну за перший і третій і тепер возитиме 4 854 197 підручників у Волинську, Дніпропетровську, Запорізьку, Київську, Одеську, Рівненську, Сумську, Тернопільську області, Київ, а 3 494 417 – у Вінницьку, Житомирську, Закарпатську, Івано-Франківську, Львівську, Хмельницьку, Чернівецьку та Чернігівську. За останній лот компанія Продана дала 3,1 млн. грн при стартовій ціні у 5 020 072,29 грн.

Другий лот дістався «Луганськучторгпостачу», якому вдалося захистити титул одноосібного перевізника 2875973 підручників у Донецьку, Луганську, Миколаївську, Кіровоградську, Полтавську, Харківську, Херсонську та Черкаську області.

«Об’єднання по торгівлі та постачанню», «Івано-Франківське державне підприємство по торгівлі», а також новачок торгів – харківська компанія «СКАДІ РК», менеджмент якої пов’язаний із видавництвом «Ранок», – на торгах залишилися ні з чим. Щоправда, у перемозі «Укрвидавполіграфії» напряму зацікавлена директор «Об’єднання по торгівлі та постачанню» Тетяна Старчевіч, яка з 17 травня 2018 року входить до Наглядової ради приватного акцiонерного товариства «Укрполiграфпостач» – корпоративного пiдприємства ДАК «Укрвидавполiграфiя».
Зрештою, на підручниках зароблять й інші корпоративні підприємства поліграфічного монстра Продана. Як і решта міністерських перевізників підручників, власним транспорту для цих операцій «Укрвидавполіграфія» не володіє. Тому дві вантажівки для перевезення навчальної літератури узяла в оренду за 40 тис. грн. на місяць у харківської книжкової фабрики «Глобус». А приватне акціонерне товариство «Поліграфкнига» щомісяця отримуватиме від Продана по 12 470 грн. від оренди 1450 кв. м. складу у провулку Радищева, 4 у Києві.

Згідно з тендерною документацією, переможець торгів має розвезти підручники до 20 серпня. Ви спитаєте, як це можливо, якщо друк самих підручників, скажімо, для 1-х і 10-х класів, іще й не розпочинався? А на це є ще одна схема, відпрацьована міністерськими чиновниками до автоматизму. «Шкільний інспектор» розкриє її в деталях, коли на склади «Укрвидавполiграфiї» прибудуть перевіряльники.

Шкільний Інспектор

Тернополянин, який шляхом обману заволодів чужим телефоном, постане перед судом

У Гусятинському районі 150 селян продали автомобілі і тому, нібито, не мали права на субсидії