У вітчизняних водоймах масово гине риба

Поділитися

Останнім часом почастішали випадки загибелі водних живих ресурсів в різних куточках країни. І це при тому, що цього літа не було ще тривалий час аномальної спеки, при якій різко зменшується рівень розчиненого у воді кисню, в результаті чого настають задушні явища у риби.

З початку року масовий мор риби стався в Київській, Черкаській, Харківській, Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Херсонській, Житомирській, Полтавській області. Не оминула трагедія стороною і столицю. У ряді столичних водоймах загинула риба.

Ось тільки деякі тривожні факти:

· У річці Гуйва, що в місті Андріївка Житомирської області поблизу ДП «Коростишівський спиртовий комбінат» було встановлено, що вода стала мутно-зеленого кольору і придбала різкий неприємний запах. Крім цього, було виявлено загиблу рибу в кількості 8 527 штук (плотва, окунь, краснопірка, щука, верховодка, судак і карась). На підставі Акта обстеження берегової лінії р.Гуйва фахівцями Житомирського рибоохоронного патруля були розраховані прямі збитки і шкоду від втрати потомства в сумі 2 374 963 грн.

· Вода в озері в Броварах раптово придбала неприродний червоний колір, а місцеві рибалки розповіли, що діставали руками з води мертву рибу. “Червону пляму» не локалізували, і вона встигла розійтися по всій поверхні води і осісти на дно. В результаті в “кривавому” озері під Броварами передохла вся риба.

· У Блакитному озері сталася локальна екологічна катастрофа. У водоймі спостерігається масовий мор риби. Зараз озеро знаходиться в критичному стані. На даний момент озеро і його берег покритий шаром мертвої риби, а на дні видно загиблі жаби. З живих істот є тільки качки, які недавно прилетіли, і жуки-плавунци, – коментують активісти.

· У столичній водоймі по вулиці Булгакова масово загинула риба. Черепахи і качки, які постійно перебували в озері, вижили.

· У Києві в парку Нивки в озері почервоніла вода. Екологи виявили в ньому багато бактерій, які зазвичай розвиваються у водоймах з підвищеним рівнем органічного забруднення.

· Озеро Сонячне на столичних Позняках покрилося синіми плямами. Отруєння водойми призвело до загибелі риби.

· На Харківщині стався масовий мор риби. Відео з тоннами мертвої риби виклали в соцмережу. Підозрюють, воду у водосховищі чимось забруднюють, саме тому і гине риба.

· Причини масової загибелі риби в Каховському водосховищі на Херсонщині так і не вдалося виявити … Експертна комісія, яка обстежила акваторію біля села Светлово в Каховському районі Херсонщини не виявила ознак інфекційного або хіміко-токсикологічного зараження води, інформують в Головному управлінні Госпродпотребслужби області. Найбільш імовірною залишається версія забруднення води хімікатами з полів.

На жаль, цей список можна дуже довго продовжувати …

– Так, нерідкі випадки загибелі риби в результаті задухи. Але дуже часто відбувається хімічне отруєння всього живого в наших водоймах – каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков – Хоча Водним і Земельним Кодексом чітко прописані відстані прибережної природоохоронної смуги, на якій будь-яка господарська діяльність категорично заборонена, але ця теріторія не винесена в натуру. І тому берега наших річок і озер незаконно забудовуються приватними домоволодіннями, різними бізнес підприємствами, які часом в своїй діяльності застосовують сильну хімію (як було зі столичною річкою Коник, в якій через скид хімікатів загинуло все живе. Збиток завданий природі склав більше 2 мільйонів гривень, і то були пораховані тільки видимі наслідки отруєння. Потрібно додати, що незважаючи на виступи громадськості та проведення розслідування державними структурами, річка труїли 6 разів … Вода була бордового кольору … У ній загинули всі водні мешканці, навіть бобри і качки). Це жахливо, коли людина в гонці за миттєвим прибутком вбиває навколишнє природне середовище. Але, найстрашніше те, що поля підійшли впритул до водойм. І після рясних дощів вся хімія з них потрапляє у водойми. Збиток, нанесений рибному господарству і природі, тільки в 2017 році, обчислюється сотнями мільйонів гривень. Адже виростити товарну рибу, а тим більше маточне поголів’я для цього необхідний не один рік. Не потрібно забувати, що безліч наших озер каскадного типу (колись перегородивши річку, отримали відокремлені рибоводні господарства, а так само водойми для акумуляції води). І ось якщо в одне з таких озер потрапляє хімія, то ця отруєна вода буде стояти роками, так як її нікуди злити – не труїти ж весь каскад озер… Річки отруту, що в них потрапила несуть в море. Це призвело до того, що в морі забруднюється верхній шар води, в якому мешкає молодь риб. В результаті в наших водоймах катастрофічно знижується чисельність риби. І якщо так піде і далі, то за прогнозами вчених до 2050 року в вітчизняних водоймах може зникнути риба …

Це не поодинокі випадки отруєння водойм. У 2017 році було отруєно все або майже все живе в 1200 вітчизняних водоймах. Ще в 980 водоймах відбулися заморні явища риби, причиною яких вважали зменшення кількості розчиненого у воді кисню через спеку. Але і тут без участі людини не обійшлося. Трагедії в основному настають від ненадання природоохоронними структурами своєчасної допомоги водоймам.

І хоча в Україні 63 тисячі річок, 400 тисяч ставків, 40 тисяч озер, тисяча сто водосховищ, 1млн. 300 тисяч прісної водної гладі, але на карті Європи ми значимося, як маловодна країна, так як забруднили свої водойми до такої міри, що не можемо брати з них питну воду.

Водна стихія – це природнє середовище проживання риби. У неякісній воді не може народитися і вирости здоровий організм. Тому чисельність риби скорочується, вона хворіє, мутує…

– Давно пора Україні прийняти Нову Водну політику. Визнати всю прісну воду стратегічним ресурсом країни, і підходити до її використання і охорони тільки з цієї позиції – каже Олександр Чистяков – Без розуміння цього нас може чекати дуже сумну перспективу. Пора починати цивілізовано ставитися до даних нам природних ресурсів. І тоді повернеться рибна слава вітчизняних водойм! А в кожен дім прийде кришталево свіжа, чиста, здорова питна вода!

Прес служба Асоціації рибалок України

У Тернополі влада привела тітушок, щоб захистити незаконне будівництво у парку Національного Відродження

Тернополяни, які мешкають на масиві “Дружба”, хочуть відкликати депутатів Зіня та Шкулу