Вражаюча сповідь тернопільського поліцейського

Поділитися

12.03.2016 – 13.09.2018р., рівно 2,5 роки – саме стільки тривала моя служба, як патрульного поліцейського. Щиро вдячний всім, із ким мав за честь служити протягом цього часу, а особливо, особовому складу роти №2 батальйону Управління патрульної поліції в Тернопільській області. Стільки хороших та вірних друзів, які завжди готові прийти тобі на допомогу, веселих і молодих не знайдеш, мабуть, ніде.
Завжди із посмішкою згадую наші перші зміни, як вчились писати постанови, не знали, як себе поводити у неординарних ситуаціях, бо те, що нас вчили і те, як воно є на справді – це зовсім різні речі.
Нас називали, як тільки не хочеш: селфіки, смурфіки, парковщики, пластмасові і т.д., але нехай ті, хто нас так називав згадають себе, коли приходять перший раз на якусь роботу, ви усі зразу стали висококласними спеціалістами своєї справи??? А фігушки, тому що досвід приходить з часом. Так само і тут, зараз вони виконують свою роботу на відмінно.
Але, як і в будь-якій ситуації, є інша сторона медалі. Ініціатива, мотивація, нестримне бажання щось змінити, з часом зменшується і зменшується, тому що втома, психологічне навантаження, розчарування беруть своє.
Як 4 екіпажі можуть нормально працювати, реагувати на порушення, якщо по розрахунку, на початку служби на місто із населенням, не менше 250 тис., виїжджало 19!!! екіпажів, а кількість викликів зросла в рази. Ось це ї є результат «успішності» реформи. Поліцейські розчаровуються, звільняються…. Рівень грошового забезпечення за 2,5 роки не змінився, 8100грн. це вже просто смішно, тільки давайте без того, що і медикам і педагогам важко, я знаю, в мене дружина – вчитель, і друзів багато є медиками, мова про «реформовану поліцію». Змін у законодавстві жодних, за весь час реформи змінити тільки санкцію за керування автомобілем у стані сп’яніння, збільшити штраф за парковку на місцях для інвалідів і на рівні наказу МВС відмінити двох свідків у разі відмови від підпису протоколу порушником??? Ви серйозно??? Водій, якого оформлять два рази за технічну несправність може попрощатися із правами на 6 місяців, або в ізолятор на 10 діб, а на червоний сигнал світлофора, будь ласка, хоч 10 разів на день, 425 грн. штраф і їдь собі далі, де логіка??? За цей час не зробити нічого, щоб хоч якось виміряти швидкість?? Ну а для чого, ми аварійність на дорогах будемо зменшувати шляхом підсилення за рахунок особистого часу поліцейських, введенням операцій типу «перевізник», а толку з того??? Уявіть, в країні де проживає декілька десятків мільйонів громадян, поліція не має чим вимірювати швидкість, це абсурд. Мотивується це тим, щоб фіксувати все в автоматичному режимі, та з такими темпами впровадження як в нас, ми скоро на дорогах переб’ємо один одного, війни тоді навіть не треба буде. Який зміст вводити оці всі операції, якщо в ЗУ про Поліцію, не має такої причини зупинки, як проведення цільових операцій, а для того, щоб потім ті хто зверху могли вимахати, тих, хто знизу, от і все….Продемонстрували імітацію бурної діяльності, та й на тому сталося.
Цю писанину можна продовжувати до безмежності, але толку від того не буде жодного, бо мені здається, що між «верхами» і «низами» навіть не порожнеча, а просто вакуум, і для них, тих хто «зверху», подають інформацію так, що все просто супер і в шоколаді. Але потім не питайте і не дивуйтесь, чому скоро не буде кому обслуговувати виклики, тому що звільняються 20 а приходить один…А як все гарно починалося, з точністю до навпаки, 20 кандидатів на одне місце.
Можливо, я чогось не розумію, можливо мав якісь завищені очікування, не знаю, але вибір зроблено, рапорт написано, тепер я звичайний громадянин.
Усім тим хлопцям і дівчатам, які не дивлячись ні на що, продовжують нести цю не легку службу, бажаю поваги від людей, міцного здоров’я, завжди в тому ж складі повертатися на перезмінку, дочекатися тих справжніх змін, на які ми так розраховували. Дякую Вам, що дали можливість відчути себе причетним до такого явища, як «Патрулька», це було круто!!! Честь маю!!

Костя Мороз

 

Тернополянин Юрій Щербань – бронзовий призер традиційних велоперегонів у Тернополі

В Тернополі парк імені Тараса Шевченка знищено