Де і як діятимуть обмеження воєнного стану?

Поділитися

Верховна Рада України оголосила воєнний стан на 30 днів на території 10 областей України, які межують з територією РФ та невизнаним Придністров’ям — Вінницька, Луганська, Донецька, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Запорізька, Чернігівська, Херсонська — та внутрішніх водах керченської акваторії.

Водночас, президент Петро Порошенко заявив, що жодних обмежень прав і свобод громадян у межах воєнного стану не буде, якщо не буде наземної агресії Росії в Україні.

Утім, указ, який затвердила Верховна Рада містить значні обмеження конституційних прав і свобод громадян.

Отож насамперед, обмеження в умовах воєнного стану, запропоновані президентом, стосуються таких конституційних свобод:

Недоторканість житла. Можливе розквартирування військовослужбовців у квартирах приватних осіб (стаття 30 Конституції України).

— Таємниця приватності. Допускається збирання, зберігання, використання та поширення інформації про особу без її згоди. Окрім цього, держава отримує право на порушення таємниці листування та телефонних розмов (стаття 31-32).

— Свобода пересування. Допускається порушення права на вільний вибір місця проживання та залишення території України (стаття 33 КУ).

— Свобода слова. В умовах воєнного стану може відбуватися обмеження прав щодо вільного збирання, зберігання та поширення інформації (стаття 34 КУ).

— Референдум. В умовах воєнного стану забороняється проведення референдумів (стаття 38 КУ).

— Мітинги і збори. Забороняється проведення масових акцій, мітингів, зборів та демонстрацій (стаття 39 КУ).

— Право власності. Держава отримує право розпоряджатися об’єктами права приватної власності з мотивів суспільної необхідності. В Конституції прописано, що відчуження такого права має бути попередньо і повно відшкодоване (стаття 41 КУ).

— Підприємницька діяльність. Держава отримує право на застосування потужностей приватних підприємств для роботи в оборонному секторі. Військовозобов’язані громадяни залучаються до військової служби (стаття 42-44 КУ).

— Освіта. Указом Президента під час воєнного стану може бути обмежене право на здобуття освіти (стаття 53 КУ).

Окрім цього, згідно із статтею 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» військове командування в умовах воєнного стану може:

— запроваджувати трудову повинність для працездатних осіб;

— встановлювати комендантську годину;

— перевіряти документи та проводити огляд осіб;

— усувати з посад керівників підприємств, установ та організацій за неналежне виконання вимог воєнного стану;

— здійснювати евакуацію населення.

Окрім обмежень, на засіданні РНБО вночі 26 листопада Порошенко зазначав, що мобілізація військовозобов’язаних не буде загальною. Вона стосуватиметься оперативного резерву першої черги. Відповідно до указу президента від 12 листопада 2014 року до такої категорії ймовірних призовників належать: резервісти та військовозобов’язані (переважно з досвідом участі в антитерористичній операції та в здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях), призначені для доукомплектування військових частин бойового складу Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку.

Тобто мобілізації стосуватиметься військових ветеранів, які або проходили військову службу в зоні проведення бойових дій або ж були звільнені з армії (колишні офіцери тощо), але перебувають в придатному для служби стані здоров’я.

Офіцери запасу, які є офіцерами запасу і не проходили служби в армії (наприклад, ті, що проходили навчання на військовій кафедрі) не підпадають під мобілізацію. Поки що.

hromadske.ua

Хотів допомогти брату, але перерахував гроші шахраю

Учень запропонував геніальний спосіб покарання українських корупціонерів