Переможець конкурсу Відзнаки імені Олександра Капіноса запрошує на вечір традиційної української культури

Поділитися

Едуард Крутько, переможець конкурсу освітньо-культурних проектів на здобуття Відзнаки імені Героя Небесної Сотні Олександра Капіноса, збирає у рідному селі Козубівка на Полтавщині поціновувачів традиційної української культури.

“Вкотре під старими козубівськими липами зберуться люди, небайдужі до свого коріння, до витоків свого народу. Це буде незвичайний вечір, вечір теплого спомину про своїх предків. У наших руках лишилися інструменти, щоб показати, як жив наш рід колись. Це пісні, танці, речі давнини, які оточували їх життя, і, чи не найточніші документальні свідчення, – фото столітньої давнини. Приходьте, буде цікаво, адже музей “Древо” – це місце, де історія оживає і стає ближчою”, – розповідає Едуард Крутько.

Едуард розпочав активну громадську роботу зі збору експонатів та етнографічних матеріалів рідного села у 2016 році. Власне, так зародилося етнографічне зібрання “Древо”. Пізніше в хаті покійних дідуся та бабусі Едуард заснував музей “Древо”, який став центром культурних і мистецьких заходів, до села почали приїздити туристи та вихідці з Козубівки, які десятки років не бували в рідних місцях. Згодом Едуард започаткував етнофестиваль “Під дідовими липами”.

Організатор заходу продемонструє усім, зокрема дітям, що своя минувшина – це цікаво, а її збереження – надзвичайно важлива справа. Так, у межах Відзнаки Едуард здійснив кілька експедицій Хорольщиною для збору етнографічних матеріалів, організував заняття для школярів зі складання родоводу, а також із вишивання орнаментів традиційного одягу Хорольщини. Результати праці дітей будуть представлені на заході.

О 15:00 годині заплановане закладання яблуневого саду на подвір’ї музею “Древо”, який Едуард заснував у хаті покійних бабусі та дідуся. На захід приїдуть організатори відзнаки, фахівці музейної справи, друзі та рідні Олександра Капіноса. Родичі посадять деревце як символ пам’яті про Героя Небесної Сотні.

Нагадаємо, що церемонія нагородження переможця конкурсу на здобуття першої Відзнаки імені Олександра Капіноса відбулася 11 жовтня 2018 року в місті Кременець – на малій Батьківщині Олександра. На концерті-вшанування виступили кобзарі Тарас Силенко, Святослав Силенко, Віктор Пашник, лірники Ярема Шевчук та Андрій Ляшук, співачки Христини Панасюк, гурти “Телері” та “Варйон”. Також на вечорі всі охочі вчилися танцювати традиційні народні танці.  Переможець отримав сертифікат на суму 15000 гривень для реалізації задуму. Також Національний центр народної культури “Музей Івана Гончара” надаватиме йому консультаційну підтримку щодо організації заходів.

Заходи організовані в межах Відзнаки імені Олександра Капіноса, що заснована громадською організацією “Родина Героїв Небесної Сотні” в межах проекту “Відзнаки Героїв”, завдяки підтримці платформи “Велика ідея. Big Idea” та Міжнародного фонду “Відродження” та партнерів: Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності, Національного центру народної культури “Музей Івана Гончара”, Мистецького об’єднання “Глечик”, а також завдяки підтримці освітнього проекту “Епоха”, Хорольської районної ради та Хорольської районної державної адміністрації.

Коли: 3 листопада, 15:00 – закладання яблуневого саду на подвір’ї музею, 18:00 – вечір-спомин. Вхід вільний.

Де: Полтавська область, Хорольський район, с.Козубівка, музей “Древо”.

Депутати бувають трьох видів: розумні, ідіоти і Барна

2 листопада 2018 року – 310 років з часу Батуринської трагедії