Які проблеми найбільше хвилюють українців?

Поділитися

1 листопада об 11.00 в інформаційному агентстві «Інтерфакс» відбулась прес-конференція за результатами опитування громадської думки, проведеного 28 вересня -16 жовтня 2018 року спільно Центром «Соціальний моніторинг», Українським інститутом соціальних досліджень імені О.Яременка, Київським міжнародним інститутом соціології та Соціологічною групою «Рейтинг». Опитування охопило всю територію країни (за винятком тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей, АР Крим). Вибіркова сукупність репрезентативна за віком (населення від 18 років і старші), статтю, типом населеного пункту та регіоном. Всього опитано 13684 респонденти. Стандартні відхилення при достовірних 95 відсотках не перевищують 0,85%. Рівень кооперації респондентів становить 60%. Метод отримання інформації: індивідуальне інтерв’ю за місцем проживання респондента „віч-на-віч”.

Учасники прес-конференції:

Балакірєва Ольга, голова правління ГО «Український інститут соціальних досліджень ім. О. Яременка»;

Грушецький Антон, заступник директора Київського міжнародного інституту соціології;

Дмитрук Дмитро, директор Центру «Соціальний моніторинг»;

Мисів Любомир, заступник директора Соціологічної групи «Рейтинг».

ОСНОВНІ РЕЗУЛЬТАТИ: ПРОБЛЕМИ, ЯКІ НАЙБІЛЬШЕ ХВИЛЮЮТЬ НАСЕЛЕННЯ

Проблемами, які сьогодні турбують українців найбільше, є військовий конфлікт на Сході України (назвали 54,4% опитаних); низький рівень зарплат і пенсій (54,1%); підвищення тарифів на комунальні послуги (48,1%); підвищення цін на основні товари, інфляція (34,9%); безробіття, відсутність роботи (26,8%); хабарництво та корупція у владі (25,5%); а також неможливість отримати якісне медичне обслуговування (19%).

Військовий конфлікт на Сході найбільше турбує мешканців Донбасу (68,4%), представників вікової групи 50-59 років (54,7%), чоловіків (54,2%), респондентів з середнім матеріальним становищем (55,7%). Низький рівень зарплат чи пенсій є більш актуальною проблемою для літніх людей (62,8%), жінок (53,9%) та респондентів з дуже низьким або низьким рівнем матеріального становища (56,9%). Підвищення тарифів на комунальнi послуги – більш болюче питання для респондентів у віці 60 років та більше (53,3%), жінок (50,4%) та незаможних респондентів (50,4%). Пiдвищення цiн на основнi товари та iнфляцiя найбільше турбує ті ж самі категорії респондентів. Відсутність роботи, безробіття сильніше хвилюють мешканців Заходу (30,5%) та Півдня (29,4%) країни, опитаних у віці 18-29 років (35,5%), чоловіків (27%) та мешканців сіл (31%).

ОСНОВНІ РЕЗУЛЬТАТИ: ЕЛЕКТОРАЛЬНІ НАСТРОЇ НАСЕЛЕННЯ
Президентські вибори – 2019

75,8% опитаних заявили, що готові під час виборів Президента прийти на виборчі дільниці. Вважають, що точно не голосуватимуть, 11,9% респондентів, 7,6% – скоріше за все не голосуватимуть. 4,7% не визначились чи голосуватимуть або ухилились від відповіді.

Якби вибори Президента відбулись наступного тижня, найбільші шанси вийти до другого туру мали б Юлія Тимошенко (13,4% від всіх /18,9% від тих, хто визначився та голосуватиме), Володимир Зеленський (7,6% /10,7%), Анатолій Гриценко (7,0% / 9,9%), Петро Порошенко (7,0% / 9,9%) та Юрій Бойко (6,9% / 9,8%).

Результати за відповідями на запитання

«Ще невідомо, які кандидати братимуть участь у виборах Президента України, і яким буде список для голосування. За кого Ви проголосуєте, якщо в списку будуть такі кандидати?», %

При моделюванні другого туру виборів Президента Анатолій Гриценко має шанси виграти у тих 3-х кандидатів, яких ми включили до перевірки. Він навіть випереджає на 2% Юлію Тимошенко, яка має вищий президентський рейтинг (різниця невелика, але значуща на рівні 5%).
Результати інших пар ймовірних кандидатів: в парі «П. Порошенко – Ю.Тимошенко» та в парі «Ю. Тимошенко – Ю. Бойко» в другому турі впевнено перемагає Ю. Тимошенко; в парі «П. Порошенко – Ю. Бойко» – результати майже однакові (незначна перевага Ю. Бойка).

Результати за відповідями на запитання: «Якби до другого туру виборів Президента України пройшли такі кандидати, за кого б Ви проголосували?», %

Парламентські вибори – 2019

72,3% опитаних заявили, що готові були б взяти участь у виборах до Верховної Ради України; 21,9% – вказали, що не готові; ще 5,8% вагаються.

На пряме запитання щодо вибору партії 14,7% відповіли, що не брали б участь у виборах до Верховної Ради України, якби вони проходили найближчої неділі. П’ята частина серед усіх опитаних (20,3%) ще не визначились із остаточним вибором.

На подолання 5% бар’єру та проходження до парламенту на сьогодні можуть розраховувати вісім політичних сил. Серед тих, хто визначився і братиме участь у виборах, віддали би свій голос за партію ВО «Батьківщина» – 21,4%; за партію «Опозиційний блок» – 11,3%; за партію «Громадянська позиція» – 10,5; за партію «Слуга народу» – 9,8%; за «Блок Петра Порошенка «Солідарність»» – 9,1%; за Радикальну партію Олега Ляшка – 8,1%; за партію «За життя» – 5,4%; за Об’єднання «Самопоміч» – 5,0%.
Відповіді на запитання «За яку партію Ви проголосували б, якби найближчої неділі проходили вибори до Верховної Ради України?», %

Тернопільський рибоохоронний патруль виявив грубе порушення правил рибальства на річці Збруч

Вам телефонують із банку і повідомляють про блокування картки – запам’ятайте, так роблять шахраї