Невже Кремль боїться фермера?

Поділитися

День народження для українця, зазвичай, свято. Але не для Володимира Балуха, який уже третій свій день народження зустрів у в’язниці, засуджений тільки за те, що підняв український прапор у Криму. 8 лютого українському фермерові виповнилося 48 років. Його справа свідчить про те, як жорстоко Москва карає в Криму українців, які наважуються протестувати проти незаконного захоплення півострова.
Володимир Балух – «в’язень Кремля» – один з багатьох українців і кримських татар, які протистоять московській окупації Криму.

У грудні 2013 року він уперше підняв український прапор над своїм будинком у кримському селі Серебрянка на підтримку київського Євромайдану.

Після анексії Криму в березні 2014 року, українців, які не втекли, змусили здати паспорти і прийняти російське громадянство. Балух відмовився і не віддав свій український паспорт. І український прапор зі свого будинку не зняв. Голова селищної ради Віталій Степанюк марно намагався переконати його прибрати прапор. Незабаром за фермера взялася російська ФСБ і почалися арешти. Протягом 2014 року Балуха кілька разів заарештовували за «непокору поліції».

У квітні 2015 року ефесбешники провели обшук у будинку Балуха і порвали український прапор. Не маючи справжніх підстав для обшуку, вони вигадали справу про зникнення запчастин до трактора і звинуватили Балуха у крадіжці. Під час обшуку слідчі знайшли прапор «Правого сектора». Ця знахідка остаточно переконала їх, що Балух небезпечний.

Через півроку росіяни повернулися. Після нового обшуку в домі, витягли Балуха на вулицю й побили. Крім того, забрали його паспорт, водійські права і деякі особисті речі. Балуха заарештували на десять днів, звинувативши в «зневазі до представників влади». Зрештою, в лютому 2016 року, йому присудили 320 годин громадських робіт, а коли він відмовився їх виконувати, замінили на сорок днів ув’язнення.

Чимало людей на місці Балуха здалися б, але не він. У листопаді 2016 року українець повісив на своєму домі табличку з написом «Вулиця Героїв Небесної Сотні». Так він ушанував протестувальників, загиблих на Євромайдані в січні – лютому 2014 року.
І знову голова селищної ради вимагав від українського фермера негайно зняти табличку. Балух не послухався. ФСБ не забарилася з відповіддю: 8 грудня 2016 року в будинку Володимира Балуха знову провели обшук. На цей момент його справа піднялася службовими щаблями ФСБ: цей обшук ініціював особисто голова ФСБ Криму Віктор Палагін. На горищі будинку цивільної дружини Балуха слідчі «знайшли» 70 набоїв до автомата Калашникова, 19 гільз і 5 тротилових шашок. Його заарештували, звинуватили в незаконному зберіганні зброї та вибухівки, й одразу ув’язнили.

Перебуваючи в слідчому ізоляторі, Балух скаржився на проблеми з серцем через задуху в камері, а ще на брак медикаментів і нормальної їжі. Його адвокати також подали скаргу за побиття: начальник слідчого ізолятора побив Балуха за свідомо українську позицію.

«Я не хочу, щоб колись мої нащадки, діти в майбутній Україні, дорікнули мені за легкодухість, за те, що я десь виявив слабкість», – сказав українець у своєму кінцевому виступі на суді в серпні 2017 року. Балух відмовився визнавати провину, а його адвокати виявили численні суперечності в доказах звинувачення. Тарас Омельченко, адвокат Балуха, зауважив, що неспростовних доказів приналежності зброї та вибухівки обвинувачуваному немає. Однак Роздольненський районний суд присудив Балуху три роки і сім місяців ув’язнення та 10000 рублів (приблизно 4100 гривень) штрафу.

19 березня 2018 року Балух розпочав голодування на знак протесту. Воно тривало 205 днів. Українських лікарів до нього не допустили. А тим часом фермеру висунули нове звинувачення: дезорганізація роботи слідчого ізолятору. В липні 2018 року його засудили вдруге, ще на п’ять років. У жовтні 2018 року термін ув’язнення скоротили на один місяць і перевели до виправної колонії в Керчі.

Адвокати Балуха добивалися для нього умовно-дострокового звільнення, але в січні 2019 року суд їм відмовив і схоже, українцю доведеться відбувати весь термін ув’язнення. Ахтем Чийгоз, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, який сам був політичним в’язнем, недавно поговорив із ним. «Балух розуміє, що в Росії немає правосуддя, тому він не здивований, що суд відмовив йому в достроковому звільненні. Він не визнає себе винним. Відповідно до російського карного права, засуджений повинен спочатку визнати себе винним, і тільки потім може подавати прохання про помилування. Балух цього не робитиме», – розповів Чийгоз проекту «Крим. Реалії».

Адвокати, громадські активісти й церковні діячі підтримують Володимира Балуха в його протистоянні з жорстокою російською репресивною машиною. Проте, він потребує також міжнародної підтримки.

Цю статтю вперше надруковано в «Atlantic Council».

ВІТАЛІЙ РИБАК
аналітик і журналіст в «UkraineWorld» та «Інтерньюз-Україна»

Хор імені Григорія Верьовки виступить у Тернополі 17 березня

16 лютого у Тернополі відбудеться турнір “Кубок Андрія та Анатолія Пушкарів”