Фірташ продав готель: хотів 20 мільйонів доларів, але купили за 15

Поділитися

Інтергал-Буд Володимира Зубика заплативши за готель Санкт-Петербург на бул. Шевченка в Києві около $ 5 млн. Готель планируют реконструюваті за два роки

Девелоперська компанія Інтергал-Буд придбала готель Санкт-Петербург в Києві. Про це повідомили НВ Бізнес три джерела на ринку: інвестиційний банкір, консультант з нерухомості та директор девелоперської компанії. За словами директора девелоперської компанії, який побажав залишитися неназваним, готель продавався два роки. «Власники хотіли виручити за готель $ 18-20 млн. Але сума операції виявилася менше і склала $ 15 млн», – додав він.

Представники Group DF (управляє активами бізнесмена Дмитра Фірташа) коментарів не надали. У Інтергал-Буді пообіцяли повідомити інформацію пізніше.
Готель знаходиться на бульварі Тараса Шевченка в чудовому будинку, зазначила НВ Бізнес Марина Лео, CEO 11 Mirrors Design Hotel і мережі Senator Hotels and Apartments. Це пам’ятник архітектури класицизму, а також неоренесансу, який був зведений в 1901 році за проектом знаменитого архітектора та інженера-технолога Йосипа Зекцера. Він навчався і працював в Парижі, Відні та Берліні, а повернувшись до Києва, присвятив місту майже все своє подальше життя. Будинок було споруджено в якості прибуткового будинку юриста Григорія Багрова. З 1958 року тут розташовувався готель Ленінградська, пізніше відома як Санкт-Петербург.

Тривалий час Санкт-Петербург працював як тризірковий готель, але якість номерів була невисокою. У номерах стояли старі ліжка, на підлозі – килими, стіни обсипалися. Близько шести років тому готель закрили на реконструкцію. Спочатку проводити її планували структури Дмитра Фірташа, розповідає консультант з нерухомості, який попросив не називати його імені. «Санкт-Петербург хотіли передати в управління готельному операторові і навіть провели з ним переговори. Але в результаті відмовилися від цього проекту », – повідомив він. Найімовірніше, Дмитро Фірташ зацікавлений вийти в кеш, вважає партнер компанії Atlas Advisors Олексій Ращупкин. «Це може бути правильне рішення в його ситуації», – каже Ращупкин. Нагадаємо, з 2014 року Фірташ безвиїзно знаходиться в Австрії, чекаючи рішення судів різних інстанцій про його екстрадицію в США, де проти нього ведеться розслідування за звинуваченням в корупції. Під домашній арешт Фірташ був випущений після рекордного для австрійської Феміди застави в 125 млн євро.

Санкт-Петербург – це другий актив Фірташа в нерухомості, який він продав. У вересні 2016 року олігарх передав своєму партнеру, девелоперу Вагифу Алієву 50% часткою в бізнес-центрі Парус. Як повідомляла Liga.net , Угода була безгрошової, але натомість Алієв переписав на себе $ 50 млн боргу Фірташа.

Привабливий актив

На місці готелю Санкт-Петербург з’явиться чотиризірковий готель, розповіли джерела НВ Бізнес. За їхніми даними, представники Інтергал-Буда проводять переговори з міжнародним готельним оператором, який займеться управлінням готелю. Завершити всі роботи планується через два роки.
Експерти вважають Санкт-Петербург хорошою покупкою. «Місце розташування готелю, незалежно від економічної ситуації, буде завжди вигідним для готелю, так як вона знаходиться в парі кроків від Хрещатика, головної артерії Києва, і всіх основних визначних пам’яток. Для іноземних гостей пішохідна доступність є важливим фактором при виборі готелю », – розповідає Марина Лео. За її словами, об’єкт є вдалим, так як дозволяє розмістити досить великий номерний фонд – 140-150 номерів з усією необхідною готельною інфраструктурою.

Ринкова кон’юнктура для подібних угод поліпшується. Наприклад, в 2018 році середній показник заповнюваності готелів категорії три і чотири зірки становив в Києві 55-65%, а середня вартість проданого номера для четвірок – 85 євро на добу, говориться в звіті консалтингової компанії Colliers International (Україна). Це приблизно на 30% вище в порівнянні з кризовими 2014-2015 роками.

У власника Інтергал-Буд Володимира Зубика вже є досвід управління готелем. Бізнесмену належить офісно-готельний комплекс Rius у Львові, який налічує 52 номери. Їм компанія управляє самостійно. У Києві ж девелопер сконцентрувався на будівництві житла. За даними сайту компанії, зараз Інтергал-Буд займається реалізацією 16 проектів в Києві і області.
НВ

У другому турі за Зеленського 52%, а за Порошенка – 19%

“Рогатого” убивцю, який заляв очі чорнилом та вживав наркотики, затримали у Львові