Голос протесту

Поділитися

Поєдинок, на який упродовж майже чотирьох місяців президентської виборчої кампанії чекала країна, відбувся. Новачок у політиці Володимир Зеленський відправив у нокаут політика – важковаговика, діючого Президента Петра Порошенка. Країна в демократичний спосіб отримала нового главу державу, блискучу перемогу якого ніхто вже не насмілиться оскаржувати в судах.
Другий тур президентських виборів не став суцільним всенародним святом. Вчорашня явка виборців в Україні не була неймовірно високою. Проте навіть вона перевищила 61 відсоток, що є трішки нижчим показником, ніж під час голосування 31 березня(тоді на дільниці прийшло майже 63 відсотка виборців). В середньому на два відсотки менше виборців у неділю відвідало дільниці у західних областях України (наприклад, на Львівщині, Тернопіллі, Прикарпатті). Мабуть, це пов’язано з тим, що коли з гонки випав їхній кандидат у Президенти, то дехто з людей просто не забажав обирати з двох фаворитів.
Перемога Зеленського
А результат голосування виявився надзвичайним і небаченим за всю історію виборів у незалежній Україні. Досвідчений політик, дипломат і чиновник діючий Президент Петро Порошенко програв новачку в політиці Володимиру Зеленському з розгромним рахунком – 24,45 відсотка проти 73,22 відсотка голосів (за результатами 100 відсотків опрацьованих електронних протоколів ЦВК). Якщо перекласти ці результати на фізичну кількість виборців, то побачимо, що до переможця прихильними були майже 13,5 млн виборців, тоді як переможеного підтримали утричі менше людей – понад 4,5 млн. Учорашній шоумен і актор здобув перемогу в усіх областях України, крім Львівщини, де за нього проголосували лише 34 відсотка виборців. Навіть у сусідній Тернопільській області, в якій переможцем першого туру був Петро Порошенко, 21 квітня Володимиру Зеленському віддали голоси понад 50 відсотків виборців. Щоправда, у двох округах – №163 (із центром у Тернополі) і №165 (Зборів) таки переміг Петро Порошенко, здобувши відповідно 49,33 і 51,70 відсотка голосів.
Незначні порушення закону
Порушення законодавства дісталися у спадок принаймні від першого туру голосування на президентських виборах. Спостерігачі громадянської мережі «Опора» і Комітету виборців України зафіксували на ряді дільниць в двох округах області -№166(Теребовля) і №167 (Чортків)відсутність інформаційних плакатів про кандидатів у Президенти та про порядок голосування. А на чотирьох дільницях в окрузі №164(Збараж), на восьми – в окрузі №165 (Зборів) і на шести – в окрузі №166 (Теребовля) було встановлено меншу кількість скриньок, ніж передбачено законом «Про вибори Президента України». На деякі спеціальні дільниці завезли недостатню кількість бюлетенів (як наприклад, у Петриківському геріатричному центрі поблизу Тернополя), і там 30 виборців взагалі не змогли проголосувати. Нікуди не зникла практика фотографування «на публіку» із заповненим бюлетенем. І хоча списки виборців під час другого туру стали більш якісними, проте, за свідченнями спостерігачів громадських організацій і представників штабів кандидатів у Президенти, поодинокі особи таки не змогли себе в них знайти. До цієї хиби додалися технічні помилки у прізвищах і адресах виборців. Мають слушність політичні експерти і довірені особи кандидатів в області, які переконують; така плутанина існуватиме доти, поки члени дільничних комісій не працюватимуть на постійній і професійній основі. Тож народні обранці мають до чого докласти зусиль, щоб змінити виборче законодавство. Та хай там як, але ці порушення не мали системного характеру і не вплинули на перебіг виборів та результат волевиявлення, за що респект поліції, а також членам дільничних комісій, спостерігачам і штабам кандидатів у Президенти.
Чому програв Порошенко
Політичне падіння Петра Порошенка багато в чому нагадує сповзання у прірву його кума – Президента Віктора Ющенка, який під час повторного голосування у 2004 році здобув майже 52 відсотка голосів виборців, а за п’ять років свого правління повністю розгубив довіру громадян і у 2010-ому отримав аж… 5,45 відсотка голосів. Але ряд здобутків – початок реформ в різних галузях, зміцнення армії, підписання і вступ у дію Угоди про асоціацію з ЄС, надання Україні безвізового режиму, отримання Томосу про автокефалію православної церкви – затримали Порошенка від опускання на дно прірви і дали шанси залишитися у великій політиці.
Виборців нізащо не переконали приманки Порошенка «Мова! Віра! Армія!», хоча для багатьох українців, особливо в Галичині, ці поняття є святими. А технологія залякування виборців “диктатурою Путіна в Україні”, скасуванням безвізу, що виборці побачили кілька днів тому з реклам на телебаченні і в соціальних мережах, виявилася провальною для самого Порошенка. Вона не мобілізувала виборців, а радше навпаки, відштовхнула їх. Адже для більшості виборців ці питання не є першочерговими. За даними соціологічної групи “Рейтинг” ( в листопаді-грудні 2018 року було опитано 40 тисяч респондентів, репрезентативна вибірка – за типом поселення, віком, статтю, похибка 0,5 відсотка), найбільше хвилює українців підвищення тарифів(52 відсотка опитаних ), низький рівень зарплат (50 відсотків), а військовий конфлікт на Донбасі турбує тільки 29 відсотків, нестача свободи і демократії – взагалі лише 3 відсотка респондентів. І тому більшість виборців ніяк не погодилися, що економічні проблеми, зокрема захмарні тарифи і ціни на найважливіші товари та послуги не відносяться до повноважень Президента, в чому переконував Петро Порошенко. Адже Президент є главою виконавчої гілки влади і може давати йому доручення, він, врешті-решт, має право законодавчої ініціативи, то ж може вносити свої законопроекти, щоб ці питання регулювати.
Абсурдними виглядали страшилки про скасування безвізу в разі не обрання Порошенка на повторний термін. З цього приводу не забарилася заява постійного представника України в Раді Європи Дмитра Кулеби про те, що надання чи скасування безвізу Україні залежить від виконання (чи, навпаки, порушення) цілого ряду умов, а не від прізвища Президента. Але ж ні, Порошенко йшов далі. І щоб не розчарувалися в його підтримці найбідніші пенсіонери, які отримують доплати по 1205 грн у березні і квітні, то він ще й ініціював 13 пенсію. Тільки Порошенко не зміг конкретизувати, коли і з яких джерел уряд буде виплачувати обіцяну 13 пенсію.
Провалилася і технологія заманювання Зеленського в пастку через здачу повторних аналізів. Виборці цей хід Порошенка скоро розкусили, сприйняли підготовлений для конкурента капкан з гумором і мало хто засумнівався, чи Володимир Зеленський, бува, не наркоман або алкоголік і чи зможе керувати країною.
Секрет злету
То в чому ж таки секрет політичного тріумфу Зеленського? Поза сумнівом, це – потужний вибух суспільного протесту. За 27 років незалежності України виборці ґрунтовно розчарувалися у професійних політиках, які звикли не виконувати обіцянки або обіцяти щось ефемерне, які не підлягає виконанню; навчилися вдало маніпулювати суспільною думкою, а всі прорахунки в економіці, суспільній сфері завалювали якщо не на попередників, то на зовнішніх і внутрішніх ворогів.
За даними соціологічної групи «Рейтинг», тільки 20 відсотків опитаних вважали, що обираючи Володимир Зеленського Президентом, вони швидше голосують за особистість. А 66 відсотків сказали, що в такий спосіб висловлюють протест проти існуючої ситуації в країні(5-10 квітня було опитано 3000 респондентів, інтерв’ю методом face-to-face, похибка не більше 1,8 відсотка).
Отож уперше в Україні до керма держави приходить людина не з чиновницького класу, не професійний політик, а успішний представник середнього бізнесу, обличчя якого в ролі шоумена, актора, народного президента Василя Голобородька стало добре впізнаваним з телеканалу 1+1, з телесеріалу «Слуга народу». В період виборів команду „Зе” активно просувала до виборців через соціальні мережі просунута молодь. Але разом обранням нового президента країні посланий тривожний сигнал: у драматичний для України період історії при владі опинилася людина – аматор, яка не має чіткого бачення, як завершити реформи в тій чи іншій галузі і вивести їх на позитивний для суспільства результат, як протидіяти зовнішнім загрозам – зупинити війну на Донбасі і повернути Крим. Бо простодушного і різкого словесного пострілу, посланого Порошенку під час дебатів на стадіоні «Олімпійський»: «Я – результат Вашої роботи» – явно замало, це не початок вирулювання державного організму на правильний шлях, на шлях розвитку.
Не викликає сумніву, що в особі Володимира Зеленського мільйони українців винесли вирок п’ятирічній політичній діяльності Порошенка на посаді Президента. «Я – вирок Вам!» – зазвучало на згаданих дебатах справді вбивчо для Порошенка. А підсумки голосування у другому турі президентських виборів засвідчили, що цей вирок безжальний і суворий. Але набагато важливіше, чи зміниться він хоча б початком «кінця старої епохи», «кінця епохи жадібності і епохи бідності», тобто виконанням обіцянок, що бурхливими потоками лилися з реклам Володимира Зеленського і чого чекає абсолютна більшість українських виборців.
Роман ЯКЕЛЬ

Шахрай розвів селянку з Кременця на 50 тисяч гривень, обіцяючи 700 тисяч доларів винагороди

Допоможіть розшукати крадійку