Не вибори, а цирк на дроті

Поділитися

Господи! Чи настане колись такий час, що українець забажає повісити портрет Президента межи образами і буде ним любуватися? Бо так хочеться мати свого Головнокомандувача, що аж…чомусь не вдається. Але й блаженний час нізвідки не вигулькне – його треба викувати у вірі, праці і боротьбі. Були ми до мрії – рукою подати і мізками поворушити. Одні не зуміли, інші не схотіли – на манівці побігли. А чи не є кожні виборчі перегони черговою пасткою для українців, якщо в авангарді зайди-мільярдери? Наближаємось гамузом до фіналу у другому акті комедії. Всі чекають грому і блискавки, як зіткнуться лобами два лицарі розважального жанру. Один п’ять років ламав комедію, успішно перетворюючи державно-циркову трупу у бандформування закритого типу, інший, в ролі професійного коміка, на чім світ паплюжив Україну і українців, називаючи їх “хохлами”. Зеленський – не герой мого роману. 95-ий квартал принципово не вмикаю – пошлятина для ситих, глум над стражданнями, демонстрація розкоші на тлі кровопролиття. У бодай слабеньких спробах державницької діяльності заяложеного хохмача не помічав, але в президенти преться. Комедія тай годі!
Справді, то не вибори, а посміховище, хоч іноземці нас дуже хвалять. Симптом загрозливий! 39 кандидатів можуть розлягтись на цілу сторінку у книзі рекордів ідіотизму, хоч не всі ми слабенькі головою. Многогрішний Петро панічно боявся впрягатись у парі з норовливою Юлькою і вибрав тактику “розбирання голосів”, чим відразу собі нашкодив. Бо тут якраз капець підкрався, і був він заздалегідь спланований… Коломойським. Але що там якийсь “враг Путіна №1”, якби Петро не був слабаком на “глиняних ногах”, а його театралізована метушня не відгонила суцільною брехнею? Процвиндрюють колосальні фінзасоби, застосований вплив іноземний і тиск вітчизняний, можуть бути задіяні пекельні речі – банда так просто влади не віддасть!
І тут бачу, як керівник великої держави губить самоконтроль, відпускає слизькі жарти, поводить себе принизливо, непристойно і навіть ганебно. Ну не може він не брехати, навіть, коли ніби хоче сказати правду, коли вибачається. Підтвердженням цього – його вихиляси в нещодавніх ефірах на радіо “НВ” та каналі “1+1”. Щоправда, і Зеленський в студії “плюсів”, телефонним голосом задемонстрував відверте хамство. Один одного вартують… Але – про Порошенка. Пропагандою вельможної безкарності він здеморалізував народ, посіяв непевність і страх. Лютує цензура владна – утверджується самоцензура, редактори, хоч інколи й небезплатно, наступають собі на горло. Петро Олексійович разом з кумом Луценком врятували від тюрми убивць Небесної сотні, бо певно розраховують на цих убивць. Петро – нічим не кращий від Януковича. Той був телепень, злодій і зрадник в одній личині, а нинішній розумник косить під аристократа і є новітнім архітектором української руїни. Незле, якби Порошенка і його наближених допитали чесні прокурори. І тоді – від страшної правди – світ би здригнувся і,можливо, українці пробудились. У власних проблемах Петро сам собі винен. Розпачливе фіаско першого туру підготував заздалегідь і здійснив особисто.
Невеличкий екскурс в минуле. Коли Кучма обирався вдруге, вищі духівники УГКЦ зі Львова, а тоді керував Любомир Гузар, застерегли священиків – мудро вказувати на критерії і принципи, але не вказувати на особу. А в Тернополі вчинили по-іншому. 8-го жовтня 1999-го року зібрали в драмтеатрі близько 400 священиків і єпископів, зустріли Данілича, як Пророка і підмахнули “Звернення духовенства області…до всіх християн Тернопільщини”. Тоді від УГКЦ підпис поставив Владика Михаїл (Сабрига), при якому невідступно перебував отець-митрат Василь Семенюк…А що сьогодні? А нині, вже Митрополиту Василію Семенюку було доручено прийняти і возвеличити Порошенка у Тернополі перед першим туром виборів. З чим він відмінно дав собі раду…25-го березня 2019-го в Катедрі Семенюк обцілував Петра Олексійовича, побажав йому успіхів на виборах і уклінно подякував за передане приміщення архіву. Ніби його не можна було передати скоріше, чи пізніше… – ні (!).. таки треба було вже на догоду вельможному кандидату. І саме за кілька днів до виборів! Ось хто подав сигнал тернопільським виборцям для масової підтримки Порошенка…Владика Василій порозумівся з владикою Петром?! Треба визнати, що Митрополит Семенюк має певні заслуги – побудував, чи посприяв у будівництві багатьох церков. Не будував він лиш Храму у душах віруючих…Як то не прикро, але декотрі фарисеї не народ захищають, а безчесній владі прислуговують – поєднали гендель на крові і бізнес на муках Христових…
Попереду вирішальний день 21-го квітня. Як воно складеться – один Бог знає. Але Путін на плакатах Порошенкові точно не допоможе… А щоб вибори і справді не стали цирком на дроті, нагадаю Петру Олексійовичу (та й багатьом виборцям) злегка перефразований куплет з приспівом однієї грайливої галицької пісеньки -…
“Бо Влада, наче грипа,
Не видержить і кінь,
Не тратьте,Петре,сили,
Скажіть собі амінь!
Ех, думай, думай, думай,
Ех, думай, думай – да…”

Ярослав Демидась
Тернопіль
13 квітня 2019 року

Bitcoin обжене золото за капіталізацією

15 квітня – останній день, щоб змінити місце голосування перед другим туром виборів!