111

Відпочинок на природі з друзями – прекрасне проведення часу, коли можна вдосталь поспілкуватися один з одним і відпочити. А який пікнік без смачного шашлику?!
Звідки взялася традиція – смажити м’ясо таким способом? Ще древні люди смажили собі м’ясо на вертелі над вугіллям, а іноді прямо на них. Але батьківщиною шашлику можна сміливо назвати східні країни, оскільки саме їх представники надали цій страві звичний нам пікантний та оригінальний смак.
А ми беремо найпростіший рецепт, щоб нагодувати компанію із шести людей: 2 кілограма свинини, 500 грам цибулі й 140 грам маринаду до шашлику, а також чорний перець і сіль – за смаком.
Свинина, 2кг. У травні минулого року два кілограма свинини за даними статистики коштували 230грн, а 2019 року – 239грн. Тобто за рік свинина подорожчала лише на 4%.
Цибуля, 500 грам. У 2018 році 500 грам цибулі обходилося в 3,3грн, а цього року – 14,3грн. Ціна підскочила більше ніж у 4 рази.
Маринад до шашлику, 140 грам. 2018 рік – 14,2 грн, 2019 рік – 16,7грн. Зросла ціна на 18%.
Таким чином шашлик зі свинини подорожчав за останній рік на 9%, із 247,5грн до 270 грн. Якщо минулого року порція на одну людину обходилася в 41,2грн, то в травні 2018 року – у 45 грн. А от напої, як алкогольні так і прохолодні, кожен для себе підбере на свій смак🙂
Інфляція за дванадцять місяців становила 9,7%, мінімальна зарплата зросла на 12%, середня, за даними Держстату, – на 12%, а гривня впала по відношенню до долара лише на 3%. За всіма ознаками шашлик став ближче до кожного з нас.

Олексій Дорошенко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.