Передвиборчі концерти та шоу мають бути оплачені з виборчих фондів

Поділитися

За даними моніторингу Комітету виборців України, який неприховано симпатизує Петру Порошенку, проведення агітаційних концертів та розважальних шоу набувають масового явища та широко використовуються у більшості одномандатних округів. У значній кількості випадків кандидати та представники штабів прямо вказують, що концерти та розважальні шоу використовуються як агітація. Зокрема, на офіційному веб-сайті Аграрної партії України спільні концерти виконавців Михайла Поплавського та Олега Винника вказані як «передвиборчий тур».

1 та 3 липня відбулися безкоштовні концерти С. Вакарчука у Полтаві та Кременчуці, під час яких виступали кандидати в одномандатних округах від партії «Голос» та демонструвалася символіка і назва політичної партії.

Також з 29 червня по 16 липня відбуваються 19 фестивалів «Квартал фест», участь в яких беруть кандидати в народні депутати України, що балотуються від політичної партії «Слуга Народу».

КВУ наголошує, що відповідно до ч. 2 ст. 68 Закону проведення концертів є однією з форм передвиборчої агітації. Згідно із ч. 1 ст. 68 Закону передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб’єкта виборчого процесу. Таким чином, наявність під час проведення концерту політичної символіки партії чи кандидата, обговорення положень їх передвиборчих програм або ж прямі заклики голосувати за чи проти мають розглядатися як діяльність, що спонукає виборців голосувати за певного кандидата, а, отже, є агітацією.

З огляду на це така концертна діяльність має відбуватися з урахуванням обмежень виборчого законодавства. Зокрема, фінансуватися із виборчого фонду партії чи кандидата. Відповідно до ч. 6 ст. 68 Закону передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

У разі, якщо ця інформація не буде відображена у фінансовому звіті партії чи кандидата і буде встановлено факт подання завідомо недостовірних відомостей у фінансовому звіті про надходження та використання коштів виборчого фонду партії, кандидата на виборах, за такі дії може бути застосовано кримінальну відповідальність. Так, відповідно до статті 159-1 Кримінального Кодексу України подання завідомо недостовірних відомостей у звіті карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Також варто враховувати, що проведення концертів є досить дорогим видом діяльності. Так, ринкова ціна оренди сценічних конструкцій, світлового та звукового обладнання може коштувати від 500 тис. грн. за один захід.

На виборах до Верховної Ради балотуються 54 кандидати, які голосували за диктаторські закони 16 січня

Справа про рейдерство, до якої нікому немає діла