Як тільки мер Тернополя дізнався про блокування доріг – відключив котельню на торфі

Поділитися

Сьогодні у Тернопільській міській раді засідав виконавчий комітет. Очолює його мер Тернополя Сергій Надал. Саме його родина і однопартійці мають пряме відношення до торф’яних котелень, які отруюють файне місто.

Науковці та експерти на минулорічних громадських слуханнях розповіли присутнім, що від роботи котелень на торфі можна очікувати загострення бронхіальних хвороб, зростання кількості астматиків та підвищення онкологічних захворювань. І це загрожує не тільки мешканцям прилеглих будинків, але усім тернополянам, бо на молекулярному рівні ці всі канцерогени повітряні потоки рознесуть по всьому місту. Здавалось, влада мала б відступити від застарілої технології, від якої повністю відмовляються у Європейському Союзі до кінця 2020 року.

Проте, на Бульварі Просвіти котельню збудували і люди терпіли жахливий сморід і гул, вічний бруд на своїх автомобілях. Терпіння людей ввірвалося 2 вересня, коли котельня цілодобово отруювала їхнє життя.

Мешканці “Дружби” звернулися до Президента Зеленського заборонити експлуатацію котелень на торфі, які шкодять здоров’ю людей. 

Після цього  до котельні завітала комісія, яка заміряла рівень шумів. Все виявилось нібито в межах норми – під будинками шуми не сягнули й 40 децибел. Але ж присутні мешканці сміялись з цього окозамилювання, бо котельня не працювала. Включили її після обіду, коли комісії не стало в квартирах тернополян рівень шуму знову сягнув понад 60 децибел.

Вчора тернополяни з Бульвару Просвіти, Будного, Лучаківського та інших прилеглих вулиць оголосили, що перекриють вулиці Тернополя на знак протесту щодо порушення їхніх прав. До їхньої акції попросили приєднуватись усіх, хто не задоволений роботою міського голови Сергія Надала і його тягнибаксівської команди. Перше перекриття тернополяни планують зробити у день приїзду президента України Володимира Зеленського, коли він представить нового голову Тернопільської облдержадміністрації. Наступного ранку переляканий мер дав команду відключити котельню на торфі на Бульварі Просвіти. Про це повідомляє “20 хвилин”:

“- До нас поскаржились жителі бульвару Просвіти на те, що не можуть влітку відкрити вікна через гул, який порушує усі норми. А також на сморід, – каже міський голова Сергій Надал… Керівник КП “Тернопільмісьтеплокомуненерго” Андрій Чумак на міськвиконкомі 17 вересня зауважив, що вже сьогодні вранці котельня припинила працювати на торфі і перейшла на газ.  – Так, до нас надходили зауваження від мешканців пов’язані із шумом та викидами і було спеціально створена комісія на підприємстві, – каже Андрій Чумак. – Знайшли недолік із рівнем шуму, хоча в межах нормативів з формальної точки зору. Котельня має право працювати, але таки є незрозумілий гул в одному чи двох місцях.
Як пояснив Андрій Чумак, у нічний час роботу котельні припинено, але повністю заборонити її функціонування немає підстав.  – В них є з точки зору викидів всі наявні дозволи, навіть європейські дозволи. А також екологічна інспекція постійно перевіряє і відхилень поки що не виявила, – додає пан Чумак.  Сергій Надал зазначив, що все рівно, якщо є скарги мешканців, то потрібно провести перевірку.  – Насамперед потрібно припинити роботу цієї котельні на торфі. Далі провести моніторинг звідки йде неприємний запах і встановити пристрій, який буде фіксувати викиди в атмосферу, – каже міський голова.  Додамо, статистику викидів у реальному часі на всі котельні в місті, можна переглянути ТУТ.
НАСПРАВДІ, МЕР НАЛЯКАВСЯ ПЕРЕКРИТТЯ ДОРІГ ПО ВСЬОМУ МІСТУ, ЯКЕ ХОЧУТЬ ОРГАНІЗУВАТИ МЕШКАНЦІ БУЛЬВАРУ ПРОСВІТИ. ЛИШЕ ЦЕ Є ДІЄВИМ МЕХАНІЗМОМ ВІД СВАВІЛЛЯ ВЛАДИ, ЯКА ВІДВЕРТО ІГНОРУЄ ПРОБЛЕМИ ТЕРНОПОЛЯН.

0

На Борщівщині мотоцикліст після ДТП потрапив до реанімації

У Тернополі дві доби не буде води