Всесвітній День вишиванки українців переріс у міжнародне свято про яке знає увесь світ

Поділитися

Сьогодні, 21 травня, українці всього світу святкують День вишиванки. Патріотичні українці святкують всесвітній День вишиванки.

Щороку у третій четвер травня Україна відзначає унікальне національне свято. Це свято самобутнє і не прив’язане до жодного державного чи релігійного. Втім, мільйони українців саме цього дня дістають із шафи національне вбрання – вишиванку, і йдуть у ній на роботу, в університет чи до школи.

Пошукова система Google спеціально до цього дня створила яскравий дудл, у якому використали найпоширеніші мотиви із древніх українських вишивок.

У 2020 році свято припадає на 21 травня. Свято було засноване в Чернівцях у 2006 році. Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.
Цього року в англомовна преса преса пише про міжнародний День вишиванки. Напевно, завдяки пошуковику Гугл

У День вишиванки в Україні в національний одяг вбирають навіть пам’ятники. Так, у 2016 році вишиті сорочки приміряли на себе скульптура Либіді та Засновників Києва на Майдані Незалежності. Тематичним декором у вигляді стрічок з червоно-чорними візерунками, гуцульськими мотивами прикрашають автівки, будинки, домашніх улюбленців, валізи та сумки. Часто у День вишиванки люди влаштовують марші у різних містах України та за кордоном, а також одягають вишиті сорочки на роботу, навчання та просто так. Проте, цього року через карантин масові заходи не можливі. Проте, українці можуть створити свято, навіть одягнувши вишиванку, йдучи до магазину чи на прогулянку біля дому.

Наразі до свята приєдналися у 50 країнах світу. Але у світі є понад 200 країн і українцям є що світу показати і приємно здивувати ))

Хроніка відзначення від Вікіпедії

2006 рік. Започаткування свята у Чернівцях.

2007 рік. Свято відзначили студенти факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

2008 рік. Свято розростається на всі навчальні та освітні заклади Чернівців.

2010 рік. До участі в акції цього року долучились державні службовці, міський голова Чернівців, викладачі університету та навіть таксисти. Приєднатись до Дня вишитої сорочки ініціатори акції попросили і президента України. Вони написали до нього відкритого листа. Свято підтримали в Запоріжжі, Сімферополі, Львові, Рівному.

2011 рік. П’ятирічний ювілей свята ознаменувався встановленням Гіннесівського рекорду за кількістю людей у вишиванках в одному місці. На Центральній площі Чернівців зібралося понад 4000 людей у вишиванках. Цього ж року швейним підприємством була пошита величезна вишиванка (4 на 10 метрів) для центрального корпусу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

2012 рік. 13 грудня на свято Андрія на географічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка проводилась акція «День вишиванки на географічному». Цього дня студенти, аспіранти, викладачі та співробітники факультету прийшли на пари та роботу у вишиваних сорочках. «Цією акцією ми хочемо показати, що сучасна молодь пам’ятає й шанує українські традиції. Як ми знаємо, ще з давніх часів дівчата та хлопці одягали вишиванки на Андрія, весело проводили час на святкуванні Андріївських вечорниць, бавлячись та співаючи гарних пісень. Тому хочемо показати всім, що ми не повинні соромитися власного минулого, – одягати вишиванку й бути гордими того, що ми — українці — нація з багатою історією та глибоким корінням», — зазначили організатори акції Тарас Клапчук і Роман Данилишин.

Акція вразила весь університет і після цього відзначають це свято щороку. Започатковано традицію дарувати вишиванки немовлятам, народженим цього дня в Чернівцях. Саме з цієї події починаються заходи кожного наступного року.

2013 рік. Доба вишиванки у Чернівцях. Свято розтягнулося на цілу добу та запам’яталося університетським благодійним ярмарком солодощів, на котрому було зібрано майже 16 тисяч гривень та передано онкохворим діткам, що лікуються в обласній дитячій лікарні. Акція продовжилася і вночі та закінчилася авторською люмінесцентною фотовиставкою Олександра Ткачука «Орнаменти, що світяться»

2014 рік. Цьогоріч у рамках свята оголошено конкурс на найкраще сімейне, родинне фото у вишиванках. З-поміж найцікавіших заходів — підбиття підсумків всеукраїнського фотоконкурсу «Моя родина у вишиванці», а також одночасне виконання студентами у вишиванках державного гімну по всій Україні. Свято підхопили 8 країн світу: Канада, США, Італія, Німеччина, Франція, Росія, Румунія, Португалія.

2015 рік. День вишиванки у 2015 році припадає на 21 травня. Організатори закликали усю Україну в цей день одягнути вишиванку на знак єдності. Започаткована акція «Подаруй вишиванку захиснику», яка має на меті підняти бойовий і моральний дух українських воїнів в зоні АТО. Військовим на передову за допомогою волонтерів передали вишиванки, аби вони служили оберегом. Свято ознаменувалося всесвітнім масштабом, до акції долучилися близько 50 країн світу.

2016 рік. Всесвітній день вишиванки відзначався 19 травня. На цей день та наступні вихідні заходи планувалися в різних містах України і світу, в тому числі в Києві:

  1. Одягання у вишиванку пам’ятника Либіді та Засновникам Києва на Майдані Незалежності. Захід організовано спільно з ТМ «Фолк Мода».
  2. Лекторій про історію, символіку та регіональні особливості вишитих сорочок. Презентація фотовиставки Дарини Зарайської «Берегині», присвяченої жінкам-волонтеркам.
    Захід організовано спільно з Центром фольклору та етнографії Інституту філології КНУ ім. Т. Шевченка.
  3. Акція «Народжені у вишиванках». Міністр юстиції Павло Петренко вручатиме свідоцтво про народження та даруватиме новонародженим вишиванки (пологовий будинок № 5).
  4. Показ першого повнометражного фільму про вишиті сорочки «Спадок нації». Національний музей історії України (вул. Володимирська,2).

2020 рік. День вишиванки припав на 21 травня. В Україні ще діє карантин, але … )))

Підписуйтесь на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ

Долучайтесь до нашої групи у Вайбері

Ми в Instagram

Наша сторінка в facebook

Ми у whatsapp

СБУ викрила депутата райради на розкраданні бюджетних коштів під час ремонту автодоріг

Музикант і лідер російського гурту “Машина времени” 66-річний Андрій Макаревич одружився вчетверте