Авакова у відставку: у Верховній Раді почали збирати підписи

Поділитися

У Верховній Раді почали збирати підписи за відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Відповідну постанову опублікували у Facebook депутат від “Голосу” Ярослав Юрчишин, а також парламентар від фракції “Слуга народу” Ігор Василів.

Як зазначив Юрчишин станом на 12:00 під постановою підписалися 40 депутатів від фракцій “Голос” та “Слуга народу”. Для ініціювання розгляду відповідного питання в сесійній залі парламенту потрібно 150 підписів.

“Чекаємо приєднання інших фракцій. Щоб станом на п’ятницю, на годину питань до уряду мати повний комплект”, – додав Юрчишин.
Нагадаємо, партія “Голос” оприлюднила заяву про те, що Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та керівник Нацполіції Ігор Клименко повинні піти у відставку. Причиною для заяви стала ситуації зі зґвалтуванням в Кагарлику. Зокрема, у зґвалтуванні та тортурах підозрюють начальника сектору кримінальної поліції і оперуповноваженого поліції Вінницької області.

Ще одним прецедентом, який призвів до збору підписів, стала перестрілка в Броварах, у якій взяли участь близько 100 осіб, повідомляє “Дзеркало тижня”.

І на завершення: “Європейська солідарність” Петра Порошенка не дала жодного підпису. Депутати “відмазуються” тим, що мовляв, це піар-акція. А вже як буде голосування, то тоді вони проголосують за відставку Авакова. Насправді, це жалюгідна маячня, яка приховує таємні домовленості Порошенка з Аваковим: ти мене не чіпаєш, а я тебе…

Аваков має піти! Емоційний виступ Inna Sovsun з трибуни парламенту:

«У ніч з 23 на 24 травня поліцейські в Кагарлику катували жінку. Вони одягали на неї протигаз та стріляли у неї над головою. Після цього жінку декілька разів зґвалтували. Я не можу собі уявити, що вона зараз відчуває. Я щиро бажаю аби вона знайшла в собі сили рухатися далі. Але я також розумію, що її життя ніколи не буде більше таким самим.

І є люди, які в цьому винні. Це двоє правоохоронців, які її ґвалтували та катували. Ми вже знаємо їхні імена, але це не повний перелік винних. Ми знаємо, що до 23 травня були скарги на цих самих поліцейських. Це скарги, на які ніхто не відреагував, це скарги, на які не відреагувала система.

І є людина, яка винна в тому, що система не відреагувала. Ім’я цієї людини — Арсен Аваков. Міністр внутрішніх справ за останні 6 років мав час, аби зробити ті зміни в поліції, яких вимагає українське суспільство. Але цих змін не відбувається.

Фасадна реформа патрульної поліції не змінила поки суті системи. Системи, в якій продовжує відбуватися понад 60 тисяч катувань щороку. Поліція не захищає звичайних громадян, але дуже добре покриває своїх. Саме тому поліцейські, які вбили 5-річного Кирила Тлявова, зараз на свободі. Саме тому трапились Кагарлик і Бровари. І саме тому партія «Голос» тут вимагає відставки міністра Авакова!

Я звертаюсь до депутатів фракції «Слуги народу». За останні два дні я почула від вас багато жалюгідних виправдань того, чому ви не можете зняти міністра Авакова. Ви кажете: міністр не винен, так буває. Я кажу: ні, так не буває. Так не повинно бути. Поліція має захищати, а не катувати. Визнайте, що за вашими виправданнями стоїть просто страх. І зараз час подолати цей страх. Треба набратися сміливості і чесно визнати, що ніяких реформ в поліції не відбувається і що реформу поліції не може зробити людина, яка не зробила її за 6 років на посаді.

Якщо ви зараз побоїтеся підписати постанову про відставку Авакова, то бандити у погонах далі будуть вбивати і ґвалтувати, а бандити без погонів будуть стріляти на вулицях українських міст. І в який момент це переросте у чергову Врадіївку чи Міннеаполіс тільки Богу відомо.

Але ви – ті, хто зараз мовчить, ви будете нести за це відповідальність. За кожну жертву поліцейського насилля і безсилля, за кожний спалений відділок поліції, за зруйновані мрії українського народу. Ваше мовчання зараз – це співучасть.

#АваковМаєПіти

Підписуйтесь на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ

Долучайтесь до нашої групи у Вайбері

Ми в Instagram

Наша сторінка в facebook

Ми у whatsapp

Кошти на будівництво амбулаторій не використовували ефективно: висновки Рахункової палати по Тернопільській області

Проституткам Швейцарії із 6 червня можна приступити до роботи у колінно-ліктьовій позі