У Дунайському біосферному заповіднику були випущені три молодих пугача

Поділитися

В рамках програми повернення (реінтродукції) пугача – однієї з найбільших сов світу –
в дельті Дунаю в природу були випущені ще три молодих птахи. Програма, що є
частиною масштабних ревайлдинг зусиль в дельті, має відновити життєздатну
популяцію виду в регіоні. joker123official
11 липня в заповідній зоні Дунайського біосферного заповідника були випущені три молодих пугача. Це другий випуск програми реінтродукції, яка розпочалася в липні минулого року. Програма передбачає випуск 20 молодих птахів протягом п’яти років з метою відновлення стабільної популяції пугача в дельті Дунаю. Вона реалізується Rewilding Ukraine, Одеським зоопарком та Дунайським біосферним заповідником в рамках проекту «Відновлення водно-болотних угідь та степів регіону дельти Дунаю», який розпочався на початку 2019 року за фінансової підтримки Програми «Ландшафти під загрозою» (ELP). Команда буде стежити за рухом та поведінкою птахів за допомогою GPS-передавачів, встановлених на двох випущених пугачах. Це допоможе в разі необхідності внести зміни у поточну програму.
«Випускати цих величних птахів на волю – хвилююче відчуття, – каже виконавчий директор
Rewilding Ukraine Михайло Нестеренко. – Колись пугач був поширений по всій Україні, але
останні життєздатні популяції країни зараз обмежені Поліссям на півночі та Донбасом на сході. В
дельті Дунаю пугача останнім часом фіксували близько 10 років тому. Ця програма дозволить виду повернути своє місце в природі і важливу частину харчових ланцюгів в регіоні».
Зникнення пугача з природи в основному пояснюється цілеспрямованою кампанією СРСР з винищення диких птахів (закінчилася в 1969 р.), порушенням спокою самок птахів на ранніх стадіях висиджування яєць та зіткненням пугачів з лініями електропередач. У той час як ця сова зараз природно повертається у багатьох частинах Європи, мисливський тиск у Румунії, Україні та Молдові ставить під загрозу природне відновлення птаха в регіоні дельти Дунаю. Оскільки пугач є осілим видом, очікується, що звільнені птахи залишаться в безпечних межах заповідника, де полювання заборонене.
Щойно звільнені молоді пугачі вилупилися в Одеському зоопарку близько п’яти місяців тому, а потім були перевезені до великого вольєра в зоні суворої охорони заповідника, де вони перебували протягом 10 днів. Це дозволило совам призвичаїтися до нового оточення перед випуском у природу. Варто відмітити, що подібна схема випуску була успішною минулого року, коли перший пугач, теж «вихованець» зоопарку, був випущений на волю, залишився в дельті й успішно пережив зиму.
«Ми маємо значний досвід розведення та вирощування пугачів, і вже підтримали реінтродукцію цього рідкісного птаха в дельті Дністра», – коментує директор Одеського зоопарку Ігор Беляков.
Досягаючи висоти 75 см і розмаха крил до 180 см, пугач є однією з найбільш вражаючих сов у світі, харчуючись здебільшого щурами та іншими дрібними ссавцями, а також птахами. Відновлення популяції пугача може зіграти корисну роль в природних системах дельти Дунаю.
«У прибережній частині дельти оселилися великі колонії щурів, – пояснює Максим Яковлев,
орнітолог Дунайського біосферного заповідника. – Вони знищують яйця багатьох птахів, які
тут гніздяться. Заглядаючи вперед, ми сподіваємось, що стабільна популяція пугачів допоможе
контролювати чисельність щурів. Крім того, мешканцям та відвідувачам дельти Дунаю, безумовно, буде цікаво зустріти цього дивовижного птаха. З його величезними жовтими очима, гарними «вухами»-китицями та відомим криком «у-ху» пугач є героєм багатьох українських казок».

На Тернопілля зайшов потужний міжнародний ресурс

Замок у Золотому Потоці – головна садиба роду Потоцьких