Бюджет 2021 року в Україні з дірою у 270 мільярдів гривень, але влада хоче жирувати й далі

Поділитися
Уряд Дениса Шмигаля затвердив і передав у Верховну Раду проєкт бюджету на 2021 рік. Зі слів та слайдів з прес-конференції міністра фінансівSergii Marchenko вдалося дізнатися, що нас очікує в наступному році:
1. Гігантський дефіцит бюджету – ₴270‘000‘000‘000. Двісті сімдесят мільярдів гривень! Це 6% від валового внутрішнього продукту України. Прийнятним в нормальних умовах вважається дефіцит до 3% ВВП.
Переживаю, що в умовах високої корупції та при відсутності реформ правоохоронної та судової систем, ці кошти можуть бути просто розкрадені.
1*. Прихований дефіцит бюджету – державні гарантії. Зокрема, лише на будівництво доріг передбачено ₴71 млрд гарантій. Традиційно, державні гарантії в Україні перетворюються на майбутні видатки бюджету.
2. Середньорічний курс гривні до долара США очікується на рівні 29.1 ₴/$. Показник цілком реальний, якщо не фінансувати згаданий вище дефіцит за рахунок емісійних коштів Нацбанку.
3. Підвищення мінімальної заробітньої платні до ₴6 тис і ₴6.5 тис з 1 січня та з 1 липня відповідно. Це потужний інфляційний чинник, який, за оцінкою Мінфіну, розжене інфляцію до 7.3%. Нацбанку доведеться піднімати облікову ставку. Про іпотечні кредити <10% річних у гривні доведеться забути.
Моя оцінка проєкту бюджету – хочеться жити на широку ногу, по-багатому. А в кишенях дірки.
Без допомоги МВФ, Світового банку та інших іноземних партнерів нам бюджет наступного року не виконати.

Підписуйтесь на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ

Долучайтесь до нашої групи у Вайбері

Ми в Instagram

Наша сторінка в facebook

Ми у whatsapp

Правоохоронці взялися за масові гуляння в Дніпрі та Одесі, а про Тернопіль чомусь забули?

Тернопільщина другу добу лідер в Україні за кількістю інфікованих коронавірусом