Чому падає долар?

Поділитися

Протягом минулого тижня в Україні почав дешевіти долар відносно гривні. Почалося це 9 грудня. Долар тоді коштував 28 гривень 50 копійок на продаж і на 10 копійок дорожче, щоб купити. 10 грудня “зелений” впав на 20 копійок. 14 грудня за долар вже не давали й 28 гривень. Сьогодні, 15 грудня, за один американський долар можна отримати 27 гривень 75 копійок, а купити -27,90.

Українці у соцмережах криють владою добірною лайкою. Адже вже чверть століття люди повертаються на різдвяні свята із заробітків, хочуть щось купити за зароблене, а валюта дешевшає. Після Різдва валюта традиційно дорожчає.

У липні цього року, якщо пригадуєте, долар вартував 24 гривні 50 копійок. тоді Нацбанком керівув уродженець Тернопільщини Яків Смолій. Він дотримувався жортскої монетарної політики і не давав експортерам штучно заробляти на різниці в курсі валют. Звісно, олігархічне лобі, прагнучи заробити більше на дешевій робочій силі в Україні, змогло протиснути звільнення непоступливого Смолія. І за тиждень долар подорожчав на гривню. Поступово новий керівник Нацбанку, прізвище якого напевно ви зараз й не згадаєте, читаючі ці рядки, обвалив національну валюту на 4 гривні відносно долара.

Чому ж сьогодні відбувається подешевшання валюти? Невже справді заробітчан обдерають?

Інвестбанкір Тарас Козак у своєму профілі на Фейсбук пише:”Офіційний курс гривні Національний банк України на понеділок, 14.12.2020, зафіксований на позначці 27.97 ₴/$. З початку грудня гривня виросла до долара США на 2%.

Основні причини, на мій погляд:

1️⃣ Давно очікувана і досить вдала поїздка Голови НБУ Кирила Шевченка за океан для пошуку взаєморозуміння. Після закінчення візиту Правління Нацбанку ухвалило рішення про повернення частини повноважень заступникам Голови – Катерині Рожковій та Дмитру Сологубу.

2️⃣ Залучення понад €600 млн від Євросоюзу та чутки про розміщення євробондів. Очікування були підтверджені Мінфіном ввечері минулої п‘ятниці – залучено $600 млн під 6.2% з погашенням у 2033 році.

3️⃣ Відновлення суттєвого апетиту іноземних інвесторів до українського гривневого❗️ державного боргу. Цього тижня Мінфін продав гривневі Облігації внутрішньої державної позики України на суму понад ₴10 млрд, зокрема, іноземці дали більше ₴2 млрд.

4️⃣ Остаточна (якщо в Україні буває щось остаточне 😉) відмова від емісійного фінансування дефіциту бюджету Національним банком. За рахунок здійснених запозичень цього тижня Міністерство фінансів України залучило до скарбниці понад ₴50 млрд, що закрило половину «діри» бюджету 2020 року.

5️⃣ Швидке зростання біржових цін на залізну руду (понад 10% за тиждень) – одну із основних статей українського експорту. Також досить сприятлива зовнішньоекономічна кон‘юнктура на інші сировинні товари.

6️⃣ Ухвалення закону про покарання за незаконне збагачення та позитивна взаємодія з Венеційською комісією, що дає реальні підстави для відновлення співпраці з МВФ. Наслідком може стати подальше посилення курсу гривні до іноземних валют. Зокрема, після отримання наступного траншу від МВФ гривня може вирости до долара до позначки 27 ₴/$ протягом січня. Ще раз повторю пораду минулого тижня – не нехтуйте гривнею як валютою частини свого інвестиційного кошика. Це не значить, що треба бігти продавати всі іноземні активи. Це значить, що 30-50% активів мають бути в гривневих інструментах. Важливо, щоб дохідність за ними перевищувала очікувану інфляцію (5-8%). {Цей допис є вираженням моєї особистої думки. Зазначені рекомендації не є гарантією і можуть не відповідати стратегіям деяких категорій інвесторів}“,- стверджує Тарас Козак.

Підписуйтесь на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ

Долучайтесь до нашої групи у Вайбері

Ми в Instagram

Наша сторінка в facebook

Ми у whatsapp

Безпека дитини в кожній поїздці

Рейтинг сайтів України за листопад 2020 року