Як громади Тернопільщини заробляють гроші?

Поділитися

Аналіз доходів загального фонду ОТГ Тернопільщини за 10 місяців 2020 р.

Радник з питань муніципальних фінансів та управління Тернопільського РО Програми U-LEAD Сергій Триюда підготував аналіз динаміки надходжень до загального фонду бюджетів ОТГ Тернопільської обл. Пропонуємо ознайомитися з матеріалами.

Структура власних надходжень загального фонду здебільшого  відповідає тій, що формувалася для нашої області в попередні аналізовані періоди:  доля ПДФО – 62%,  єдиний податок – 17%, податки на майно – 12%, акциз – 7%, інші – 2%. Варто відмітити падіння долі інших надходжень – пам’ятаємо, що цей показник завжи був наближений до 3% або і вище.

Власні доходи загального фонду 49 ОТГ Тернопільщини, що перебувають на прямих міжбюджетниих відносинах з держбюджетом зросли за січень-жовтень 2020 р на 5,5% (+122,6 млн.грн.) до відповідного періоду минулого року. За перше півріччя 2020 року ріст складав  +3,5% (+43,5 млн. грн.), тому можна говорити про покращення динаміки у ІІ півріччі.

ЗЗ ОТГ продемонстрували позитивну динаміку, зокрема найбільший відносний приріст показали  Золотопотіцька (+42%), Товстенська (+37%), Трибухівська (+26%) ОТГ.

У нас ще залишається 16 громад, де надходження зменшились, водночас у половини з цих громад відставання менше 3%. Спад в економіці та жорсткі карантинні заходи не дають про себе забувати.

Заходи по збільшенню надходжень до бюджетів громад потрібно планувати вже на середньострокову перспективу. Залучення додаткових суб’єктів господарювання та інвесторів на територію громад, співпраця з бізнесом, який веде свою діяльність на даній території, максимальна диверсифікація платників податків та надходження до бюджету – це не про короткострокові заходи.

Довідка

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. «U-LEAD з Європою» робить внесок у створення багаторівневої системи управління, яка є прозорою, підзвітною та реагує на потреби громадян.

Підписуйтесь на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ

Долучайтесь до нашої групи у Вайбері

Ми в Instagram

Наша сторінка в facebook

Ми у whatsapp

У Чехії поліція шукає оленя, який вкрав рушницю у мисливця

Що українці дивились на YouTube у 2020 році