Правила цифрової гігієни

Поділитися

У цифровому світі, в який ми все більше і більше занурюємося, існують свої правила, які можуть вберегти наш цифровий простір. Саме ці правила і є цифровою гігієною.

Зі збільшенням кількості віддалених працівників збільшилася кількість зловмисників, які зазіхають на корпоративні дані.

Один з основних аспектів цифрової гігієни – безпека, її порушення може бути наслідком використання цифрового простору проти вас. Щоб цього уникнути, потрібно дотримуватися певних правил.

Встановіть антивірус. На кожному комп’ютері співробітника обов’язково має бути антивірус. Використовувати антивірус за віддаленої роботи теж важливо.

Використовуйте ліцензійні програми.
Краще не встановлюйте програми на ПК/телефон з неавторизованих магазинів і каталогів, так підриваєте всю систему безпеки пристроїв. Слідкуйте за програмами, які відправляють запити про вашу геолокацію, доступ до камери, мікрофона тощо. Оновлюйте програми та операційні системи на всіх пристроях. Розробники в оновленнях, зокрема, захищають від уразливості.

Особиста інформація у соцмережах – табу.
Максимально скоротіть кількість особистих даних у соціальних мережах.
Не вказуйте: дату народження, адресу, контакти, геолокацію. Такі дані допоможуть злочинцям багато про вас дізнатися.

Резервне копіювання.
Можна втратити важливу інформацію з телефона чи ПК з багатьох причин. Тому попередьте це та налаштуйте резервне копіювання даних пристрою в хмарні сховища в щоденний режим. Можете не хвилюватися, навіть якщо загубите телефон або випадково видалите з комп’ютера дані, втратите інформацію лише за останню добу.

Видаліть непотрібні сервіси.
Якщо не користуватися будь-яким сервісом, краще видаліть його. Поштовий сервіс, яким не користувалися впродовж багатьох років, можуть атакувати хакери – а це може стати причиною зламу актуальних поштових скриньок.

Періодична відписка.
Час від часу відписуйтеся від зайвих розсилок чи підписок, які у великій кількості приходять на пошту, в месенджери, соцмережі. Дуже часто це непотрібна інформація. Серед таких розсилок можете не помітити дійсно важливі повідомлення.

Не переходьте за підозрілими посиланнями.
Не відкривайте електронні листи, які приходять на електронну пошту, а також повідомлення в месенджерах та не переходьте за підозрілими посиланнями – вони можуть бути вірусними.

Не зберігайте дані банківських карток на сайтах.
Можете втратити кошти (якщо налаштоване автоматичне списання коштів). Наприклад, підписка на певний сайт перший місяць безкоштовна, а наступні – платна. Ви про це забули, підписка вам не потрібна, але кошти за підписку продовжують списуватися.

Перевіряйте фінансові операції.
Існує багато зловмисників, які не гають часу, а тільки й чекають, поки ви втратите пильність, аби цим скористатися: швидко знімуть кошти з вашого рахунку або візьмуть кредит від вашого імені.
Раз на рік робіть запити на свою кредитну історію, аби переконатися, чи не відкриті на ваше ім’я чужі позики.

Встановіть у банківському додатку двофакторну аутентифікацію. Вам потрібно буде вводити не лише пароль, але і код з СМС, наприклад. Так, це займе трохи більше часу, проте додаткова безпека не завадить.

Хочете отримувати новини в месенджер? Підписуйтеся на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ чи долучайтесь до нашої групи у Вайбері Ми є також в Instagram , у facebook та  whatsapp

Заліщицькі поліцейські розшукують зловмисниць, які викрали з будинку самотньої пенсіонерки 17 тисяч гривень

Вам не доведеться бігати за тими, кому призначено бути у вашому житті