Конфлікт Ізраїлю та ХАМАС став першою в світі війною із застосуванням штучного інтелекту

Поділитися

Штучний інтелект проникає все далі у наше життя. І застосування його для воєнних цілей було лише питанням часу. Операція Ізраїлю проти ХАМАС стала першою у світі війною з використанням штучного інтелекту.

Штучний інтелект став ключовим компонентом військової операції “Страж стін” армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ). Нейромережа збирає всі необхідні відомості в одній системі, а потім аналізує розвіддані. Це дозволило за 11 днів боїв завдати інтенсивних ударів по ключовій інфраструктурі ХАМАС в секторі Газа.

Як це працює

Ізраїльська армія збирає дані з використанням таких алгоритмів:

  • SIGINT (“Сигнальний інтелект”),
  • VISINT (“Візуальний інтелект”),
  • HUMINT (“Людський інтелект”),
  • GEOINT (“Географічний інтелект”) та інших.

Уся сукупність даних потім надходить до єдиної системи, в якій інформація обробляється і аналізується штучним інтелектом.

Військові вважають, що застосування технології допомогло скоротити тривалість бою, оскільки нейромережа дозволяє ефективно і швидко виявляти та вражати цілі.

Завдяки штучному інтелекту, ЦАХАЛ усунув сотні об’єктів ХАМАС, включаючи ракетні установки, об’єкти виробництва і зберігання ракет, об’єкти військової розвідки, безпілотні літальні апарати, військові штаби і практично весь підрозділ військово-морських сил.

Нейромережу розробили в елітному підрозділі розвідувального корпусу. В результаті з’явились такі програми, як “Алхімік”, “Євангеліє” і “Глибина мудрості”. “Євангеліє”, наприклад, призначене для визначення і передачі ВПС цілей для нанесення ударів, а “Алхімік” попереджає війська в польових умовах про можливі атаки з боку ХАМАС.

Олександр Гайдамашко, 24 канал

Хочете отримувати новини в месенджер? Підписуйтеся на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ чи долучайтесь до нашої групи у Вайбері Ми є також в Instagram , у facebook та  whatsapp

Розпочато прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені В’ячеслава Чорновола

Як дізнатися, хто брав ваш телефон без дозволу?