За 10 років більшість українців почнуть святкувати Різдво 25 грудня

Поділитися

25 грудня християни західного обряду відзначають Різдво. Українці на державному рівні його святкуватимуть уп’яте.

До 2017-го в Україні офіційно відзначали лише Різдво 7 січня. Однак відтоді святкуємо щороку і 25 грудня. Цей день є офіційним вихідним. Цьогоріч він припав на суботу, отже у понеділок українці не працюватимуть
Різдво 25 грудня відзначають католицькі та більшість православних церков, які живуть за григоріанським календарем. Зокрема, ця дата святкова для Вселенського патріархату, Грецької, Румунської, Болгарської православних церков. 25 числа святкує Різдво і церква Кіпру, Православна церква Америки, Православна автокефальна церква Албанії.

Різдво 7 січня актуальне для Православної церкви України, Грузинської, Сербської, Російської церков.
За 10 років більшість українців почнуть святкувати Різдво 25 грудня, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода предстоятель ПЦУ, митрополи Епіфаній.

“Підтримую перехід святкування Різдва за новоюліанським календарем. Проте цей процес має відбуватися поступово”, – заявив Епіфаній.
Різдво відзначають на честь народження в Віфлеємі Сина Божого у Діви Марії. Звістку про народження Ісуса Христа пастухам принесли ангели. Пізніше до немовляти прийшли волхви-мудреці зі Сходу, які з легенд заздалегідь знали про появу Месії. Дорогу до міста їм вказала яскрава зірка.

Сцена народження Христа у печері, в якій ховали худобу від негоди, стала головним символом свята, тому нині храми оформляють яслами з Ісусом, святими Дівою Марією і Йосипом, пастухами та домашніми тваринами.

Святкування Різдва починається ввечері 24 грудня, коли уся родина збирається за столом. Після появи на небі першої зірки можна приступати до святкової трапези. Стіл на Різдво накривають без жирної їжі та алкоголю. Обов’язкове місце займає кутя – традиційна страва з відварених злаків, куди додають також мед, мак та горіхи, повідомляє Газета по-українськи.

У Дніпрі рибак виловив 50 кілограмового сома

В Україні з’являться квадратні монети