5 експрес-дієт для швидкого схуднення

Поділитися

Якщо за час свят ви набрали зайві 3-5 кілограмів та хочете швидко їх скинути – без експрес-дієти не обійтись. Як схуднути без шкоди для здоров’я -розповіла дієтолог Анна Бєлокоз проаналізувала найпопулярніші дієти.

1. Гречана дієта: мінус 3 кг за 3 дні

Дуже обмежений тип харчування, основа якого – довгі вуглеводи. Перевага цієї дієти – простота: вам знадобиться тільки гречана крупа, причому кашу краще не варити, а залити окропом і дати їй настоятися. Гречка має бути прісною, ні солі, ні спецій додавати не можна.

Коментар дієтолога: Гречка – дуже корисний продукт. При мінімальній кількості жирів у ній міститься велика кількість вітамінів, мінералів та мікроелементів, необхідних для людського організму. Проте розглядати цю дієту на тривалий час не можна, максимум 3-4 дні (по 100 г гречки – 3 рази на день). Протипоказання: хворі на цукровий діабет, пацієнти з порушенням толерантності до вуглеводів або іншими проблемами з вуглеводним обміном.

Рейтинг «Корисної програми»: 3 бали з 10.

2. Питна дієта: мінус 3 кг за 5 днів

Їсти – не можна, їжу треба пити: кефір, кисіль, суп-пюре. Дозволено вживати всі безалкогольні напої та відвари без цукру протягом трьох днів. Серед очевидних мінусів дієти – постійне відчуття голоду та дратівливість.

Коментар дієтолога: При такому типі харчування їсти хочеться кожні 1,5-2 години, зростає дратівливість, тому дієта підійде тільки людям, які не мають часу сісти за стіл і нормально поїсти. У цій дієті є й інші недоліки у вигляді утворення жовчних каменів, загострення виразкової хвороби, гастритів та інших захворювань ШКТ.

Рейтинг «Корисної програми»: 3 бали із 10.

3. Білкова дієта: мінус 2 кг за 5 днів

Дієта, основа якої – білкова їжа, дуже комфортна – при ній вам не доведеться відчувати голод, а значить, зменшується ризик зриву. До того ж харчування тут досить різноманітне, адже дозволені всі види білкової їжі в будь-яких поєднаннях, а це і м’ясо, і риба, і яйця, і всі молочні продукти. Вуглеводи під час цієї дієти заборонені, зате дозволені овочі. Спортсмени називають таку дієту «сушка»: на першому етапі з організму йде зайва рідина, тому перші результати можна побачити дуже швидко.

Коментар дієтолога: Перевага білкової дієти полягає в тому, що при ній схуднення відбувається за рахунок зменшення жирових відкладень, а не м’язової маси (організм не отримує достатньо енергії з білка і йому доводиться черпати її з жиру). Щоб забезпечити нормальну роботу кишечника та нирок, потрібно пити багато рідини.

Рейтинг «Корисної програми»: 7 балів із 10.

4. Модельна дієта: мінус 4 кг за 5 днів

Така дієта передбачає різке обмеження калорій. Вважається, що моделі перед виходом на подіум повинні або нічого не їсти, або різко обмежувати харчування до 500-600 ккал на день. З продуктів дозволено нежирний сир, кефір, яйця.

Коментар дієтолога: Така дієта розглядається лише на коротку перспективу, не більш як 5 днів. Занадто обмежений раціон харчування може спричинити порушення обмінних процесів і процесу травлення, через що в майбутньому проблема надмірної ваги може тільки посилитися.

Рейтинг «Корисної програми»: 4 бали із 10.

5. FMD дієта: мінус 3 кг за 5 днів

Fast Mimicking Diet (FMD), у перекладі – «дієта, яка імітує голодування», була розроблена італійським біологом Вальтером Лонго. Основа FMD – це п’ятиденний план харчування. Всі страви та закуски готуються з продуктів на рослинній основі з мінімальною тепловою обробкою, наприклад, гречка, горіхи, гриби, шпинат, броколі, авокадо. Набори містять невелику кількість білків і вуглеводів та багато жирів – таких, як оливки або лляна олія. Перший день дієти дає до 1100 ккал, тоді як у наступні дні лише 700 ккал. Відповідно до досліджень, дієта покриває 34-54% звичного денного раціону. Таке обмеження калорій імітує фізіологічну реакцію організму на традиційні методи голодування (піст): регенерацію клітин, зменшення запалення та втрату жиру.

Коментар дієтолога: Дієта, яка імітує голодування, підходить практично всім. Здоровим людям можна дотримуватися таких обмежень у харчуванні 2 рази на рік. За наявності супутніх захворювань та після досягнення 40 років – 4 рази на рік, при ожирінні – 1 раз на місяць. Дієта не рекомендується спортсменам перед змаганнями та хворим на цукровий діабет.

Рейтинг «Корисної програми»: 8 балів із 10.

«Диво-дієт не існує, до будь-якої дієти потрібно підходити з розумінням, як це впливатиме на ваш організм, – вважає Анна Бєлокоз. – Слово «дієта» у перекладі з грецької означає «спосіб життя». Якщо людина налаштована правильно харчуватися – це запорука успіху. А експрес-дієти для швидкого схуднення дають швидкий результат, але його важливо втримати. Споживання калорій має бути збалансоване з витратою енергії, а сама їжа має бути різноманітною. Суворі дієти з мізерним вибором продуктів навряд чи можуть принести користь організму. У режимі стресу організм більше відкладає жир. Тому найкращий варіант – здорове схуднення».

Предуктал MR — ефективна допомога при ІХС

У Львові закрилося інформаційне агенство. На Тернопільщині зникли майже всі “районки” від кремлівських загарбників