11 вересня християни східного обряду відзначають день Усікновення Глави Іоанна Предтечі

Поділитися

Щороку 11 вересня християни східного обряду відзначають день Усікновення Глави Іоанна Предтечі. Наші пращури вірили, що цього дня неможна користуватися гострими предметами.

Як описано в Новому Завіті, Іван зазнав мученицької смерті ще за життя Христа за те, що не ховаючись, засуджував тодішнього царя Ірода. Іоанн ганьбив його за одруження на Іродіаді, коли та ще була одружена з його зведеним братом Пилипом.

Сам Ірод Антипа поважав Іоанна Предтечу і боявся народного засудження, тому не хотів його вбивати, а просто ув’язнив Хрестителя, де він провів майже рік. Однак Іродіада ненавиділа Іоанна і знайшла можливість змусити царя стратити його.

Ірод влаштував свято, на якому захопився танцем Соломії – доньки його дружини від першого шлюбу. Він пообіцяв виконати будь-яке бажання дівчинки і та, порадившись із матір’ю, зажадала голову Іоанна Хрестителя на блюді. Цар дуже засмутився, але обіцянку Соломії було дано привселюдно і йому довелося виконати її, обезголовивши Іоанна.

Що не можна робити в день Усікновення глави Іоанна Предтечі

  • За старих часів вважали, що на Усікновення Глави Іоанна Предтечі не можна користуватися гострими предметами, наприклад ножем, ножицями або сокирою. Це нагадування про страту святого Іоанна, і може принести нещастя.
  • Крім того, заборонялося їсти продукти округлої форми, оскільки вони схожі на голову. Під забороною були й всі червоні продукти, які викликали асоціації з кров’ю.
  • Цього дня на згадку про страченого Іоанна Хрестителя не можна влаштовувати галасливі розваги та вечірки.
  • Також у цей день не варто займатися прибиранням, а також сваритися та конфліктувати з оточуючими.

Найкращий весільний фотограф

Смачно і корисно в холодну погоду. Рецепт зігріваючого золотого молока з куркумою