Два місяці “кошмарять” українців повістками, а вручили на вулиці нардепу – і вже будуть вносити зміни у процедуру

Поділитися

Два місяці, як з вулиць українських міст і сіл зникли чоловіки. Огульна роздача повісток без дотримання чинного законодавства, елементарних прав людини та здорової логіки продемонстрували, що є ще совкова ланка в наших Збройних Силах, яка готова плювати на закон, хоч саме задля побудови правової держави і стоять на передовій українські воїни. Ось такий абсурд на 9 році російсько-української війни. Цілий рік українці потішались, як в росії чоловіки масово втікали з країни, коли кремлівський карлик оголосив мобілізацію, а тепер якась недалека падлюка, вибачте за грубе слово, прийняла схоже совкове рішення “загребти всіх без розбору” і цим надзвичайно дискредитує українську армію. До активної фази війни “відмазатись” від армії коштувало 500 доларів. По знайомству зараз роблять “папір” за 3 тисячі. А якщо попадається “мажор”, то такса стрибає і до 20 тисяч, як це було минулого тижня у Вінниці. Тепер українці у соцмережах сумно жартують – хочеш жити – готуйся заплатити. Відверто, через таку ситуацію шляки трафляють. Адже навіть “мусора”, вибачте, у поліції спромоглися цивілізовано поступити і формують з ДОБРОВОЛЬЦІВ “Гвардію наступу”. Матеріальне заохочення, навчання, пільги після війни на навчання, отримання житла, відкриття бізнесу, взяття кредиту. ЧОМУ ПОЛІЦІЯ ЗМОГЛА, А В ТЦК – ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ЦЕНТРАХ КОМПЛЕКТУВАННЯ (КОЛИШНІ ВІЙСЬКОМАТИ) – ні. Чи не через те, що вигідніше загребти всіх і потім “зібрати врожай”?! Доброволець же може і в морду дати, якщо офіцери військкомату будуть маячню городити.

У вчорашньому інтерв’ю УКРІНФОРМУ нардеп від “Слуги народу” Федір Веніславський розповів, що депутати Верховної Ради прозріли, що на вулицях коїться беззаконня, аж коли нардепам почали вручати повістки на вулицях. Член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський заявив, що “мобілізаційні методи” депутатів не задовільняють.

Аж коли зачепили їхні дупи, нардепи ініціювали наступного тижня засідання Комітету, де заслухають керівників на рівні ЗСУ, які відповідають за мобілізаційні заходи. Там розглянуть резонансні випадки, коли представники військових комісаріатів вручають повістки буквально на вулиці, іноді завдаючи тілесних ушкоджень громадянам.

“Це неправильний механізм. До речі, можу сказати, не називаючи прізвища, що одному з народних депутатів, члену нашого комітету, також на площі вручили повістку. Це свідчить про те, що триває не зовсім кваліфікована процедура”, – поскаржився нардеп Веніславський.

Невже слід очікувати, що дурдом з роздачею повісток на вулицях, коли хапають всіх підряд, саджають у військовий транспорт і везуть до військоманів – кане в історію як ганебна сторінка, яку перевернуть і ніколи не повернуться?

***

З інтерв’ю Веніславського

ОБОРОННИЙ КОМІТЕТ ВР ЗАСЛУХАЄ ДОПОВІДІ ВІДПОВІДАЛЬНИХ ЗА МОБІЛІЗАЦІЙНІ ЗАХОДИ

— Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україні триває загальна мобілізація. У зв’язку зі збільшенням наступальної активності російських військ на різних напрямках, чи існує потреба в посиленні мобілізаційних заходів?

— У перший день повномасштабної війни, 24 лютого минулого року, ми визнали, що в Україні йде війна, запровадили воєнний стан і оголосили загальну мобілізацію. Загальна мобілізація означає, що територіальні центри комплектування і соціальної підтримки військовослужбовців постійно здійснюють мобілізаційні заходи. Ці заходи здійснюються в межах тих кількісних і якісних показників, які формуються Генеральним штабом з огляду на потреби ЗСУ.

Водночас ми розуміємо, що для звільнення територій необхідні потужні резерви. Ці резерви формуються. Наприклад, у Міністерстві внутрішніх справ – за програмою покійного міністра Дениса Монастирського, «Гвардія наступу», куди висловили бажання вступити вже десятки тисяч громадян.

На жаль, є мобілізаційні методи, які нас, членів Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони і розвідки, не задовольняють. Наступного тижня ми ініціювали засідання комітету, де заслухаємо керівників на рівні Збройних Сил України, які відповідають за мобілізаційні заходи, щодо резонансних випадків, коли представники військових комісаріатів вручають повістки буквально на вулиці, іноді завдаючи тілесних ушкоджень громадянам. Це неправильний механізм.

До речі, можу сказати, не називаючи прізвища, що одному з народних депутатів, члену нашого комітету, також на площі вручили повістку. Це свідчить про те, що триває не зовсім кваліфікована процедура.

— Як унеможливити випадки, коли видача повістки використовується як метод покарання? Згадаймо історію про блогерів, які знущались з дівчат, знімали це на відео та публікували в соціальних мережах.

— Ми обговорювали цю ситуацію на рівні комітету. Знаєте, хотілося б, щоб ті, хто вручав повістки, взяли цих покидьків у свій колектив і разом із ними воювали пліч-о-пліч або відстоювали цінності. Це неприпустимо.   Заміняти кримінальне покарання службою в армії – точно не можна. Злочинці мають сидіти в тюрмі, а не йти воювати, як це практикують у росії.

—  Після заслуховування доповідей відповідальних за мобілізаційні заходи Комітет ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки планує розробляти законодавчі механізми регулювання процесу мобілізації?

—  Законодавча база в нас є. Закон «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію» передбачає межі проведення мобілізаційних заходів, а конкретні заходи, які вчиняються представниками центрів комплектування і соціальної підтримки, визначаються Кабінетом Міністрів. Ми можемо дати свої рекомендації. Ми їх дамо, щоб уряд визначив чіткі межі, в яких представники військових комісаріатів можуть діяти, а в яких – не можуть.

20 лютого у Києві вшанують пам’ять Героїв Небесної Сотні

Байден приїхав до Києва вшанувати пам’ять Героїв Небесної Сотні