Інтерактивне навчання в словацьких школах: переваги та виклики

Поділитися

Освіті в Словаччині приділяють велику увагу. Тому тут, починаючи вже з дитячого садка, застосовують найкращі методики і використовують сучасну техніку для навчання дітей. Сьогодні ми розповімо про те, як відбувається навчання у словацьких навчальних закладах, як у них заохочують школярів та студентів.

Високі стандарти освіти

У Словаччині є досить висока конкуренція серед навчальних закладів. Це стосується як середньої, так і вищої освіти, тому школи, гімназії та університети роблять все, щоб залучити якомога більше учнів, у тому числі й іноземців. Що приваблює українських студентів найбільше? Це безкоштовне навчання в Словаччині, високі стандарти якості, цікаві навчальні програми та можливість самостійно обирати предмети під час навчання. 

Варто звернути увагу на те, що вже в середній школі гімназії учні можуть вибирати профіль або напрям, який вивчатимуть більш поглиблено. Це означає, що до університету вони йдуть уже підготовлені на досить високому рівні.

 Навчальний процес у школах та гімназіях

Інтерактивне навчання – навчання, яке відбувається при постійній, активній взаємодії всіх учасників навчального процесу. У словацьких навчальних закладах середньої освіти використовують різноманітні засоби, матеріали та форми. Наприклад, тут на уроці англійської мови як домашнє завдання можуть задати приготувати улюблену кулінарну страву, принести її в клас і розповісти про неї. Такий підхід дає можливість учням побачити один одного з нового боку, знайти нові теми для спілкування та познайомитись із чимось новим.

Також широко використовуються сучасні технології: комп’ютери, проектори, інтерактивні дошки, мультимедійні презентації тощо. Все це робить навчання більш зрозумілим, цікавим та не однотипним.

Звичайно, інтерактивна освіта Словаччина стала спочатку фактично неможливою, коли почався коронавірус, бо будь-яке особисте спілкування та зустрічі звелися нанівець, а весь навчальний процес проходив вдома за ноутбуком. Після першої хвилі паніки, вчителі зробили так, щоб учні змогли відчувати комунікацію і виконувати завдання в групах.

 Процес навчання в університетах

Інтерактивний процес освіти продовжується і в університетах. Наразі тут активно використовують проектні роботи, якими викладачі ділять навчальні групи на підгрупи. Таким чином, це допомагає покращити комунікацію, проявити креативні ідеї, знайти нові рішення до поставленого завдання. Крім того, у вищих навчальних закладах Словаччини є різні гуртки, де студенти з різних груп та спеціальностей знайомляться один з одним та вивчають додаткові навчальні та загальнопізнавальні матеріали.

Також велика увага приділяється і комунікації між викладачем та студентом. У Словаччині вони перебувають на рівних, тому всі викладачі звертаються до учнів на “ви”, поважають їхню думку та особисті межі. У всіх викладачів існують так звані прийомні години, коли студенти можуть приходити до них і отримувати консультації з предмету в цілому, або ж за складною темою чи проектом. 

Нюанси інтерактивної навчання

Інтерактивне навчання має набагато більше плюсів ніж мінусів. З останніх можна навести приклад, що робота в команді може бути комфортною не для всіх. Є люди, яким зручніше працювати поодинці, а не у групах. З іншого боку, викладачі намагаються знайти підхід до кожного студента, тож можна не турбуватися з цього приводу.

Якщо розглядати освіту в Словаччині загалом, то це справді гарний досвід. Під час усього навчального процесу студента супроводжують цікаві та потрібні практичні завдання, багато спілкування, оригінальні проекти, а також використання найсучасніших технологій.

Міністерство культури Люксембургу виділило 1,3 мільйона гривень для українських митців

Сьогодні світ святкує Всесвітній день Ревайлдингу 2023