Сьогодні світ святкує Всесвітній день Ревайлдингу 2023

Поділитися

Сьогодні ревайлдинг надихає все більше людей підтримувати та втілювати в життя відновлення природи. Цьогорічний Всесвітній день Ревайлдингу, що святкують у світі 20 березня, має тему #RewildingHope та фокусується на позитивному впливі та надихаючому баченні ревайлдингу. В українській дельті Дунаю команда Rewilding Ukraine організувала кілька подій до Всесвітнього дня Ревайлдингу. 

#RewildingHope

Ревайлдинг має надихаючу історію, що є однією з головних причин, чому він підкоряє серця та уми дедалі більшої кількості людей. Усіх, хто впроваджує підхід ревайлдингу в Європі, мотивує переконання, що надання природі простору та можливості для самозцілення – це найкращий спосіб одночасно боротися зі зміною клімату, відновлювати біорізноманіття та забезпечувати стійке і процвітаюче майбутнє для всіх.

Сьогодні, у Всесвітній день Ревайлдингу, який був започаткований у 2021 році Глобальним альянсом ревайлдингу, ініціативи та люди з шести континентів об’єднаються, щоб розповісти світу про ревайлдинг та необхідність відновлення природи в усьому світі. Всесвітній день Ревайлдингу 2023, який має тему #RewildingHope, буде присвячений натхненню та надії, які ревайлдинг дає природі та людям. Завдяки заходам та публікаціям по всьому світу, що висвітлюють позитивну історію відновлення природи, цей день покликаний заохотити ще більше людей, організацій та бізнесів підтримувати та брати участь у практичному ревайлдингу. 

Показувати та надихати

Протягом останніх 10 років Rewilding Europe працював над тим, щоб продемонструвати позитивний вплив ревайлдингу – як на людей, так і на природу – на прикладі своїх ревайлдинг ландшафтів, серед яких і Дельта Дунаю. Ці практичні приклади доводять, що ревайлдинг – це наша найкраща надія на створення світу, де люди та дика природа можуть процвітати пліч-о-пліч один з одним. В дельті Дунаю ми успішно працюємо над відновленням заплав, озер та степів, а також повертаємо в наші ландшафти знакові види, такі як кулан, лань європейська, водяний буйвіл, пугач, бабак та багато інших. Ми також працюємо з місцевими громадами над розвитком економіки на основі природи та популяризацію ревайлдинг територій.

У Всесвітній день Ревайлдингу Rewilding Europe прагне об’єднати всі європейські ревайлдинг-ініціативи. Сторінка, присвячена Всесвітньому дню Ревайлдингу, містить карту із подіями та заходами, запланованими на цей день по всій Європі. 

В Україні команда Rewilding Ukraine разом з місцевими партнерами також організувала кілька подій до Всесвітнього дня Ревайлдингу 2023. Діти Бородинської громади відвідають Ландшафтний заказник «Тарутинський степ», щоб на власні очі побачити результати заходів із ревайлдингу: відновлення степових ділянок та повернення ключових видів тварин до регіону, таких як кулан, лань європейська, степовий бабак та інші. У Візит-центрі Дунайського біосферного заповідника відбудеться перегляд відео та тематичні ігри, що познайомлять дітей із ревайлдингом у їхньому регіоні. Також, сьогодні Rewilding Ukraine презентує онлайн відео «Ревайлдинг у дельті Дунаю» українською, англійською та румунською мовами.

Сьогодні у Всесвітній день Ревайлдингу ми просимо вас показати та розповісти, чому ревайлдинг дає вам надію. Зробіть коротке відео чи пост у соціальних мережах із хештегом #RewildingHope та долучіться до світової спільноти ревайлдерів.    

Ревайлдингздичавіння або, найкраще, оприроднення (англ. rewilding, від wild — дикий, природний) — поняття в екології, що означає відновлення характерних для певного регіону екосистем шляхом поетапного повернення аборигенних видів.

Інтерактивне навчання в словацьких школах: переваги та виклики

Окупанти під Сімферополем викрали 29-річного кримського татарина Таїра Сейдаметова