У Луцьку відкрилася фотовиставка “Історії з окупованого Криму”

Поділитися

22 фотографії українських репортерів Аліни Смутко, Тараса Ібрагімова та Альони Савчук — це унікальна хроніка життя окупованого росією півострова та документальне свідоцтво репресій щодо українських громадян, зокрема до представників кримськотатарського народу.

Масштабні переслідування почалися від першого дня окупації Криму російськими військами. У багатьох випадках з політичних мотивів до сьогоднішнього дня було заарештовано 181 людину, і 116 із них — кримські татари. Також окупанти викрали 43 українських активістів, з них 11 осіб вважаються зниклими безвісти, а один чоловік залишається під вартою. Крім того, окупаційні адміністрації тримають за ґратами 15 журналістів.

Петро Вигівський, батько політв’язня Валентина Вигівського, багато років бореться за звільнення сина: “Мій син перебуває в незаконному ув’язненні рф 8 з половиною років. Він та ще один громадянин України Віктор Шур звинувачені у шпигунстві і знаходяться у колоніях рф найдовше — з 2014 року. Майже весь час Валентина утримують у приміщенні камерного типу та у штрафному ізоляторі. Після початку повномасштабного вторгнення військ росії в Україну умови утримання Валентина та інших українців суттєво погіршилися. Відсутній консульський нагляд, не працює пошта, немає можливості робити передачі та перерахувати кошти на рахунок. Посилився психологічний тиск з боку охоронців та співкамерників. Валентин знаходиться в інформаційній ізоляції і не знає, що відбувається в Україні зараз”.

Після повномасштабного вторгнення окупований Крим також став в’язницею для людей, викрадених на новоокупованих територіях, про що розповів заступник голови правління Кримської правозахисної групи Володимир Чекригін.

Презентовані світлини були зроблені з 2014 по 2019 рік, доки автори ще могли їздити до Криму. Російська окупаційна адміністрація ввела для них заборону відвідувати півострів на строк від 10 до 35 років.

“Ці знімки — невелика частина усіх тих історій з окупації, які нам пощастило побачити, почути й передати в ефір. Про людей, які залишилися вдома, попри залякування та погрози, арешти й суди, катування і приниження гідності з боку (про)російських силовиків. Це історії про зруйновані долі сотень сімей, вигаданий тероризм, переслідування за національність, віру і позицію. Але також вони — про любов до своєї землі та свого народу, солідарність і взаємопідтримку, віру в перемогу правди й добра”, — зазначила одна з авторок фотовиставки Альона Савчук.

Луцьк став п’ятим містом, де була презентована фотовиставка “Історії з окупованого Криму”.  Раніше вона відбулася у Хмельницькому, Кропивницькому, Чернівцях, Дніпрі, також її буде показано у Львові.

Как работает 3D в современных телевизорах

Український Глобальний Університет відкриває набір-2023 на навчання у провідних університетах світу