Із ринку Росії за останній місяць вийшли більше 20 компаній, серед яких: KFC, Mercedes-Benz, EA

Поділитися

За останній місяць понад 20 міжнародних компаній остаточно покинули російський ринок. Серед них, зокрема, німецький автомобільний бренд класу люкс Mercedes-Benz, мережа ресторанів швидкого харчування KFC, американська корпорація із розробки відеоігор Electronic Arts та інші.

Попри це, станом на сьогодні лише 18,2% іноземних компаній, які мали відкриті локальні компанії і отримували виручку в Росії, повністю згорнули діяльність та остаточно покинули ринок РФ, тоді як 27,4% вичікують і 23,7% компаній з іноземними інвестиціями продовжують працювати на ринку агресора без обмежень. Ще 30,7% оголосили про плани згорнути діяльність і вийти з РФ найближчим часом.

Про це йдеться у новому моніторингу KSE Institute у рамках проєкту «Самосанкції» про вплив виходу іноземного бізнесу на економіку РФ, що виходить двічі на місяць.

Загалом 233 (7,3% від загального числа) міжнародних компаній повністю припинили діяльність у Росії. За останні два тижні до категорії зі статусом «вийшли» додалося 20 компанії. Також, 1203 (37,8% від загального числа) іноземних бізнесів згорнули операції та заявили про намір покинути країну.

Водночас 1240 (38,9% від загального числа) компанії з тих, що потрапили до моніторингу KSE Institute, поки що не збираються покидати російський ринок, працюючи без будь-яких змін. Ще 509 (16% від загального числа) іноземні бізнеси призупинили нові інвестиції в Росію та продовжують вичікувати.

Згідно з даними моніторингу, 233 міжнародних компаній, що повністю залишили ринок Росії, забезпечували щонайменше 395,4 тис. робочих місць, їхній річний дохід складав $55,4 млрд, капітал оцінювався у $40,1 млрд, тоді як вартість активів цих компаній сягала $49,2 млрд.

Міжнародні компанії, які оголосили про повний вихід з Росії, мали 269,3 тис чол персоналу, $49,8 млрд річного доходу, $19,6 млрд капіталу та $20,7 млрд активів. Іноземні бізнеси, що призупинили свою діяльність на російському ринку, мали 154,4 тис. осіб персоналу, річний дохід у розмірі $43,6 млрд, $17,4 млрд капіталу і $32,2 млрд активів.

Складно недооцінити вплив компаній, що вже повністю завершили свій вихід з ринку РФ. У них працювало 27,6% персоналу, зайнятого в іноземному бізнесі, їм належало близько 17% активів, 22,9% капіталу інвестованого міжнародними компаніями в Росію, а у 2021 році вони генерували 16,3% від виручки й сплатили $3,7 млрд податків або 14,7% від загальної суми податків іноземних компаній, що на той час працювали у РФ.

Ось список повних «виходів», які KSE Institute ідентифікував за останній час: AFRYALD AutomotiveAnsellCNH IndustrialDaimler (також представлені в країні Mercedes-Benz та Mercedes-Benz Mobility), Electronic ArtsEmerson ElectricEuropean Property Holdings (EPH)HASSLACHER HoldingHenkelKFC (з батьківською компанією Yum! Brands), Kone (ідентифіковано з запізненням, вийшли у 2022 році), Metso OutotecOricaSATO CorporationTE ConnectivityTechnipFMCTelkoViessmann.

Крім того, уряд країни-агресорки продовжує всіляко перешкоджати виходу міжнародних компаній з ринку Росії. У березні 2023 року влада вчергове скоригувала вимоги: тепер компанії повинні направити до бюджету не менше 5% від ринкової вартості бізнесу, якщо дисконт при продажі становить менше 90%, і не менше 10% від ринкової вартості, якщо дисконт перевищує 90%.

Aspen Teens: Fight for UA Dream — нова можливість від Klitschko Foundation для підлітків, які мають власне бачення майбутнього України

Співачка RODZYNKA презентувала кліп “Ще настане травень”