Лише 241 іноземна компанія остаточно пішла з Росії: як Кремль перешкоджає бізнесу вихід із російського ринку

Поділитися

За останні два тижні жоден іноземний бізнес не покинув російський ринок. Понад 1840 міжнародних компаній, незважаючи на повномасштабне вторгнення, так чи інакше продовжують підтримувати війну, фінансуючи бюджет агресора.

Про це йдеться у новому моніторингу KSE Institute у рамках проєкту «Самосанкції» про вплив виходу іноземного бізнесу на економіку РФ.

Загалом станом на сьогодні 241 (7,3% від загального числа) міжнародна компанія повністю припинила діяльність у Росії. Також, 1193 (36,4% від загального числа) іноземних бізнесів згорнули операції та заявили про намір покинути країну.

Водночас 1336 (40,7% від загального числа) компанії з тих, що потрапили до моніторингу KSE Institute, поки що не збираються покидати російський ринок, працюючи без будь-яких змін. Ще 511 (15,6% від загального числа) іноземні бізнеси призупинили нові інвестиції в Росію та продовжують вичікувати

Згідно з даними моніторингу, 241 міжнародних компаній, що повністю залишили ринок росії, забезпечували щонайменше 409,5 тис. робочих місць, їхній річний дохід складав $59,8 млрд, капітал оцінювався у $27,4 млрд, тоді як вартість активів цих компаній сягала $51,3 млрд.

Міжнародні компанії, які оголосили про повний вихід з Росії, мали 256 тис чоловік персоналу, $46,7 млрд річного доходу, $18,2 млрд капіталу та $19,5 млрд активів. Іноземні бізнеси, що призупинили свою діяльність на російському ринку, мали 110,6 тис. осіб персоналу, річний дохід у розмірі $34,5 млрд, $39,6 млрд капіталу і $100,9 млрд активів.

Крім того, влада РФ продовжує ускладнювати процес виходу компаніям із російського ринку. Нещодавно Путін доручив розглянути можливість видачі дозволів на продаж підприємств, які під контролем іноземців із “недружніх країн”, лише за згодою регіональної влади.

Кремль також має намір зробити так, щоб усі приватні компанії, які набувають у Росії активи західних, не мали закордонних акціонерів або перебували в процесі звільнення від них.

Все це ще більше має ускладнити іноземцям відхід із Росії. Їм уже доводиться продавати свої активи зі значною знижкою та сплачувати “відкат” до бюджету. Наразі угоду не можна укласти без схвалення урядової комісії з іноземних інвестицій. Ціна продажу має бути не менш ніж наполовину нижчою за ринкову, а ще 5 або 10% від справжньої вартості (залежно від розміру знижки від ринкової ціни) треба віддати державі.

Три доби на Тернопільщині буде тепло, але трішки дощитиме

25 червня у Тернополі відбудеться стендап концерт “Тріо однакові”