Палац у Роздолі оголошує конкурс бізнес-ідей на найкращу функцію

Поділитися

Спадщина як актив! Палац у Роздолі оголошує конкурс бізнес-ідей на найкращу функцію!

 Влітку українська інвестиційна компанія EFI Group в особі дочірньої організації ТОВ «МЗ Одеська» (тепер – ТОВ «Палац Розділ) в рамках державної програми малої приватизації придбала на електронних торгах Prozorro перлину української архітектури палац Жевуських – Лянцкоронських у Роздолі на Львівщині.

Сьогодні EFI Group оголошує про старт конкурсу бізнес-ідей. Мета конкурсу – знайти найкращі, стратегічні та реалістичні бізнес-плани для максимально ефективного відновлення та використання палацу та його паркової зони.

Палац Жевуських-Лянцкоронських збудований у 1740 році у стилі французького ренесансу дідичем Роздолу Міхалом Жевуським. Це без перебільшення унікальний об’єкт культурної спадщини із багатовіковою історією та символ національної спадщини. Парк, що оточує палац, є складовою природно-заповідного фонду України та має значну екологічну цінність. Важливість відновлення історичної пам’ятки полягає не лише у реконструкції будівлі, але й у піклуванні про національну пам’ять, кажуть в EFI Group.

“Ми шукаємо ідеї, які не лише відновлюють об’єкт, а й зроблять його живим центром економічної та культурної активності”, – говорять у компанії.

До участі у конкурсі уже запрописили студентів кращих українських бізнес-шкіл, серед яких: Київська школа економіки, Києво-Могилянська Бізнес Школа (KMBS), Creative Business School (м. Львів), Karazin Business School (м. Харків), Навчальний центр «Атлант» (м. Дніпро), Тернопільська бізнес-школа та ще 16 закладів бізнес-освіти. Рівно ж запрошуємо і ширше коло фахівців долучатися до участі у конкурсі та надавати свої пропозиції щодо найкращої майбутньої функціії палацу на засадах економічної ефективності.

На опрацювання в рамках-бізнес планів пропонується один із трьох концептів:

  • школа-пансіон англійського типу, випускники якої отримають міжнародний сертифікат й зможуть вступати в найкращі виші світу;
  • готельний комплекс, що може призведе до збільшення загального туристичного потоку в Роздолі та сприятиме розвитку культурно-туристичного потенціалу громади;
  • реабілітаційний центр для військових, який відповідатиме вимогам часу та потребам наших захисників;
  • та «ваш варіант».

Ідея реалізації буде оцінюватися не лише за її креативність, а й за відповідність історичному контексту.

«Ми не обмежуємо креатив та творчу уяву учасників конкурсу, даючи можливість розробити і власний бізнес-план. Однак, наголошуємо, що палац – надважливий об’єкт культурної спадщини України, який необхідно зберегти. Ми надаємо можливість не тільки проявити підприємницьку майстерність, а й створити місце, що сприятиме інноваціям, бізнесу та формуванню і підтримці культурної ідентичності суспільства, дозволяючи пишатися українським минулим та традиціями», – наголошує голова наглядовї ради EFI Group Ігор Ліскі.

Заявки на участь у конкурсі приймаються до 30 листопада 2023 року через офіційний сайт EFI Group або пошту.

До експертного журі ввійдуть члени наглядової ради EFI Group, архітектори, історики та бізнес-експерти, що оцінюватимуть бізнес-плани за оригінальністю ідеї, стійкістю бізнес-моделі та внеском у збереження культурної спадщини України.

 З детальною інформацією щодо умов конкурсу можна ознайомитись в Положенні про конкурс (посилання).

Контактна особа: Костянтин Тонкопряд, tk@efi.ua, +38(096)647-0666 (Viber, Telegram, WhatsApp)

 Про EFI Group

EFI Group – українська інвестиційна компанія, яка створює екосистемні проєкти. Сфери інвестування EFI Group: healthcare та medtech, паперова, харчова та деревообробна промисловості, постачання сільськогосподарської продукції. Feednova та SEMecopack (розташовані у Львівський області) є одними з ключових ланок у портфоліо EFI Group, спрямованої на створення інноваційних та якісних продуктів для глобального ринку. Сьогодні в компанії працює понад 6000 осіб.

Про палац

Пам’ятка архітектури місцевого значення палац Жевуських-Лянцкоронських збудований у 1740 році у стилі французького ренесансу дідичем Роздолу Міхалом Жевуським. Це витончений монумент історії, створений під керівництвом Міхала Жевуського, дідича Роздолу.

Парк, що обіймає палац, є складовою природно-заповідного фонду України, підтверджуючи його екологічну значущість. Важливість збереження цього культурного діаманта вимагає ретельного догляду.

Ще в XIX столітті палац став родовим спадком родини Лянцкоронських, що розширила його в межах тодішніх можливостей. Підбором античних скульптур та предметів мистецтва був зайнятий Кароль Лянцкоронський, що збагатив інтер’єр будівлі. Подорожі та колекціонування надали палацу унікального характеру. На жаль, але після Другої світової війни більшість цінностей було вивезено за межі країни. Однак, завдяки неймовірним зусиллям Бориса Возницького, директора Львівської галереї мистецтв, залишилися лише дві античні скульптури – цінний дух минулого.

Часи радянської доби призвели до перетворення палацу на філіал одного із санаторіїв Моршину. В епоху незалежності, спільність «Укрпрофоздоровниця» стала його власником. Проте, вразливий інтер’єр палацу неминуче став об’єктом спірних обговорень. В 2017 році Верховний суд вирішив повернути палац державі, і у 2022 році він перейшов під управління Фонду держмайна. Під їхнім керівництвом були організовані торги.

Представлено трейлер 6-го сезону історичного серіалу “Корона” на Netflix

Йосиф Зісельс на Форумі Via Carpatia отримав премію імені Станіслава Вінценза