Революції Гідності — 10 років!

Поділитися

Сьогодні в Україні — та й у всьому світі — відзначають річницю Революції Гідності. 10 років тому мільйони українців вийшли боронити своє право на європейське майбутнє. За нього ми ведемо боротьбу й досі.

10 років війни за демократії та європейський розвиток.

10 років нових цінностей.

10 років реформ та змін.

Коаліція РПР зібрала 10 ключових здобутків Революції Гідності, які впливають на наше життя сьогодні.

Чіткий курс до демократії

У 2022 році ми зайняли 87-е місце в Індексі демократії від The Economist. Повномасштабна війна стала викликом для української демократії, ми втратили один пункт у порівнянні з 2021 роком. Водночас, для порівняння, у 2014 році ми зайняли 92-е місце. Відтак саме демократичність і її розвиток залишається запорукою нашої стійкості.

Прямуємо до ЄС

Єврокомісія офіційно порекомендувала почати переговори про вступ України до Європейського Союзу. Про це в листопаді заявила президентка комісії Урсула фон дер Ляєн. За її словами, ми виконали 90% з того, що рекомендувала Єврокомісія для початку переговорів про членство. Україна в очікування офіційного початку переговорного процесу.

Одна з найсильніших армій світу

Цей допис був би не повним, якби ми не згадали ЗСУ, які нині боронять цінності Революції на фронті. За даними міжнародної організації Global Firepower, до повномасштабної війни Україні відвели у рейтингу 22-е місце, а тепер вона піднялася на 15-е. Укладачі рейтингу зазначили: покращили нашу позицію реакція України на вторгнення, а також фінансова та матеріальна підтримки з боку Заходу.

Розвиток мови й культури

60% опитаних українців спілкуються вдома українською, про це свідчить цьогорічне дослідження Групи Рейтинг. А опитування Центру Разумкова доводить, що більшість українців (81% респондентів) відносять себе саме до української культурної традиції.

Децентралізація влади

Однією з найуспішніших реформ України за останні роки стала реформа з децентралізації. Фінансова автономія органів місцевого самоврядування, відповідальність самих громадян за свій благоустрій — це свідчення розвитку й зрілості нашого суспільства. І хоч реформа ще не завершена, але саме децентралізація багато в чому допомогла вистояти громадам під час Великої війни.

Свобода медіа

10 років тому Україна займала 127 місце в Індексі свободи преси. За цей час ми стикнулися з багатьма викликами, та все ж покращили свій рейтинг свободи преси до 97-го місяця у 2021 році. У 2022 році ми втратили одразу 9 пунктів, адже Велика війна зашкодила нашому медіапростору. Відтак нам є над чим працювати, аби зберегти здобуток свободи Революції.

Укріплення громадянського суспільства

Революція Гідності підкреслила важливість громадянського активізму та взаємодії громадян у формуванні політичного курсу країни. В Україні нині понад 50 тисяч громадських об’єднань та формувань. У 2014 році ми презентували Реанімаційний Пакет Реформ для України — так розпочалася розробка консолідованої позиції щодо необхідних для країни змін та належного їх впровадження.

Посилення міжнародної підтримки України

Після Революції Гідності ми відвернулися від «руського міра» й обрали шлях демократії та змін. Наші зусилля на шляху реформ підвищили рівень підтримки та співпраці з іншими країнами та міжнародними організаціями.

Боротьба з корупцією

НАБУ, САП, НАЗК — створення антикорупційних органів, реформа судової системи, механізми відповідальності дозволили розпочати довгий шлях боротьби з корупцією. Нам ще потрібно зробити багато кроків, до чого нас закликає, зокрема, і ЄС. Та все ж саме Революція Гідності поклала початок цьому шляху.

Реформи тривають

За 10 років в Україні прийняли сотні законів для реформування найрізноманітніших галузей. Щорічний Індекс моніторингу реформ від VoxUkraine підтверджує це. І хоч з початку повномасштабної війни темп реформування знизився, він не став критичним. Станом на 1 січня 2023 року індекс реформ мав значення +1, за умови що +2 — це прийнятний темп реформ.

Вирушаємо на полювання у гарний ліс за допомогою Elk Hunter від NetEnt

Як нові правила ввозу гуманітарної допомоги вплинуть на волонтерів