Коротка проза для вечірнього читання: що обрати

Поділитися

Коли хочеться цікаво провести вільний час за читанням, але часу повноцінно заглиблюватись в масштабні історії нема, хорошим рішенням стане коротка проза. Авторам подібних творінь вдається на кількох сторінках розмістити життєві ситуації, глибокі переживання та неймовірні сюжети. Вони це роблять з майстерністю та лаконічністю.

Особливості короткої прози

Оповідання та новели із популярного жанру формують стійку любов до концентрованих історій. Завдяки особливому стилю коротка проза дає змогу пережити багато емоцій за невеликий проміжок часу. У ній немає нічого зайвого, відсутня сюжетна завантаженість і ніщо не відриває від головного.

Серед переваг жанру:

  • лаконічність викладу думок автора;
  • компактні розміри книги чи збірки;
  • прискорений розвиток подій;
  • різноманіття стилів;
  • можливість охопити багато історій.

«Підступність» короткої прози полягає у тому, що вона залишає читача з багатьма внутрішніми питаннями. Перегорнувши останню сторінку, відчуватиметься відсутність підказок від автора про причини поведінки героя, дефіцит детального опису пейзажів чи інших деталей, якими майорять романи й багатотомні оповіді. Передумов його формування та зростання теж немає. Та саме це робить малі оповідання чи повісті такими живими. Також змушує ще довго формувати свій погляд на історію після читання, ніби заохочуючи книголюба побудувати власну теорію сюжетної лінії.

Найкращі збірки короткої прози

Змістовність, влучність та душевність — головні критерії, які свідчать про майстерність написаного твору в жанрі малої прози. 

Щоб приємно провести довгі зимові вечори, варто обрати для читання одну із наступних збірок:

  • Надійка Гербіш, «Теплі історії до кави» — містить світлі історії про подорожі, каву, палітру ніжних почуттів головних героїв.
  • Ернест Гемінґвей, «Чоловіки без жінок та інші оповідання» — поетичний опис пошуку сенсу життя, втрат та кохання, страху і відваги.
  • Мілан Кундера, «Смішні кохання» — наповнена легкими новелами, які сприймаються невимушено та з іншого боку по-філософськи.
  • Галина Лицур-Щадей, «Таке життя» — створена з близьких та зрозумілих кожному текстів, з відтінком емоційності, душевності й щирості.
  • Вуді Аллен, «Повний безлад» — містить іронічні замальовки, котрі поєднують інтелектуальну прозу та злободенну сатиру.
  • Стівен Кінг, «Ярмарок нічних жахіть» — ідеальний варіант, якщо хочеться «полоскотати» нерви від майстерності письменника передавати страшні сюжети.

Коротка проза — актуальний варіант в умовах занадто швидкого ритму сучасного життя. Невеличкі оповідання дають можливість пізнавати нових авторів, жанри, в комфортному темпі, підбираючи тематичні збірки залежно від настрою.

Топ-10 автомобілів, які найбільше купували у Європі

У січневому топі вакансій на Тернопільщині – водії, кухарі, продавці. Зарплата до 50 тисяч гривень