В Україні з’явилася книга про перший контакт з епілепсією. Що це та як її отримати?

Поділитися

26 березня у світі проводять “Фіолетовий день” – день обізнаності щодо епілепсії. Україна не стоїть осторонь просвітницьких подій та випускає книгу про перший контакт з епілепсією.Цю книгу створено на основі матеріалів команди епілептологів The Hospital for Sick Children (Торонто,Канада) та матеріалів Ресурсного центру з питань епілепсії AboutKidsHealth. Книгу розроблено спільно Українською протиепілептичною лігою (об’єднання лікарів) та громадською організацією “Епіпросвіта” (пацієнтська організація). Створення та друк стали можливими завдяки благодійній допомозі АТ “Фармак”.
Всього надруковано 10000 примірників, які відправлені в лікарні по всій Україні. Також є онлайн-версія, яку можна отримати, заповнивши цю заявку: https://forms.gle/efbjvrKGoS7UE3hd8

Що ви знайдете в книзі?

 

  1. Факти про епілепсію. 
  2. Міфи про епілепсію. 
  3. Що таке епілепсія? 
  4. Що провокує епілепсію? 
  5. Що викликає напади? 
  6. Типи нападів. 
  7. Раптова несподівана смерть при епілепсії (РАНСЕП). 
  8. Важлива інформація для лікаря. 
  9. Життя з епілепсією: запитання, на які треба знати відповіді. 
  10. Як вчителі можуть допомогти іншим учням у класі зрозуміти, що таке епілепсія, і бути толерантними до дитини з нападами? 
  11. Про щоденник судомних нападів. 
  12. Як можна лікувати епілепсію? 
  13. Група фахівців, що допомагають у лікуванні епілепсії дитині. 
  14. Протисудомні препарати (ПСП). Побічні ефекти. 
  15. Базова перша допомога при судомах. 
  16. Телефонуйте 103, якщо… 
  17. Безпека при нападах. 

Нагадаємо, що, за неофіційними даними, в Україні понад 600 тисяч осіб страждають від епілепсії, що робить її однією з найпоширеніших неврологічних хвороб. Загалом у світі хворіє на епілепсію понад 55 – 65 мільйонів людей, а так чи інакше стикається з нею – набагато більше.
Кількість хворих в Україні щодня росте, адже війна, травми, інфекції, церебральні судинні катастрофи викликають появу цього захворювання, а такі фактори, як недосипання, стрес, нерегулярність прийому ліків, зумовлюють появу резистентності до лікування. Важливо додати, що більшість медичних послуг та значна кількість ліків є безоплатними для людей з епілепсією. Щоб дізнатись більше – відвідайте сайт НСЗУ та ознайомтесь з програмами медичних гарантій або телефонуйте 16-77.Ознайомившись з цією книгою, ви зможете зрозуміти медичні, психологічні та соціальні аспекти епілепсії. З’ясувати, яка інформація про цю хворобу є реальністю, а яка – шкідливим міфом. Ви зрозумієте, що епілепсія – це хвороба, яка добре піддається лікуванню, і що пацієнти з епілепсією можуть перебувати в звичайному соціальному середовищі, а також навчитеся правильно надавати першу допомогу людині з епілепсією, що може врятувати їй життя! 

Євробачення-2024: оберіть склад Національного журі в Дії

Співачка KAROOKA презентує сингл “ЛАК”, присвячений “маминим синочкам”