Як віддалена робота впливає на психічний стан працівників

Поділитися

З часів пандемії коронавірусу віддалена робота стала невіддільною частиною життя багатьох працівників. Хоча спочатку вона була лише тимчасовим рішенням, з плином часу навіть великі компанії почали переходити у режим “remote”, тобто дистанційного працевлаштування, замінюючи ним звичний режим роботи в офісах. У цьому є ряд переваг: роботодавцям не треба платити оренду за приміщення, а самим працівникам – витрачати час на дорогу. Проте, існує і суттєвий недолік – відсутність живої комунікації між людьми. Як “дистанційка” впливає на психологічний стан працівників?

Анна Мельник, науковий співробітник відділу лабораторії психології спілкування Інститут соціальної та політичної психології НАПН України

Брак особистого контакту має значущий вплив на продуктивність і психічний добробут. Люди за своєю природою є соціальними істотами, і відсутність особистого контакту може порушити нашу потребу в соціальній приналежності та зв’язках, що призводить до посилення почуття самотності та стресу.

Який психологічний вплив може мати на людину така ситуація:

Дистанційні працівники часто повідомляють про відчуття ізольованості, що може призвести до депресії та тривоги.
Без фізичної присутності колег і структури офісного середовища деякі люди можуть відчувати труднощі з самомотивацією і тайм-менеджментом.
Невербальні сигнали та спонтанні взаємодії суттєво втрачаються у віддаленому середовищі, що потенційно може призвести до непорозумінь та відчуття, що людина не в курсі подій.
Які можна в цьому випадку запропонувати стратегії самоконтролю для подолання труднощів і стресу:

Встановіть послідовний розпорядок дня, включаючи регулярні робочі години та перерви. Встановлення чітких меж між роботою та особистим життям має вирішальне значення для запобігання вигоранню.
Регулярні фізичні вправи можуть значно зменшити стрес і покращити психічне здоров’я. Зараз пропонується дуже багато групових онлайн занять. Навіть короткі перерви для розтяжки або швидкої прогулянки можуть мати значення.
Докладайте зусиль для підтримки соціальних зв’язків, як професійних, так і особистих. Віртуальні перерви на каву або командні зустрічі можуть допомогти пом’якшити відчуття ізоляції.
Такі практики, як медитація, вправи на глибоке дихання та йога, можуть допомогти впоратися зі стресом і покращити концентрацію уваги.
Любов Рудницька, гештальт-терапевтка, автор курсу “Підліток. Інструкція з виживання для батьків”

Віддалена робота – це відносно нове явище у сучасному світі. З одного боку, ми отримали переваги, але з іншого це певний експеримент для ментального здоров’я працівників. Серед плюсів гнучкий графік роботи, можливість балансувати між особистим життям та роботою, відсутність необхідності витрачати час на пересування по місту, можливість пристосувати робоче середовище до власних потреб, а також можливість полежати під теплою ковдрою вранці подовше. Проте навіть у плюсах є свої виклики.

По-перше, як правильно знайти той самий баланс між родиною та роботою. По-друге, віддалена робота приводить до відчуття соціальної ізоляції. Це впливає на стан працівника. До того ж, віддалена робота – це такий спосіб перевірити свою особистість на психологічну рівновагу, а також на самоорганізацію. На мою думку, хоча саме поняття віддаленої роботи передбачає певну свободу, без дисципліни ніяк. Потрібно організуватись, визначити робочі часи та рамки власної продуктивності, адже емоційно вигоріти дуже легко. Плюс треба докласти зусиль для збереження соціальних зв’язків, наприклад телефонувати колегам в Zoom. Компанії можуть сприяти емоційному добробуту віддалених працівників шляхом організації віддалених тимбілдингів (Zoom, Skype), можна навіть проводити таким чином костюмовані вечірки. Covid-19 сприяв культурі віддалених корпоративів і ми можемо використовувати зараз ці здобутки.

Шукайте хобі, проводьте час з цікавими людьми, розширюйте коло знайомств. Зараз популярно проводити тематичні зустрічі, які легко знайти за допомогою соцмереж. Пам’ятайте, що у кожного своє відчуття реальності, комусь віддалена робота дає лише плюси, і це добре, а комусь потрібен світ, комунікації, і це також добре! Ми різні, але ми самі в змозі створити світ, який нам потрібен!

Марія Муха, психологиня медичної лабораторії “Ескулаб”

Робота з дому дозволяє гармонізувати робоче та особисте життя. Але якщо людина не адаптована до такого формату, дистанційна робота може призвести до відчуття соціальної ізоляції. Якщо у працівника відсутня самоорганізація, без налаштованого робочого графіку працівники можуть зіштовхнутись з нерегулярними перервами, втратою продуктивного часу, порушеннями сну та біоритмів. На допомогу прийдуть чітке планування, постановка задач та системний зворотний зв’язок від керівника.

Через відсутність чіткого розмежування робочого та особистого простору може виникнути перепрацювання, що надалі може спровокувати ефект вигорання. Не всі працівники можуть мати доступ до надійного Інтернету або ефективних засобів комунікації, це може стати перешкодою у спілкуванні з колегами та керівництвом. Також не всі мають фізичну можливість створити комфортне та окреме робоче місце вдома, що може негативно вплинути на їхню продуктивність, комфортний психологічний стан та стосунки з родиною. Разом з тим слід розуміти, що віддалена робота буде однією з переваг у виборі формату співпраці, тож компаніям доведеться йти на зміни звичних процесів. Для уникнення стресу та перебудови бізнес-процесів може бути запропонований плавний перехід, який можна забезпечити гібридним форматом роботи.

Олександра Шевченко, психолог-коуч

Якщо ви вже працюєте віддалено або плануєте в майбутньому, я підготувала для вас ряд важливих критеріїв, які допоможуть оптимізувати процес роботи та компенсувати дефіцит спілкування. Саме ці прості рекомендації здатні не тільки підтримати ментальне здоров’я людини, а й покращити його:

Кожні 1,5-2 години праці робіть перерву на 2-5 хвилин для суглобової розминки, динамічних вправ; поприсідайте або зробіть стрибки на місці. Ви можете чергувати комплекс вправ для різноманітності. Це покращить стан Вашої лімфосистеми, активізує приплив крові до ніг, допоможе розслабити напружені від сидіння зони тіла та подарує дофамін – гормон радості.
Зробіть Ваше робоче місце максимально комфортним і ресурсним саме для Вас: не закривайте вікно, дозвольте сонячним променям проникати до Вас протягом дня. Провітрюйте своє приміщення кілька разів на день, свіже повітря надасть Вам бадьорості та сил. Якщо ви почуваєте себе самотнім або сумним, розмістіть поруч з робочим місцем фотографії родини, друзів; фотографії, де саме ви щасливі та посміхаєтесь. Посмішка викликає відповідну реакцію нейронних зв’язків і від одного лише спостереження за щасливою людиною ми починаємо неусвідомлено наслідувати її. Аромаолії – інструмент, який допомагає додати необхідний компонент для гармонізації вашого емоційного стану: цитрус підвищує концентрацію; лаванда дарує спокій; евкаліпт – розслаблення і т. д. Обирайте натуральні олії відповідно до Вашого стану і настрою.
Прогулянка. Не дарма всі передові експерти здоров’я рекомендують кожній людині в день проходити близько 10000 кроків. У сучасному світі це не завжди вдається зробити. Проте, маючи роботу онлайн, слід приділяти не менш як годину часу на прогулянку. Під час прогулянки людина вбирає ультрафіолетові промені сонця, що сприятливо впливає на наше психологічне та фізичне становище. Сучасні дослідження показують, що на чолі фізичного здоров’я стоїть вітамін D3, який ми споживаємо з сонячних променів. Перебуваючи на вулиці і сприймаючи різноманіття природи, подій, людей, наша психіка припиняє бути зацикленою на роботі, внутрішніх питаннях та дилемах; взаємодія з простором на свіжому повітрі дозволяє збагатитися емоційними ресурсами.
Відчути причетність до цього світу. Такий підхід дозволить вам не відчувати глибокої самотності й розуміти, що ви є частиною великого світу. І ви не одні. Бути зацикленим на роботі, проблемі, не розв’язаному питанні – це стрес для психіки, виділення адреналіну в тілі та блокування здорових процесів в організмі. Дозволяйте собі відволіктися від роботи, накопичених справ і наповнюйтесь новими враженнями.
Якщо у вас є можливість проводити вечори в колі людей за обідом: запрошувати до себе в гості або ходити в гості до сусідів, друзів, близьких, робіть це часто.Здорове людське спілкування здатне не лише підтримати ментальне здоров’я, але й збагатити його яскравими кольорами радості та щастя життя.

Тернопільська облрада б’є рекорди з хабарництва: затримали голову бюджетної комісії з орбіти нардепа Люшняка

24 березня у Тернополі відбудеться благодійний ярмарок