З кожним роком споживачам все важче розібратись у якості фруктів та ягід, адже купити їх можна у магазині будь-якої пори року не залежно від сезону їх дозрівання.
Але для цього агропідприємствам доводиться використовувати органічні добрива. Чи безпечно це для здоров’я людини та як вибрати смачну ягоду розповіли експерти в студії Громадського телебачення.
– При покупці кавуна придивіться до нього уважніше, він має бути цілим. Кірка має бути твердою, без тріщин і вм’ятин. Якщо кавун стиглий, ви не зможете відколоти кірку нігтем. Якщо ж кірка коричнева і волога — кавун переріс. Якщо пахне травою – кавун ще не достиг.
– Якщо постукати по кавуну – звук має бути глухим як барабан.
– Розмір ягоди – має значення. Варто обирати кавун середніх розмірів, чим більший розмір – тим більше кавун містить шкідливих речовин.
– Не дозволяйте продавцям робити на ягоді надрізи. Розрізаний кавун швидше псується на сонці під впливом мікроорганізмів та бактерій, що потрапили з ножа. Також, в жодному разі не можна купувати кавун половинками.
– Слід пам’ятати, що не варто купувати кавуни біля трас або близько дороги. Краще вибирати ягоду на спеціально облаштованих торгівельних площадках чи у магазинах. У продавців мають бути сертифікати від виробників та місцевих ветеринарних установ.
І головна порада – обирайте кавуни вирощені в Україні. Вітчизняні ягоди дозрівають у другій половині серпня – вересні.
Окрім того, що кавун смачний, він ще й корисний – містить вітаміни С та групи В, а також калій, магній, фосфор, мідь, залізо і цинк. А ще він майже на 90% складається з води тому допоможе вгамувати спрагу у спекотну пору.
Користуючись порадами наших експертів ви зможете обрати ідеальну ягоду до вашого столу: солодку, стиглу і корисну.