Чому борщ можна називати за прізвищем Прем’єр-міністрів? А тому, що саме від них залежить ціна на продукти з яких готується борщ. І хоча голова попереднього Уряду пішов, але саме від Володимира Гройсмана залежала кількість борщу, який собі могли дозволити на обід українці на заробітну плату або пенсію.
А підсумки такі, що за рік пісний борщ подорожчав на 22%, а м’ясний – на 9%. У той же час середня зарплата в країні, за даними статистики, зросла на 18%, піднявшись із 9141 грн, у червні минулого року, до 10 783 грн, у червні 2019. Мінімальна оплата праці зросла на 12%, із 3723 грн до 4173 грн. Переважна кількість пенсіонерів, а саме ті, хто вийшов на заслужений відпочинок за віком, стали отримувати за рік на 17% більше. На 1 липня 2018 року це було в середньому 2579грн на місяць, а на 1 липня цього року – 3009грн.
Ми взяли найпростіший рецепт борщу: свинина – 600гр, картопля та буряк – по 500гр, капуста – 300гр, морква та цибуля – по 200гр, вода – 3л, лавровий лист, сіль, чорний перець – за смаком, сметана 15%– 200гр, головка часнику – 50г.
А пісний борщ ми готували та рахували за таким же рецептом, але без м’яса та сметани. Починаємо приготування цієї смачної страви за середніми цінами статистики по Україні станом на липень 2018 і 2019 років.
За 600гр свинини в липні минулого року ми платили – 68,6 грн, а в липні цього – 71,8грн. Зростання за рік всього на 5%.
Півкілограма картоплі в 2018 році обходилося в 4грн, а за рік – 7,6грн. Картопля підстрибнула аж на 90%.
За півкіло буряку правили в липні минулого року – 5,2грн, а в 2019р – 5,7грн. Ціна зросла на 10%.
300гр капусти минулого року продавалися в середньому за 2,4грн, а в цьому – 2,7грн, або на 12% дорожче.
Морква, 200гр. У 2018 році 200 грам коштували 5,2грн, у 2019 році – 3,3грн. Купуємо на 36% дешевше.
Цибуля, 200гр. 2018р – 1,4грн, 2019р – 2,4грн. Зростання за рік відбулось на 71%.
За 200гр сметани треба було віддати рік тому 10,4грн, а зараз – 11,7грн. За рік вартість підвищилася на 12%.
Трошки часнику до борщу в липні минулого року обходилося в 1,9грн, у липні цього року – 2,9грн. А це +53% до минулорічної ціни.
Оскільки багато хто собі не може дозволити купувати м’ясо, то останній рік був не найкращий для любителів найвідомішої національної страви. Багато хто став вегетаріанцями по неволі, а зараз навіть пісний борщ не по кишені.
За рік вартість вегетаріанського борщу зросла на 22%, або на 4,5грн. Ця страва на липень 2019 року обходиться в 24,6грн, тоді як минулого року коштувала 20,1грн.
За рік вартість борщу з м’ясом зросла на 9%, або на 9грн. Ця страва станом на липень 2019 року обходиться в середньому в 108,1грн, тоді як станом на минулий рік коштувала 99,1грн.
Наприкінці року ми зможемо порахувати борщ імені Олексія Гончарука, оскільки вартість овочів залежить від дій або бездіяльності профільних міністерств. Тому за індексом борщу зможемо надати оцінку економічному блоку Кабінету Міністрів. Смак борщу Гройсмана та Гончарука буде однаковий, звісно якщо не буде гірчити думка, про те, що могли і раніше розібратися з борщем. А відповідні пропозиції до очільника нового Уряду на міністра економічного розвитку наша Асоціація постачальників торгівельних мереж направить вже цього тижня.
Олексій Дорошенко