До Тарутинського степу прибули нові кулани

Поділитися

В рамках довгострокової програми реінтродукції друга група куланів прибула до Тарутинського степу з біосферного заповідника «Асканія-Нова». Перша група тварин, що вже пройшла акліматизацію, щойно була випущена в дику природу. Тварини заповнять важливу екологічну нішу та сприятимуть збагаченню біорізноманіття регіону.


Стадо з 20 куланів, приблизно дві третини з яких є самками, прибуло до заповідного степу, що розкинувся на півдні Одещини на площі у більш ніж 6000 га. Це вже друга група куланів (також відомих як азіатські дикі осли), що прибула в регіон. Перша оселилася тут в вольєрі площею 31 га в травні 2020 року і щойно була випущена в дику природу. Новоприбуле стадо також перебуватиме в акліматизаційному вольєрі, допоки їх не випустять в природу навесні наступного року, коли степ вкриється новою рослинністю.
Тарутинський степ – одна з небагатьох ділянок майже недоторканого степу, що залишилися в Україні та Європі. Обширні трав’янисті рівнини степу є домівкою для багатьох рідкісних видів рослин та тварин. Без втручання людини тут мали б випасатися стада диких травоїдних тварин, таких як кулан, сайгак і олені. На жаль всі ці види зникли зі степу, в основному через полювання.
Прибуття нового стада куланів є частиною довгострокової програми реінтродукції, яка має позитивне наукове обґрунтування. Метою програми є створення у регіоні дельти Дунаю життєздатного вільного стада куланів з 250-300 особин до 2035 року. У рамках бачення більш дикого майбутнього степу тварини заповнять важливу екологічну нішу, збагачуючи біорізноманіття, знижуючи ризик пожеж та підсилюючи місцеву економіку шляхом розвитку туризму. Всі кулани, задіяні у програмі, будуть надходити з біосферного заповідника «Асканія-Нова», куди в 1950 році з Туркменістану було привезене невелике стадо цих тварин.
Відстеження
Деякі кулани з першої групи, яку щойно випустили в дику природу, були помічені супутниковими передавачами, що дозволяє екологам відстежувати їх місцезнаходження та в подальшому моніторити та аналізувати їхню поведінку. Хоча полювання у Тарутинському степу заборонене, передавачі дозволять рейнджерам, які були відібрані з місцевої громади, пом’якшувати будь-які потенційні загрози для тварин.
«Це перша спроба реінтродукції кулану в степу, на відкритих територіях, — пояснює виконавчий директор Rewilding Ukraine Михайло Нестеренко. — Тож ми не знаємо точно, як далеко подорожуватимуть тварини, досліджуючи свій новий дім. Якщо вони зайдуть занадто далеко, нам доведеться їх повернути. Ми з нетерпінням чекаємо їх позитивного впливу на екосистему».
Більша картина
Усі випуски куланів здійснюються командою Rewilding Ukraine та біосферним заповідником «Асканія-Нова» за підтримки Бородінської територіальної громади Болградського району Одеської області та Центру етнографічного, сільського зеленого туризму та сімейного відпочинку «Фрумушика-Нова». Вони є частиною великої роботи з відновлення природи у дельті Дунаю, яка розпочалася на початку 2019 року за фінансування Програми «Ландшафти під загрозою». Частина активностей у Тарутинському степу реалізується в партнерстві з комплементарним проектом «Підвищення конкурентоспроможності сільських периферійних громад півдня Одеської області шляхом диверсифікації їх економіки».
Окрім куланів, команда Rewilding Ukraine повертає до Тарутинського степу степового бабака та європейську лань. Це також допоможе відновити місцеві харчові ланцюги та урізноманітнити природний випас. Місцеві жителі теж мають отримувати користь від ревайлдингу Тарутинського степу, тож команда співпрацює з громадами регіону та місцевим бізнесом з метою розвитку екологічного туризму.

Xом’яки дуже люблять міцний алкоголь і майже не п’яніють

Найвідоміший скрипаль України Олександр Божик запрошує на свої концерти у Тернополі