Спротив громадян України в окупованому Криму

Поділитися

Кожного дня, попри порушення утиски, наші співгромадяни відважно продовжують чинити невтомний опір російській окупації Криму, демонструють незламність, віру в деокупацію та в Україну.

Продовжуємо інформувати вас про суспільні настрої серед жителів Криму та про людей, які руйнують наративи російської пропаганди про спокій на захоплених територіях, в нашій постійній рубриці #рух_спротиву.

Мешканець Севастополя перебуваючи вдома, де були відчинені вікна, слухав так звану “заборонену” композицію, а також нібито вигукував “націоналістичні гасла”. За даними кримських телеграм-каналів, чоловіка переслідують за прослуховування композиції “Ой у лузі червона калина”. Окупанти затримали чоловіка, йому загрожує незаконний “адміністративний арешт” до 15 діб.
Мешканець Сімферопольського району використовував для окупаційного “паспорту” обкладинку з гербом України. Окупанти затримали чоловіка і змусили його дружину спалити обкладинку.
Мешканець села Вишневе Білогірського району підтримував Україну та чекав на ЗСУ. Окупанти затримали чоловіка, незаконним рішенням “суду” його відправлено до ізолятора тимчасового тримання і призначено штраф.
Активісти руху спротиву “АТЕШ” розвідали військові об’єкти в Севастополі, зокрема ЗРК С-300, повідомили про масштабне укріплення окупантами оборони Керченського мосту, а також провели агітаційну кампанію на півострові з закликом повідомляти координати розташування ППО окупантів.
Активісти руху “Жовта Стрічка” продовжують чинити спротив окупантам в Криму, знищують примірники пропагандистських матеріалів та поширюють патріотичну символіку в окупованих містах на півострові, зокрема в Сімферополі та Севастополі. Так, в Сімферополі за останні дні активісти розповсюдили понад 150 стрічок і 100 листівок, та повідомили про приєднання до руху на півострові ще 15 активістів.
Активісти “Кримських бойових чайок” продовжують викривати особисті дані колаборантів та російських військових злочинців в окупованому Криму.
Рух спротиву “Зла Мавка” продовжує вести свої щоденники, поширювати щотижневик, де розкриваються злочини окупантів, а також поширювати свою символіку, зокрема у місті Керч.
Про посилення спротиву свідчать і нові незаконні адміністративні провадження в окупаційних судах Криму за статтею про так звану “дискредитацію зс рф”. Станом на 23 липня 2024 року зафіксовано 913 випадків надходження матеріалів складених за ст. 20.3.3 Кодексу про адміністративні правопорушення російської федерації до т.зв. «судів» на території тимчасово окупованого Криму та інших “компетентних” органів. З них у 811 випадках було винесено постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу або приєднано до іншої справи за іншою статтею та винесено сукупне рішення. У 18 випадках розгляд матеріалів продовжується.

За ознакою статі 337 (42%) постанов винесено щодо жінок, та 473 (58%) – щодо чоловіків. Загалом сукупний розмір застосованих штрафів вже складає щонайменше 26,4 млн російських рублів.

Дякуємо кожному та кожній за виявлену сміливість та чітку громадянську позицію. Крим – це Україна, і ми боремося разом, щоб якнайшвидше повернути Кримський півострів під контроль України, а нашим громадянам з тимчасово окупованих територій – відчуття безпеки.

Слава Україні!

Угода зі слідством чи відкуп? Про що насправді законопроєкт 11340

Українські суди скасували 88% штрафів ТЦК