На Тернопіллі створено 225 гектарів нових лісів

Поділитися

1 липня ц.р. відбулося засідання Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства, на порядок денний якого було винесено три основні питання – щодо формування деревостанів при здійсненні рубок догляду в підприємствах управління, про роботу державної лісової охорони з питань збереження лісових ресурсів і профілактики лісопорушень та щодо підсумків роботи в осінньо-зимовий період 2010-2011 років та завдання з підготовки до наступного зимового періоду. На нараді були присутні усі директори державних підприємств лісгоспів Тернопільського облуправління ЛМГ, начальник Ігор Попадинець, заступник начальника Олег Яремко та провідні спеціалісти секторів облуправління.

Начальник Тернопільського облуправління лісомисливського господарства Ігор Попадинець зупинився на тому, що напередодні, 23 червня, відбулася колегія у Києві з начальниками обласних управлінь, де було окреслено ряд завдань щодо діяльності в обласних управліннях лісового та мисливського господарства та в лісгоспах зокрема. Також Ігор Миколайович дав завдання усім директорам держпідприємств лісгоспів першочергово приділити увагу електронному обліку деревини, адже це один із найдієвіших методів боротьби з незаконними рубками.
З першого питання доповідала головний спеціаліст сектору лісового господарства Надія Козацька, яка озвучила показники господарської діяльності лісових господарств за перше півріччя як окремо по кожному державному підприємству, так і зведені показники по області. Нагадаю, що сектор лісового господарства здійснює контроль на проведенням підприємствами робіт із формування та оздоровлення лісів, за дотриманням настанов по рубках догляду за лісом, поліпшення якісного складу лісів, забезпечує виконання плану лісокультурних робіт, вживає заходів щодо закладки та формування лісонасіннєвих ділянок, елітних плантацій.
Як зазначила Надія Ярославівна, за результатами технічного приймання підприємствами облуправління створено лісокультури на площі 527,9 га при плані 500 га, що становить 105,6% до запланованого. З них лісові культури дуба звичайного становлять 399,3 га, що становить 75,6%, у тому числі шляхом посіву створено 88,6 га (22 відсотки від лісокультур дуба звичайного).
Найкраще зі створенням посівом лісових культур у ДП „Тернопільське лісове господарство” – 44 га. Нових лісів створено на площі 225 га (106%), у тому числі на прийнятих землях 210 га (87,5%).
Було наголошено на тому, що не всі підприємства справно попрацювали за перше півріччя. Особливо це стосується ДП «Бучацьке лісове господарство». Тому новому керівникові Руслану Прокіпчуку було дано завдання приділити особливу увагу відновленню лісів у лісгоспі та догляду за лісовими культурами.
Захисні лісопосадки створювали в основному сосною звичайною -74%.
Під природне поновлення залишено 66,6 га із них породи бука – 29,8 га, дуба звичайного – 19,6 га, ясена звичайного – 5 га та явору – 3 га. У цілому всі площі залишені по цінних породах. За результатами технічного приймання відновлення і розведення лісу проведено з оцінкою „добре” на площі 546,7 га, що у відсотковому еквіваленті становить 71%.
Доповнення лісових культур здійснено на площі 841 га при площі645 га, що становить 130 відсотків до запланованого, доповнення лісових посадок проведено на площі 450 га при площі 390 га (115% до плану).
Найкращий показник із доповнення лісокультур у ДП „Чортківське лісове господарство”, яке виконало план на 240 відсотків та ДП „Бережанське лісове господарство” – на 238%. Ці підприємства в цілому вивели Тернопільське обласне управління ЛМГ на перевиконання завдання з доповнення лісокультур.

У Копичинцях відкрили рекреаційний відпочинковий центр

У Тернопільсько-Зборівській єпархії вшанували пам’ять покійного владики Михаїла Сабриги