119 метрів “теплого тротуару” за 240 тисяч працюватимуть лише при температурі від +4 до -4

Поділитися

У Тернополі незабаром розпочнуть підігрівати тротуари. Новинку вже монтують біля Центрального універмагу. Ігор Скалецький, виконроб (показує): «Це – пінополістирол, який призначений для теплоізоляції. Поверх нього по технології засипаємо шар піску і після цього вкладаємо нагрівальний кабель. Це – звичайна сітка будівельна, яка використана для полегшення монтажу, щоб усе на об’єкті відбувалося швидше. Сам нагрівальний елемент – у формі нагрівального кабелю».

Підігріті тротуари будуть автоматично вмикатися та вимикатися. Для цього встановлять спеціальні датчики, які регулюватимуть температуру та визначатимуть вологість. Тепла бруківка працюватиме лише при температурі від +4 до -4. У мороз та снігопад система буде вимкнена.

 

Ігор Скалецький, виконроб: «Усе залежить від погодних умов – від опадів і температури. Якщо буде постійно -10, ну – немає змісту тримати систему. Тобто вона не призначена для того, щоб топити сніг».

 

Також для підігрітих тротуарів встановлять лічильник. Це буде такий собі «щит керування», за допомогою якого все й регулюватиметься.

 

Ігор Скалецький, виконроб: «Через дорогу буде змонтований щит керування, де буде стояти вся автоматика – усі пристрої захисного відключення – і де буде стояти лічильник».

 

Міський голова Сергій Надал каже, що підігріті тротуари не завдадуть особливої фінансової шкоди Тернополю та його мешканцям.

 

Сергій Надал, міський голова: «Насправді це не є занадто затратним, оскільки є не потужним. Його потужність відповідає звичайному акумулятору, який може працювати від зарядки, навіть від автомобільного заряду».

 

Фахівці переконують, що підігріті тротуари можуть «прослужити» близько 30 років, та гарантію дають лише на 10. Загалом на таке задоволення влада виділила з міського бюджету біля 250 мінімальних зарплат. Ідею теплого асфальту деякі депутати та політики називають нелогічною.

 

Петро Гринчишин, депутат міськради: «Виборці мають вирішувати – дозволяти вони теплі тротуари, чи вони хочуть ремонту доріг, дахів. Поїдьте в мікрорайон «Кутківці» чи на «Східний» масив, де взагалі немає доріг. Я думаю, що гроші можна було використати ефективніше».

 

Тарас Юрик, депутат міськради: «Це – піар чи самопіар тієї роботи, яка можливо не настільки потрібна для громади на сьогоднішній день. Про підігрів тротуарів, я думаю, наступного місяця найбільше будуть говорити».

 

Загалом біля Центрального універмагу підігріють 119 метрів тротуару. А інші місця, де вмонтують це недешеве задоволення, міська рада наразі не афішує.

 

ІНТБ

У Тернополі презентували книгу про Славу Стецько

Як у Бережанах “воюють” за будівлю колишнього готелю