У педагогічному університеті відбудеться вечір, присвячений композитору Ігорю Проню

Поділитися

musicШановні тернополяни! Запрошуюємо вас на вечір, присвячений диригенту, композитору, педагогу, громадському діячу Ігорю Проню (1942-1984 рр.). Захід відбудеться 7 квітня о 16.00 в актовій залі ТНПУ за участю двох хорів, квартету “Акорд”, квартету бандуристів музичного училища імені С.Крушельницької, лауреата багатьох конкурсів з гри на бандурі Софії Тихої.
Ви почуєте якісні записи голосу Ігоря Проня в квартеті “Кремінь”, який він створив та багато іншого. Захід відвідають М.Шамлі, І.Левенець,Є.Гунько.

Біографічна довідка
Ігор Іванович Пронь народився в с. Старе Село, Любачівського р-ну. Ряшівської обл. (територія Польщі) – диригент, композитор, педагог, громадський діяч. Під час операції “Вісла” сім’я Пронів була депортована на Україну в с. Михальче, Городенківського р-ну, Івано-Франківської обл. Тут він здобув загальну освіту. Першим вчителем музики Ігоря Проня був його рідний дядько Іван Напора. У 1962 році закінчив Львівське музично-педагогічне училище, а згодом диригентський відділ консерваторії. Працював у Бродівському та Кременецькому педагогічних училищах, Шумській музичній школі, Кременецькому РБК, Тернопільському педагогічному інституті.

За час своєї педагогічної діяльності Ігор Пронь заснував та дав дорогу у світ низці мистецьких колективів. Серед них: чоловічий вокальний квартет “Кремінь” та фольклорний ансамбль “Гуслярі” при Кременецькому РБК, хор медичних працівників при Кременецькій міській лікарні. За період творчої діяльності працював художнім керівником і диригентом хору Львівської політехніки та Тернопільського педагогічного інституту.

В його доробку низка творів на слова І. Блажкевич, Б. Демківа, Д. Павличка. Він є автором обробок народних пісень та аранжувань, сифонічно-хорових творів, творів для хору та оркестру народних інструментів.

У Тернопільській міській раді намагаються маніпулювати громадською думкою (фото)

У Тернопільській області СБУ викрито посадовців, які перешкоджали реалізації мобілізаційного плану