Перша сесія Тернопільської міської ради: Надал повністю керує “цирком”

Поділитися

Сьогодні у Тернополі відбулась перша сесія новообраної міської ради. І хоч напередодні засідання представники опозиції говорили, що “дадуть жару” Сергію Надалу, насправді все виявилось значно простіше. Як Надал виграв вибори з колосальною перевагою, так він, на жаль, продемонстрував, що у сесійній залі йому не має конкурентів. Але розповімо за порядком.

О 9 ранку під міською радою мерзли та мокли 5 переодягнутих міліціонерів і представників служби безпеки. Вони відверто скучали. Під мерію так і не прийшли “бойовики”, як прогнозував один із дописувачів “Про все”.

Першим до сесійної зали о 9 годині 20 хвилин завітав один із шести повторно обраних депутатів – свободівець Іван Сороколіт.

Того дня він ще відзначиться тим, що першим виступить з трибуни, продемонструвавши “плач Ярославни на валу”

Його однопартієць Ігор Турський лише сумно заглядатиме депутатам в очі: “невже Шумада?”- читалось у його очах. Доля секретаря ради була вирішена ще задовго до нинішнього засідання: коли Роман Заставний висунув Ігоря Вонса кандидатом в мери, стала очевидна змова надалівської частини “Свободи” і Блоку Петра Порошенка.

За пів години до старту, до зали зайшли лідер “Громадянської позиції” Петро Ландяк і “Народного контролю” Володимир Бліхар. Перший був у хорошу настрої, жартував з пресою, а другому “на вуха сів” колєга-депутат Болєщук -молодший. Лідер “Самопомочі” Андрій Грицишин, зайшовши до зали, випромінював якусь пригніченість і прогнозовану поразку. Так воно й згодом сталося. “Самопоміч” у міській раді виглядала імпотентною.

“Королевою балу” відчувала себе свободівка Марія Баб’юк.

Без депутататського досвіду бютівці виглядали переляканими курчатами.

Працівники-орговики сяяли, ніби в них праздник.

За 15 хвилин до сесії зала рапово опустіла. Всі учасники перемістились в кулуари. Лише “радикали” Півторак і Яциковська йорзались в кріслах, видаючи своє нетерпіння до початку засідання.

О 10 годині  зала заповнилась  депутатами,  журналістами,  громадськими діячами,  священниками. Хоч депутатів стало на третину менше, проте приміщення перетворилась на бочку з оселедцями, де поворохнутися було складно. Добре, що для ЗМІ оргвідділ з прес-службою створили пристойні умови праці за столами.

Коли до зали зайшли скомпрометовані владики Василь Семенюк (УГКЦ), Нестор (Українська православна церква Київського патріархату) перелякані депутати встали і не знали, що їм робити. затягнулася непристойна пауза. Новообраний мер Сергій Надал не зважав на “стадо”, яке загнали у стійло і демонстрував, що там їхнє місце. Депутати не шуміли, а чемно очікували на “організаційні моменти”.

Через півтори хвилини мовчанки, слово взяв голова Тернопільської міської виборчої комісії Віктор Дрозда. Він оголосив, що головою Тернопільської міської ради обрано Сергія Надала. Депутати взяли інформацію до відома. За визнання повноважень новообраних 42 депутатів проголосували лише 40. Як згодом розповів мер на брифінгу, на першу сесію включили десятисекундний відлік, хоч раніше було достатньо 5 секунд.

Занервував після голосування й Віктор Дрозда, який побачив на табло, що проголосувало 43 осіб.

-Як це?- запитав він вголос. Обирали 42 депутатів, а голосує 43.

Голові ТВК пояснили, що право голосу має ще мер Сергій Надал.

Отримавши букет квітів за свою роботу, голова ТВК покинув трибуну. Не зловживаючи часом, почали “правити” владики традиційних церков. Василій Семенюк набажав Сергію Надалу мудрості Соломона. “Гальорка” в залі піджартовувала, що кому бракує, то й і те бажає. Філаретівський Нестор пригадав усім, що вся влада – від Бога. Коротко тримали слово представник православних автокефалістів та євангеліських церков.

До подарованої православної ікони Надалу на першу каденцію, додалась Покрова Божої Матері від греко-католиків.

Коли урочистості закінчились,  Сергій Надал довго не розгойдувався, а відразу взяв “бика за роки”: створив лічильну комісію з представників коаліції, яка склалась у міській раді. 28 голосів за свободівця Володимира Стаюру, бютівця Артимовича та порошенківця Смакоуза відразу продемонстрували, що мер має більшість голосів і проведе усі необхідні йому питання. На “підтанцьовках” у мера ще троє радикалів Ляшка. До більшості зайшли 7 порошенківців, 4 бютівці та 13 свободівців. Разом з карткою мера це 28 голосів (для прийняття рішення треба 22 раби).

Опозицію Надалу поки склали представники “Самопомочі” – 7 депутатів, 4 – “Народного котролю” і 4 – “Громадянської позиції”. Разом 15 голосів.

Сумно, що опозиція беззубо програла боротьбу за секретаря та заступників міського голови, не задавши останнім ЖОДНОГО питання. Можливо, це лише гра в “опозиційність”? З досвідом Ландяка, з капіталами Бліхаря і популярністю ” Самопомочі” можна було організувати такий перфоменс, що кандидати в заступники самі б відмовились від своїх посад.

Файно розворушити чиновницьке болото завжди добре для громади.

Для тернополян, які слідкують за перипетіями навколо Тернопільської міської ради, виглядало дивним, що Надал висуне Шумаду на секретаря. У 2010 році він грозився команді свого попередника Романа Заставного влаштувати перевірки в правоохоронців. Найбільше критики тоді зазнавав Віктор Шумада, який очолював адміністративно-технічну інспекцію.

Проте, обіцянки Надала залишились тоді лише пустими словами, а теперішня коаліція із рабами-порошенківцями нардепа з “Народного фронту” Романа Заставного дозволять Сергію Віталійовичу впевнено контролювати міську раду і цього скликання. У червні 2011 року Надал вважав Заставного і “компашку шумад” просто злодіями.

За заступника голови Тернопільської облдержадміністрації Віктора Шумаду на посаду секретаря проголосували у “таємному режимі”. Таємним це голосування можна назвати умовно. Куди виходили з бюлетнями депутати – невідомо. За чутками – фотографувати своє волевиявлення. Довершив цю комедію з обрання свободівець Стаюра, який почав проштамповувати видані бюлетні просто перед ошалілими депутатами. Пробував якось вплинути під час голосування на контрольованість процесу і не можливість сфальшувати Володимир Бліхар. Але це вже було надто пізно…

Не сталося великих сюрпризів із командою заступників: Леонід Бицюра, Вікторія Остапчук, Владислав Стемковський, Іван Хімейчук – старі кадри. Правда, Бицюра встиг “попрацювати” на ремонтах доріг Юлика в облдержаміністрації. Губернатор Сиротюк був щасливий “від пластелінових ремонтів доріг”, в.о. голови ОДА Крисак – критикував Бицюру, а Барна його просто вигнав з роботи. Ні до міської, до до обласної ради Бицюра не потрапив. Призначення заступником мера могло відбутися як за квотою спецслужб, так і “спонсорів-ригів”. Від Заставного Надалу перепав Володимир Дідич. Певно, ще щось в комунальній власності “пригледів” собі Роман Йосипович.

Із нових призначень поки що найбільше радіють у редакції “Тернополя вечірнього”. Не буде вже дурнуватих ідей від Ігоря Турського, який добив тираж вечірки до 600 екземлярів. Можливо, опозиція спроможеться, щоб там працював нормальний редактор, а не за симпатією…

Віктор Шумада відзначився після голосуванням пустопорожнім піаром партійного боса – Гройсмана.

Взув Надал опозиційних депутатів і при поділі комісій. Спочатку “прокатали” Петра Ландяка на посаду голови житлово-комунальної комісії, яку віддали багатостраждальному свободівцю Сорокаліту. Потім запропонував “Самопомочі” очолити знакову комісію – з питань містобудування. Переляканий Андрій Грицишин почав блеяти, що вони хочуть Олега Нитку на комісію з питань освіти. Від містобудівної комісії відмовились. Надал лише посміявся із колишніх прислужників, які збунтувалась. Тепер мер протягом всієї каденції матиме аргумент, щоб закривати писок “Самопомочі”.

Здивувало у переліку комісій непрофесійний, а партійний підхід до записаних туди депутатів. Журналістів найбільше подивувала присутність акторки з “Народного контролю” Вікторії Шараськіної у містобудівній комісії. Чи що тямить нібито радилка Оксана Яциковська у фінансах і бюджеті? Вона ж завалила і “Радіо Тернопіль”, і газету “Місто”. Для чого бютівці записали авторитетного освітянина Петра Поворозника у комісію з питань економіки, промисловості, транспорту і зв’язку? Ігорю Турському дали “відступного” – посаду голови комісії з питань бюджету і фінансів. А ось єдиний, у кого професійна діяльність і досвід збіглися з призначенням керівником комісії – Михайло Ібрагімов. Він “заправлятиме” економікою, промисловістю, транспортом, зв’язком, контролем за використання комунального майна, зовнішніми зв’язками, підприємницькою діяльностю, захистом прав споживачів та туризмом.

Детальніше ми ще проаналізуємо комісії, коли вони сформуються остаточно.

Найбільш комічним моментом сесії стало вітання Сергія Надала бютівця Андрія Артимовича (лікар з пологового очолив постійну комісію міської ради з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі). Напередодні в пана Андрія було день народження. За традицією, яка склалась у міськраді, Надал привітав депутата. Замість квітів вручив ювілейну монету.

“От бютівцям і вручили їхні 30 юдиних срібняків”,- прокоментували журналісти між собою союз тимошенківців з порошенківцями…

А скільки ще нас очікує зрад, підступів і провокацій…

Наступного разу “цирк” засідатиме у міській раді 24 листопада.










Конкурс “До чистих джерел” стартував в Україні

У “Правому Секторі” розкол: Ярош відмовився бути “весільним генералом”