Як УНП відзначила День Соборності України: у Тернополі не спромоглися

Поділитися

 

22 січня, обласна організація Української народної партії організувала і провела урочистий мітинг з нагоди 92-ї річниці Соборності України, аби закликати до єднання та консолідації демократичних сил регіону.

О 10 годині активісти Луганської УНП разом з представниками національно-демократичних партій і громадських організацій зібралися біля пам’ятника Тарасу ШЕВЧЕНКУ з державними і партійними прапорами.

«Слово «соборність» означає «єдність», на яку чекає і конче потребує наше суспільство», − сказав голова обласної УНП Валентин ТКАЛИЧ, відкриваючи мітинг, додавши, що „саме тому бажаю усім, перш за все, єдності”.

Він наголосив, що «в історії нашого народу є події, які мають надзвичайне значення, які не втратили своєї актуальності і по сьогоднішній день. Це проголошення Соборності України 22 січня 1919 року, коли віками розірваний український народ визволився з неволі і возз’єднався на своїй землі в єдиній Українській державі». На імпровізовану сцену виходили лідери партій та організацій національно-демократичного спектру, які закликали до єднання демократичних сил і боротьби з нинішньою владою.

По закінченню мітингу представник УНП запропонував учасникам утворити «живий ланцюг» уздовж центральної вулиці міста, тримаючи в руках Державний прапор України. Так, у найсхіднішому обласному центрі України уздовж центральної вулиці міста − Совєтської − було розгорнуто п’ятдесятиметровий Державний прапор України.

„Мешканці Луганська були вражені і приємно здивовані, коли побачили у цей морозний сонячний день величезний Державний прапор України та почули українських пісень”, − розповіли представники УНП

Завершилися урочисті заходи в Українсько-канадському центрі «Відродження», де луганців привітали дитячі колективи середніх шкіл міста з сонячним моментом нашої історії − Днем Соборності України.

Лариса АБОЛОНЧИКОВА, Луганськ

 

КРИМ. День Соборності України в Сімферополі. Фото

22 січня в Сімферополі в День Соборності України за участю близько 200 представників патріотичних партій Криму біля пам’ятника Т. Г. Шевченку відбувся урочистий мітинг та покладання квітів.

«В той час, коли нинішня влада намагається позбавити націю наших героїв, знищити українську мову, нав’язала нам російського окупанта, задає національні інтереси ми маємо об’єднатися і не допустити нищення української держави», − заявив голова Кримської організації Української Народної партії Олег ФОМУШКІН.

Прес-служба Кримської організації УНП

 

ДНІПРОПЕТРОВСЬК. УНП відзначила День Злуки, виставивши низку вимог до влади

У Дніпропетровську на місці поховання воїнів армії УНР 1918-1919 рр. (на Жовтневій площі) відбувся молебень за Україну та мітинг, присвячений святу Соборності. Учасники прийняли підготовлену Українською народною партією резолюцію та засудили дії влади. Вони висунули вимоги щодо відставки Кабміну через те, що жодна з передвиборних обіцянок Партії регіонів не виконана. У резолюції також міститься вимога щодо «припинення терору з боку влади і зупинення русифікації місцевих органів влади».

Під час мітингу єпископ Дніпропетровський та Павлоградський Симеон освятив хрест, встановлений на місці однієї з братніх могил героїв. А голова Дніпропетровської обласної організації УНП Анатолій СОКОРИНСЬКИЙ оприлюднив вимогу партії до міської влади «дати дозвіл встановити на місці поховання героїв боротьби за незалежність пам’ятний знак».

Костянтин КОГТЯНЦ, Дніпропетровськ

 

ЗАКАРПАТТЯ. До  Дня Соборності УНП поклала квіти до пам’ятника КОБЗАРЕВІ

У День Соборності України представники Закарпатської обласної організації Української народної партії зібрались аби покласти квіти до пам’ятника Кобзареві. Виконавши державний гімн України, заспівавши народних і сучасних українських пісень, патріотично налаштовані ужгородці зачитали звернення Закарпатських обласних організацій політичних партій та громадських організацій краю, в які увійшли й представники Закарпатської УНП, до лідерів політичних партій України демократичного спрямування, яке прийняли під час народного віче.

Відтак, у зверненні керівники політичних партій та громадських організацій краю та представники громадськості наголошують, що «вбачають загрозу формування в Україні нинішніми очільниками країни тоталітарної та антиукраїнської за суттю держави, заявляють свій протест політиці репресій, утвердженню тоталітаризму, деукраїнізації України, знедолення більшості населення та спробам сепаратизації Закарпаття. Закликають і вимагають від лідерів демократичних політичних сил України:

  1. залишити особисті образи та амбіції у минулому і спільно виступити на захист демократичних та національних цінностей;
  2. провести спільну прес-конференцію із запрошенням на неї керівників закордонних дипломатичних місій та журналістів, на якій чітко заявити про свою позицію щодо здійснення сьогоднішньою владою політичних репресій та антинародної політики;
  3. продовжити інтенсивну роз’яснювальну роботу серед громадян України щодо здійснення теперішньою владою Януковича-Азарова так званих реформ, які призводять до погіршення соціально-економічного стану простих українців і збагачення олігархів.

«Наразі, ми бачимо, що репресивна машина держави повернулась до практики сталіністів 30-тих років ХХ століття, заарештовуючи усіх, хто може протистояти існуючому клану – від підприємців до політиків. Якщо так триватиме і далі, то об’єктом репресій зможе взагалі стати кожен громадянин, незалежно від національності, суспільного статусу чи майнового стану», – запевняють у зверненні представники націонал-демократичних партій.

Саме тому, відзначення Дня Соборності України 22 січня має стати колективною відповіддю на спроби запустити “змію міжусобиць” між різними частинами України і різними верствами українського населення. «Треба йти у маси, просвітлювати людей, подавати людям нашу правдиву історію і відмітати те, що нам намагаються насадити», –  закликав голова Запкарпатської УНП Іван ГАБОР, під час свого виступу на народному віче.

Також, було висловлено переконання про те, що «Ми, сьогодні, маємо дискутувати над тим, чи є Соборною Україна, чи загрожує щось Українській Соборності, — це результат діяльності нашої влади, її неспроможності об’єднувати суспільство, — зазначив у своєму виступі представник УНП, голова Закарпатської спілки «Ошуканих вкладників Ощадбанку» Андрій СОЙКО.

Михайлина МАНЗУЛИЧ, Ужгород

 

КІРОВОГРАД. УНП зорганізувала акцію до Дня Соборності

22 січня Кіровоградська організація Української народної партії, разом з іншими політичними партіями та громадськими організаціями, зорганізувала в місті всеукраїнську акцію до Дня Соборності. Участь в акції взяли близько 500 осіб, що засвідчило справжню єдність народу в День Соборності України.

Розпочали захід із молебню за Соборну Україну, потім активісти УНП разом із представниками інших патріотичних сил зібрали мапу України «Ми єдина нація». Після того всі охочі побудували «живий ланцюг», який символізував поєднання України.

Після цього колона учасників рушила «маршрутом Злуки» (від площі Б. Хмельницького до пам’ятної дошки В. Чорноволу, потім – до пам’ятника Т. Шевченку і насамкінець – до монумента В. Винниченкові).

Василь ЛЕВИЦЬКИЙ, Кіровоград

 

УЖГОРОД. До Дня Соборності України нагороджено Ярослава КИРЛИКА

За вагомий особистий внесок у розвиток Ужгорода розпорядженням мера міста, голова ужгородської міської організації Української Народної Партії, директор ужгородської ЗОШ № 8 I-III ст. Ярослав КИРЛИК, нагороджений почесною грамотою Ужгородської міської ради.

Таку відзнаку представник УНП отримав з нагоди відзначення – 92-ї річниці проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки, і 65-річчя утворення Закарпатської області у складі України.

Довідково. Ярослав КИРЛИК – неординарна, талановита та багатогранна людина. Як відомо він не лише директор школи, вчитель вищої категорії, вчитель – методист,  а ще й активний громадський діяч, керівник і диригент хору Кафедрального Собору ім. А. Волошина, керівник камерного хору «Кредо», що є лауреатом міжнародних конкурсів. А ще, він нагороджений міністром внутрішніх справ України, медаллю за профілактику правопорушень серед молоді.

Михайлина МАНЗУЛИЧ, Ужгород

 

Дивіться також фото з акцій у Києві, Чернігові та Полтаві на сайті УНП.

«Живий» ланцюг у Тернополі з’єднав пам’ятники Тарасу Шевченку та Степану Бандері в день Соборності України

У Тернополі перерозподіл ринку наркотиків?